Ochiul fotografului Matei Buță se poate mândri cu capacitatea de a recunoaște frumusețea în oameni, mintea sa cu posibilitatea de a o regândi, aparatul său cu tehnica de a o surprinde și prietenii săi cu bucuria de a o multiplica. Recunoașterea, regândirea, surprinderea și multiplicarea frumuseții românilor sunt etapele unui proiect de adeziune intelectuală și sufletească: expoziția “Români frumoși”, vernisată vineri în cadrul librăriei Cărturești.
Recunoaștere (Documentarea)
Este pentru prima dată când frumusețea românilor a devenit subiectul unui ritual atât vizual cât și intelectual, legătura dintre cele două planuri (adesea în conflict) fiind realizată prin fotografie. Un tânăr jovial și cu o figură eminesciană (Matei Buță), împreună cu asociația ARCEN (președinte Edmond Niculușcă ) și-au unit gândurile în încercarea de a defini “românul frumos”. Fotografiile expuse fac asta deja, dar pe cale vizuală. Ideatic, “românul frumos este acel om care lasă ceva în urma sa și care îmbogățește România prin meșteșugul său”. Din fericire, astfel de români există. Au vârste și profesii diferite, dar sunt uniți prin pasiunea cu care își însuflețesc activitatea profesională. Ei sunt: Anamaria Marinca, Christian Mititelu, Crina Coco Popescu, Cornel Sitar, Cosmin Bumbuț, Cristian Mandeal, Dan C. Mihăilescu, Dan Mircea Enescu, Dorin Prunariu, Gigi Căciuleanu, Ileana Hotopilă, Ioana Avădani, Ion Barbu, Ion Bruckner, Lucian Boia, Marina Chirca, Nicolae Bordașiu, Nicu Covaci, Oana Pellea, Petru Moga, Radu Deac, Echipa Națională Spadă Feminin, Solomon Marcus, Ștefan Câlția, Stere Gulea, Victor Rebengiuc & Mariana Mihuț, Victoria Berbecaru, Vlad Simionescu şi Raluca Buzdugan, M.S. Regele Mihai și Regina Ana.
Lista oamenilor valoroși incluși de Matei Buță în proiectul ”Români frumoși” a fost întocmită după alte criterii decât cele promovate de mass-media, a observat acad. Solomon Marcus. ”Români frumoși” este un proiect atipic pentru societatea românească, ale cărei valori au ajuns să fie inversate. ”Ceea ce pentru unii este o mare frumusețe, pentru alții poate trece ca fiind urât. Cu toate acestea, mă bucur că lista cu români frumoși a domnului Matei Buță a fost aproape aceeași cu a mea. Acești tineri au ales soluția grea, dar semnificativă”.
Regândire (Scenariul)
M-am întrebat, înainte de a ajunge la expoziție, cum poate o fotografie să redea frumusețea unui român, fără a face apel neapărat la o serie de standarde general valabile când ne referim la frumusețea unui chip? Răspunsul a venit, fără să verbalizez întrebarea, din partea academicianului Solomon Marcus, care a explicat cum “gândurile ajung să marcheze chipul și să reflecte bogăția sa intrinsecă”. Din acest motiv, “Români frumoși” este, pentru acad. Solomon Marcus, nu doar un proiect vizual, intuitiv, ci și unul reflexiv, pentru că redă imaginea unei frumuseți a gândului, a faptelor, care țin de sfera intelectuală și nu neapărat de cea vizuală.
Matei nu s-a mulțumit să expună 29 de chipuri care își vorbesc gândurile. El le-a oferit o interpretare și le-a încadrat într-un context, astfel încât viețile protagoniștilor să capete și mai mult sens pentru privitori. Crina Coco Popescu, cea mai tânără alpinistă din lume, care a urcat pe cele mai înalte 7 vârfuri de pe cele 7 continente, a fost fotografiată de Matei la vf. Omu, acolo unde, la 6 ani, atinsese primul vârf de munte din viața ei. Crina Coco Popescu a devenit femeie pe munte, iar fotografia ei lasă de înțeles acest lucru. Pe tot parcursul ședinței foto a purtat o rochie lungă, turcoaz, contrastantă cu peisajul de iarnă din jur.
Surprinderea (Ședințele foto)
Drumul de la idee la fotografia propriu zisă este o întreagă poveste, deseori cu multe limitări. În cazul portretului Familiei Regale, Matei a fost condițonat, în primul rând, de timp (avea la dispoziție doar 30 de min.), apoi de spațiu (care dădea o notă rece, impersonală fotografiilor, iar rezultatul vizat de el era cel opus), de amplasamentul luminilor (care trebuia să le permită și altor fotografi, cinci la număr, să lucreze) și doar 1h30 pentru a pregăti setup-ul, după cum povestește chiar Matei pe blog (http://www.romani-frumosi.ro/fotografii-regele-mihai-romani-frumosi/). Încă de cum au intrat în încăpere, membrii echipei lui Matei știau deja ce aveau de făcut. Pregătiseră, de acasă, un desen cu amplasamentul luminilor, iar în cadrul ședinței tehnice care a anticipat sesiunea, au repetat, cu toții, plecăciunea și reverența. Pregătirea a mers chiar mai departe de atât. Matei s-a folosit inclusiv de un tur virtual al Palatului, pe care l-a găsit pe internet: ”Asta pentru că, în cea de a doua cameră nu era priză de curent. Astfel am venit pregătit cu Ranger Quadra și am putut face un setup rapid pentru imaginile personale ale familiei.”
Citind blogul ”Români frumoși” am înțeles un pic la ce se referea dr. Dan Enescu, directorul Spitalului Clinic de Urgență pentru Copii ”Grigore Alexandrescu”, când spunea că l-a impresionat la Matei minuțiozitatea cu care lucrează, atenția pentru detaliu și dragostea pentru profesia lui: ”Lucrând cu Matei am înțeles cum este posibilă chirurgia prin fotografie”.
Multiplicare (Expoziția)
Proiectul ”Români frumoși” a ajuns acum la cea de-a cincea expoziție (București), după un tur prin marile orașe ale țării (Iași, Timișoara, Constanța, Cluj Napoca), al cărui gazdă a fost, de fiecare dată, lanțul de librării Cărturești. Printurile pentru toate cele cinci expoziții au fost realizate chiar de Matei, cu echipament Epson.
M-am bucurat să fiu prezentă la vernisajul expoziției ”Români frumoși”, să fiu înconjurată de portretele a 29 de valori, ca într-o fortăreață, să mă delectez cu un ceai bun și o prăjitură gătită de mama lui Matei, să râd cu poftă la replicile unor invitați:
”Vin din creierul munților, de aceea îmi și place să stau mai mult la munte, pentru că are creier” (Ion Barbu);
”Am venit aici pentru că am avut impresia că este vorba despre expoziția români furioși” (Cristian Mititelu);
”Eu mă ocup de cei mai urâți dintre pământeni: politicienii” (Ion Barbu),
”Anunț de mică publicitate: român frumos, caut străină urâtă” (Ion Barbu).
În drumul spre expoziție mă frământa o întrebare (”Cum fotografiezi frumusețea unui om?”). La plecare, mă întoarceam acasă cu un răspuns (sunt curioasă oricând să mai văd și alte exemplificări) și cu un gând de mulțumire față de Matei. Mă bucur că fotografi precum el deschid primii ușile unor români frumoși. Într-o zi, vom călca și noi, poate, pragul acestor oameni, iar ei ne vor întâmpina cu bucurie, păstrând în minte amintirea colaborării cu Matei Buță, la rândul lui, un român frumos.
Am filmat atmosfera de la vernisaj:
Citiți și interviul acordat de Matei Buță lui Simion Buia:
https://academiadefotografie.ro/matei-buta-romani-frumosi/
One Response Comment
Romania are si „romani frumosi” si „romani adevarati”.