In ziua de azi se pune accent pe „smaller is better”, mai ales cand trebuie sa calatoriti. Fotografii au de carat multe lucruri: aparat foto, nenumarate obiective, un trepied, un blitz, baterii si incarcatoare, ehe, cate si mai cate. Rucsacul devine foarte greu, reducand placerea calatoriei.

Recent, bloggerul Marton Zoltan a calatorit peste mari si tari cu cateva gadgeturi de top: Sony Nex 7, Nokia Lumia 1020, Action Cam Ion Air Pro si smartphone Sony Xperia Z1. I-am cerut parerea despre utilitatea si functionalitatea lor.

Iata ce ne-a spus Zoltan despre cum si-a pregatit el excursia, prin ce locuri a ajuns si cu ce a fotografiat si filmat:

Toate aceste gadgeturi enumerate mai sus, cu cablurile, incarcatoarele si bateriile de rezerva au incaput intr-un rucsac mic, pe care l-am avut mereu la mine atat in avion in zborurile interne din Argentina: Buenos Aires –> Ushuaia–>Buenos Aires, Iguazu –> Buenos Aires cat si in excursii, n-au depasit 4 kg, as zice ca am ales perfect si ma bucur ca le-am adus pe toate si ca n-am luat si altele. Chiar si acum, peste 3 luni de la intoarcere, tot pe acestea le-as lua cu mine. Smartphone mai rezistent decat Sony Xperia Z1 inca n-a aparut, camera mai buna pe mobil decat ce are Nokia Lumia 1020 inca n-a iesit pe piata, Ion Air Pro filmeaza frumos in orice conditie, iar camera foto probabil tot NEX 7 as alege. Pe cele noi din seriile Alpha inca nu le-am incercat, probabil in calatoriile din aceasta primavara voi testa si modele noi.

Revenind la gadgeturile pe care le-am avut cu mine, desigur cele mai reusite cadre le-am tras cu Sony NEX 7.  Mi-a placut ca e micut, cu obiectivul de kit 18-55mm focaliza foarte rapid. Iata o panorama realizata cu NEX 7, prin programul special din aparat!

Nex7

L-am folosit pe Aperture priority in general. Nu mi-a placut ca foarte usor dereglam expunerea cu butoanele de sus, si ca se descarca destul de repede, dar aveam baterie de rezerva. M-a surprins cat de bine au iesit imaginile facute din mana noaptea, la ISO 1600 si chiar 3200. Dar cel mai mult mi-a placut rezultatul, calitatea imaginilor chiar a fost peste asteptari, in ciuda faptului ca nu prea aveam timp de reglari fine. In imaginea de mai jos un exemplu de expunere cu NEX 7.

Nex7-

Cu Nokia Lumia 1020 am reusit cele mai bune fotografii facute cu mobilul. Camera lui de 41 Mpx e fantastica, am reusit sa surprind momente unice cu el la o calitate as zice peste un aparat foto compact. Poti face si Zoom pana la 4x fara sa scada calitatea imaginii. Mai jos foto cu Nokia.

Nokia Lumia 1020-

Una peste alta il consider cel mai bun dispozitiv mobil pentru fotografii, chiar daca sistemul de operare (Windows Phone) cu mici deficiente m-a enervat de cateva ori.

Cu Sony Xperia Z1 m-am descurcat bine, in special pentru ca e cu sistem de operare Android 4.2, si atuul lui principal era viteza si rezistenta sporita la apa, lucru de mare folos in special pe Canalul Beagle si la Cascadele Iguazú, unde am reusit si filmari chiar din ”miezul actiunii”. Am fost multumit de filmarile realizate cu el, fotografiile nu mi s-au parut foarte clare, cred ca aveam asteptari un pic mai mari de la camera de 20 Mpx-eli al acestui device. Iata ce a „facut” Xperia in „available light”!

Sony Xperia Z1

In excursie am si filmat cu un Ion Air Pro E Action Cam, micut si aerodinamic. Se poate fixa pe casca sau pe alte echipamente sportive sau pe bicicleta, eu am filmat cu el in aventura cu barca pe la (si chiar sub) Cascadele Iguazú. Filmeaza si la rezolutie de 1080p, dar pentru a avea spatiu pentru cat mai multe filmari am folosit pe 720p, calitate suficient de buna pentru arhiva personala.

Ion Air Pro E un Action Cam-academiadefotografie.roE rezistent la apa, la socuri, singura grija e sa nu-l pierzi daca-l scapi in apa. Culorile sunt naturale, autonomia excelenta, am filmat in total 60 de filmulete, cumuland 2 ore, si nu l-am incarcat niciodata in cele 3 saptamani. Am folosit un card micro SD de 32 Gb pe care l-am umplut in proportie de 60%. 

Interviul complet si explicatiile de rigoare in video-interviu. Enjoy!