„Vreau să fiu uimit atunci când privesc un portret sau o imagine care invocă imediat un răspuns emoțional și nu o imitație a unui portret celebru sau replicarea stilului unui fotograf cunoscut” – Russ O’Connell, membru în juriul competiției Professional 2017

 

București, 6 decembrie 2016: Organizatorii Sony World Photography Awards 2017 prezintă o nouă selecție de imagini înscrise în competiția Open. De asemenea, cu doar o lună înainte de închiderea înscrierilor pentru cea de-a X-a ediție, membrii juriului le oferă câteva recomandări fotografilor din întreaga lume care își înscriu lucrările în competițiile Professional, Open, Youth și National.

 

Organizată de World Photography Organisation, competiția Sony World Photography Awards este cea mai mare competiție de fotografie din lume. Ediția din 2016 a atras un număr record de înscrieri: 230.103 de imagini, din 186 de țări. Titlul de „Fotograful anului” a fost câștigat de fotojurnalistul iranian Asghar Khamseh, iar titlul de „Fotograful anului” în cadrul competiției Open a fost acordat lui Kei Nomiyama din Japonia.

 

Înscrierile în competiția Sony World Photography Awards sunt gratuite și se fac prin intermediul site-ului www.worldphoto.org. Termenele limită prevăzute pentru înscrierea în fiecare competiție sunt:

 • 5 ianuarie 2017 – competiția Open – premierea celor mai bune imagini din 10 categorii
 • 5 ianuarie 2017 – competiția Youth – cea mai bună imagine care răspunde unor cerințe impuse, realizată de fotografi cu vârste cuprinse între 12-19 ani
 • 5 ianuarie 2017 – competiția National – anunțarea celei mai bune imagini din cele peste 60 de țări înscrise în competiția Open
 • 10 ianuarie 2017 – competiția Professional – 10 categorii evaluate pe baza unui corpus de lucrări

 

Câștigătorii vor fi anunțați în cadrul ceremoniei de premiere care va avea loc la Londra, pe 20 aprilie 2017. Premiile constau în echipament foto Sony de ultimă generație, includerea lucrărilor în catalogul anual al competiției și premii în bani – 25.000 de dolari pentru câștigătorul competiției Professional și 5.000 de dolari pentru câștigătorul competiției Open.

 

Lucrările premiate vor fi expuse în cadrul vernisajului de la Somerset House din Londra între 21 aprilie – 7 mai 2017. De asemenea, în cadrul vernisajului vor fi expuse mai multe lucrări ale câștigătorului premiului „Outstanding Contribution to Photography” 2017 (Contribuție remarcabilă în fotografie).

 

Recomandări de la membrii juriului

 

Membrii juriului sunt experți recunoscuți în industria fotografică și le-au oferit câteva recomandări fotografilor care doresc să își înscrie lucrările la ediția din 2017 a prestigioasei competiții.


Russ O’Connell, editor foto, The Sunday Times Magazine (Marea Britanie)

Membru în juriul competiției Professional 2017

 • Fiți conștienți de contemporanii voștri și de concurență și încercați să alegeți ceva care iese în evidență, dar este relevant pentru piața saturată din prezent
 • Gândiți comercial – ceva ce poate fi special pentru voi, poate fi înțeles greșit sau chiar deloc de către privitor
 • Evitați clișeele

 

Françoise Callier, director de programe la Angkor Photo Festival & Workshops (Franța)

Membru în juriul competiției Professional 2017

 • O cerință obligatorie este ca fotografiile să fie bune din punct de vedere tehnic
 • Nu copiați fotografiile câștigătoare din edițiile anterioare
 • Pentru mine, contează povestea. Îmi place când privesc fotografiile și înțeleg ce vor să transmită, fără să fie nevoie să citesc descrierea. Vreau ca fotografiile să vorbească de la sine.

 

Damien Demolder, fotograf și jurnalist (Marea Britanie)

Președintele juriului competițiilor Open și Youth 2017

 • Încercați să nu fotografiați scene care au mai fost realizate de o mie de ori sau să-i imitați pe alții
 • Experiențele voastre de viață sunt diferite de ale celorlalți, așa că profitați de ceea ce vă face unici

 

Selecție nouă de imagini disponibilă pentru publicare

O nouă selecție de imagini înscrise în competiția Open din cadrul Sony World Photography Awards este disponibilă prin intermediul centrului de presă al World Photography Organisation. Pentru mai multe detalii, vă rugăm să accesați www.worldphoto.org/press.

 

Note pentru jurnaliști

Înscrierile pentru competiția Sony World Photography Awards sunt gratuite, la adresa: www.worldphoto.org. Vă rugăm să vizitați acest site pentru regulament și condiții de participare.

Date relevante

 • 17 ianuarie 2017 – anunțarea laureatului premiului Outstanding Contribution to Photography
 • 28 februarie 2017 – Anunțarea finaliștilor la categoriile Professional, Open, Youth și Student Focus
 • 28 martie 2017 – Anunțarea câștigătorilor la competițiile Open, Youth și National
 • 20 aprilie 2017 – Anunțarea câștigătorilor „Fotograful Anului” și a categoriilor Professional, precum și a câștigătorilor categoriilor Open, Youth și Student Focus, în cadrul unei ceremonii în Londra
 • 21 aprilie 2017 – 7 mai 2017 – vernisajul Sony World Photography Awards de la Somerset House, Londra

 

###

 

Imaginile din attach sunt disponibile la o rezoluție mai mare accesând următorul link: https://we.tl/XSXwmEeolI