Veni, vidi Nikon D600!

 

Nikon a implinit 5 ani de existenta in Romania, nikonisti.ro a adunat 100.000 like-uri, un nou DSLR Full Frame a fost lansat in prezenta domnului Thomas Bechter de la Nikon Europe si a domnului Camil Perian – directorul general SKIN.

Am fost la eveniment, va introduc putin in atmosfera!

 

Nikon D600 se adreseaza amatorilor avansati si semi-profesionisti. Cred ca va avea succes mai ales la cei care doresc sa filmeze utilizand obiectivele Nikon/Nikkor, cu toate ca timpul maxim de filmare este redus la maxim 30 minute in conditii ideale. Apoi trebuie asteptat sa „se raceasca”.

Faptul ca e Full Frame nu mai constituie neaparat un avantaj, cu atat mai putin o noutate, daca ne gandim ca primul Full Frame a fost lansat acum 10 ani: Canon 1Ds. Au urmat Sony Alpha 900 si Sony Alpha 850, Nikon D3X, Canon EOS 1 DS Mark III, ulterior Nikon D700, Canon EOS 5D, apoi Canon EOS 5D Mark III si Nikon D800, iar ultimul pe lista: Canon EOS 6D.

Noul Nikon D600 nu imi dau seama daca aduce ceva cu adevarat revolutionar, exceptand greutatea redusa si forma compacta? Mufa stereo, Full Frame, GPS si WI-FI au in ziua de azi chiar si Mirrorless-urile, ISO 25,600, la fel. Mi-a placut functia de Time-lapse care-mi permite fotografierea la un interval presetat redand apoi filmuletul la viteze diferite. Pare promitator procesorul de imagine Expeed 3. Una peste alta e salutara lansarea unui nou DSLR FF, doar pretul de 9500 Lei ma cam sperie. Dar vor fi cumparatori, mai ales printre cei care „fac” nunti si botezuri, cu toate ca in locul lor as cumpara un aparat care sa imi garanteze mai mult de 150.000 declansari per total!

Si ar mai fi o „problema” – senzorul de 24 MP. Nimeni, dar absolut nimeni nu are nevoie de 24 MP. O spun din experienta personala, in sensul urmator: de 3 ani fotografiez cu un aparat cu 24 MP si nu mi-a adus avantaje. A trebuit sa cumpar carduri de memorie mult mai mari, a trebuit sa schimb computerul deoarece fisierele erau imense si   necesitau un timp mult prea lung de procesare, a trebuit sa investesc in harduri externe pentru arhivare. Ma intreb si acum: oare ce imi trebuiau mie 24 MP? Cand lucrez in Photoshop fisierul deschis in RGB are brusc 75 MP, cand dublez layerul devine 150 MP. Ca atare, a trebuit sa fac un upgrade la RAM, minim 8 GB. De ce? Pentru cine? Asa ca, primiti sfatul meu profesional: cumparati aparate cu maxim 16 MP. Ca cele de 8 MP din pacate nu se mai fabrica.

 

Dealtfel, seria de mari actori romani a fost fotografiata cu un aparat de 8 MP – Canon EOS 1D Mark II, iar exponatele sunt impecabil printate la dimensiunea de 105 cm / 70cm.

Obiectivul este cel care a contat! Desigur, si ochiul fotografului. Investiti in aceste „accesorii” mai degraba, in cultura vizuala in mod special.