Ilia Rashap este un fotograf rus, nascut la Moscova in 1979.
Website http://rashap.com/en/
https://500px.com/rashap
Anul acesta a fost invitat la Photo Romania Festival, cu workshopul de portret in aer liber. S-a inceput cu o parte teoretica, in care Ilya ne-a prezentat cateva imagini realizate de el, explicandu-le cum le-a facut. Ne-a povestit despre conceptul initial, ce are in minte cand isi alege un anumit model sau o anumita locatie, si cum isi gaseste locurile de fotografiere, fundalul, atmosfera.
Ulterior ne-a spus cum si cat editeaza imaginea dupa shooting, pe ce pune accent?! A vorbit in limba rusa, iar 2 domnisoare ne-au tradus totul simultan. A fost bine.
Locatia in care s-a tinut seminarul a fost una absolut geniala: o casa imensa, cu multe camere generoase, numita ETC Studio, situata pe str. Emil Racovita 37, si devenita pe perioada festivalului Casa Fotografilor! In camere se afla mobila veche dar perfect restaurata, fotolii din anii 50 si 60 si, precum vedeti, o geniala motocicleta cu atas, functionala desigur!
Apoi am iesit pe cetatuie, in apropierea hotelului Belvedere. Aici am scos blitzul portabil – o chinezarie functionala, de 800 WS – pe care l-am ascuns in interiorul cladirii sa lumineze peretii, si am inceput sa improvizam, sub indrumarea lui Ilya.
Subiectele workshopului au fost:
- Cum si unde am putea gasi spatiul potrivit pentru a face fotografii in aer liber. Ce sa cauti. La ce ora din zi este mai benefic sa-ti desfasori sedinta foto .
- Condiţiile meteorologice şi stabilirea obiectivelor, pe baza acestora. Nu există conditii improprii pentru a face fotografii!
- Posturi logice in funcţie de duritatea şi direcţia luminii soarelui. Capacitatea de a opera cu lumina naturala, sa lucrezi cu umbrele, cu un desen de volum. Cum sa ne ocupam doar cu ceea ce ne este dat de natura.
- Găsiţi povestea, solutionarea spatiului folosind mediul ales pentru a crea o compozitie non-triviala. Abilitatea de a „vedea imaginea.”
- Cum folosim modelul, modelul si anturajul, îmbracaminte si accesorii. Expresivitatea plastica. Solutii de iluminare pentru figura umana.
- Utilizarea luminii artificiale si naturale. Cand si de ce.
- Cautarea unei solutii non-triviale de lumina si alb-negru.
- Utilizarea luminii pulsata in aer liber.Logica deciziei tipului de iluminare, naturala sau artificiala?
- Combinatia de lumina naturala si artificiala.Utilizarea bliturilor ca o lumina suplimentara, lumina spectaculoasa, lumina principala.
- Analiza fotografiilor participanţilor. (5 imagini / persoana)
- Raspunsuri la întrebarile „cum se face” cu privire la oricare din fotografiile portofoliul lui Ilya Rashap.
Revin, la sfarsit, cu filmuletul de inceput, pentru a pune accent pe cel mai important lucru cand iesim sa fotografiem: conceptul. Ce vrem sa facem si cum ajungem la realizarea imaginii pe care ne-o dorim.
No Comment