Bucuresti – EuroBalkanCity
Fotografii/text: Florin Andreescu
Editura Ad Libri adlibri.ro
ISBN 978-606-8050-35-5
Traducere in engleza: Alistair Ian Blyth
Design: Vali Craina
DTP: Andreea Gutu
Numar pagini: 192
Pret: 60 Lei
Florin Andreescu –florinandreescu.com, este invidiat si demn de invidiat! Fotograf cunoscut, din „vechea garda”, si-a mentinut ochiul proaspat observand si imortalizand „scene ale vietii” cotidiene stradale, care par banale pentru orice trecator. Dar ele nu sunt!
Volumul Bucuresti – EuroBalkanCity, aparut recent la editura Ad Libri, apartinand fotografului, prezinta in conditii grafice placute instantanee surprinse intr-o capitala devenita intre timp europeana, situata geopolitic in Balcani. Romanii din carte sunt “simpli cetateni” aflati in trecerea vietii lor. Mai indragostiti, mai plictisiti, cu un amarnic gol in priviri sau tocmai preocupati de mici si bere – Andreescu ii surprinde ca nimeni altul, cu toate ca, teoretic, i-ar putea fotografia oricine. Cartea bilingva este un deliciu vizual mai ales pentru straini, dar nu le-ar displacea nici intelectualilor romani, deoarece prezinta situatii banale in locuri comune bucurestene, asa cum le vedem, poate, in fiecare zi dar, vai, asa cum nici prin gand nu ne trece sa analizam ceea ce vedem prin prisma comparatiei. Comparand Bucurestiul cu orice alt oras european, nu neaparat capitala, cititorul albumului va realiza, cred, nivelul la care traieste, si nu m-ar surprinde sa deprinda un gust amar fata de propria lui viata.
Bucurestenii nu isi iubesc orasul! Nici nu au cum, deoarece sunt in majoritatea lor proletari. (Dexonline.ro: Muncitor, cu un nivel de viata relativ scazut, care, pentru a-si castiga existenta, isi vinde forta de munca pentru un salariu in general mic. – Din fr. prolétaire.)
Bucuresti – EuroBalkanCity este o carte de referinta documentara si estetica. Florin Andreescu aduce un aport considerabil in descrierea Urbei, aici si acum, ridicand o oglinda fizica si metafizica in fata unui oras, care numai oras nu este.
„Haos, bizant, aglomeratie, lucruri nemaiintalnite, dar si farmecul si rafinamentul orasului care a fost candva. De aceea, dupa ce decupezi fotografic aceasta parte veche a orasului, doresti o reintoarcere in timp. Probabil ca fac parte din categoria visatorilor… Nu ma consider bucurestean, dar sunt nevoit sa ma prezint ca fiind bucurestean. Un asemenea loc nu putea sa adune decat o populatie eterogena. Ma uit peste fotografiile surprinse si ma intreb cine este bucuresteanul autentic?” – marturiseste Florin Andreescu in prefata cartii.
Cateva fotografii din album:
[slideshow]
2 Response Comments
Va recunoasteti orasul?