Dan_St_Andrei_4

 

 

 

 

 

Intre fotografie, arta si arta fotografica e o diferenta teribila. In Romania, lipsa culturii generale face ca aceste granite sa se dizolve. Exista totusi un fotograf cu nume romanesc, scolit in strainatate, „muncit” ani in sir prin atelierele unor fotografi full time din Portugalia si USA – care stie sa prezinte diferit fotografia. El e aparte. Nu se asimileaza niciunuia dintre autohtoni. Stilul lui il face diferit, largind cercul celor sapte, sase fotografi din Romania care (mai) au un stil. Ceilalti au doar aparate.

Dan St. Andrei  – intervievat de mine si pentru Fotomagazin.ro, a vernisat de ziua martisorului expozitia sa Muse Descompuse.

 

Ce sunt muzele?
Zeiţe graţioase, fiice ale memoriei, idealuri platonice, modele pentru portretele Sfintei Mame, femei virtuoase sau desfrânate… luceferi feminini… iubite învăluite în mister pe care le nu le poţi atinge? Valeţi feminini ai imaginaţiei cuiva? Concepte complementare, invenţii poetice, fantome atât de dorite care vin pe neaşteptate, regine ale superficialului, auto-muze, muze interioare?
În miturile greceşti, relaţia dintre muză şi artist era una de reciprocitate, femeia având calitatea de mijlocitor, căci Zeii ofereau acces omului către memoria şi învăţătura care îi lipseau. Artistul producea ulterior un text care nu era despre muza-femeie, dar care celebra implicarea ei în actul creaţiei. Un astfel de schimb însemna că un gol al artistului nu poate fi umplut decât printr-o pierdere de sine temporară în clipele în care era locuit de puterea pătrunzătoare a muzei.
Aceste teme romantice ale idealizării şi ale iubirii interzise (sau ne-consumate) au atins apogeul în Italia renascentistă. Poeţi ca Dante si Petrarca şi-au plasat muzele pe socluri înalte, astfel încât Beatrice (în cazul lui Dante) şi Laura (Petrarca) sunt descrise ca modele ale perfecţiunii şi purităţii, în timp ce interesul lui Boccaccio către muza sa Maria este un amestec perfect de dragoste a minţii, trupului şi sufletului. Idealizarea Beatricei şi a Laurei sunt parţial atribuite Marianismului, pentru că în secolul al XIII-lea Sf. Maria a devenit din ce în ce mai importantă ca mediator între oameni şi Dumnezeu. Către Maria se rugau majoritatea oamenilor pentru mijlocire divină.
În perioada romantică, muza ajuta creatorul să exprime sentimente şi emoţii, mai degrabă decât idei religioase şi politice, iar artistul începe să-şi definească imaginea independentă de opţiunea politică, ceea ce semnifică o schimbare majoră în conceptul artei, în esenţa artei şi în ceea ce constituia arta (l’art pour l’art).
În acest context nu este o exagerare să spunem că Beatrice ca muză a lui Dante este o creaţie a secolului al XIX-lea, căci în secolele anterioare ea a fost trecută cu vederea în favoarea unor personaje mai întunecate, mai dramatice ale Divinei Comedii, dar perioada victoriană a preluat-o şi adoptat-o.
Muza, în aspectul ei cel mai pur, este partea feminină a bărbatului creator, cu care trebuie sau nu să aibă relaţii de natură carnală, ca să nască o nouă operă. Ea este anima animusului lui, în roluri inversate, ea îl penetrează şi inspiră, iar el gestează şi expulzează.
Dar astăzi nu mai avem exerciţiul încrucişării rimelor sau al alăturării lor, am uitat metrul antic sau hexametrul. Ne-am pierdut picătura de romantism şi nota lirica. Am uitat să fim visători şi să ne pierdem în reverie… Nu îmi rămâne decât să vă invit la un moment de plutire în compania muzelor, aşa cum le văd eu – declara artistul fotograf Dan St. Andrei.

 

Vernisajul a fost un prilej extraordinar de a reintalni cativa fotografi renumiti: Florin Andreescu, Nicolae Cosniceru, oameni de business – Valeria si Paul Galea de la Photosetup, Mihai Musceleanu de la Imatech. Femei interesante si (prea) bine dispuse zambeau fermecate de vinurile rosu, rose si alb turnate in pahare de gazde, Sarroglia Lounge Art Gallery din strada Vasile Lascar, nr. 59.

Ne-am simtit minunat, am plecat tarziu. Dan St. Andrei a contribuit la starea mea de bine. Incercati-o si voi pana pe 31 martie, dar numai daca sunteti intelectuali. Altfel e timp pierdut.

 

 

Info

Sponsor Principal: Canon Romania
Parteneri: Spaţiul de artă contemporană Aiurart, Sarroglia Art Lounge Gallery
Sponsori Servicii: Photosetup, Lacerta Winery

Parteneri: Zeppelin, Tataia, All Hallow, CityTV, Sapte Seri, Modernism, Metropotam, ArtClue, ArtAct Magazine, Liternet, foto4all.ro, Catchy.ro, PrintMagazin, The Institute Magazine