World Photography Organisation a anunțat astăzi că fotograful documentarist britanic Martin Parr este câștigătorul premiului „Outstanding Contribution to Photography” (Contribuție remarcabilă în fotografie). Fotograful laureat va primi distincția în cadrul ceremoniei de premiere a câștigătorilor competiției Sony World Photography Awards care se va desfășura la Londra, pe 20 aprilie.

 

Concomitent cu ceremonia de premiere, o expoziție specială va fi găzduită la Somerset House, în Londra, și va include fotografii rare alb-negru realizate la începutul carierei lui Martin Parr, alături de cele mai cunoscute lucrări, cărți și filme ale sale. Incluse în expoziția Sony World Photography Awards 2017, lucrările lui Parr vor fi expuse o perioadă limitată de timp, între 21 aprilie – 7 mai 2017. De asemenea, fotograful britanic va susține un discurs la London School of Economics and Political Sciences (LSE), vineri, 21 aprilie.

Biletele sunt disponibile la: https://www.worldphoto.org/2017exhibition

Cu o carieră de peste 40 de ani, dominată de teme precum timpul liber, consumerism și comunicare, viziunea unică și ambiguă despre lume a lui Martin Parr a condus publicul din întreaga lume către descoperirea aspectelor dramatice în viața de zi cu zi. Prin imortalizarea în detaliu a lumii așa cum o vede el, reflecția lui Parr aspectelor naționale și fenomenelor internaționale a deschis drumul unui nou ton în domeniul fotografiei documentare.

 

Datorită forțării limitelor, selecția pentru atribuirea acestui premiu a fost o sarcină ușoară pentru World Photography Organisation, în ciuda recentei afirmații a fotografului: „Dacă aș ști cum să realizez o fotografie excepțională, m-aș opri.”

 

Scott Gray, CEO al World Photography Organisation, a declarat: „Lucrările lui Martin Parr au depășit limitele obișnuite ale fotografiei și au arătat că acest mediu reprezintă un mijloc extrem de puternic de comunicare. Ca artist, Parr a creat un limbaj vizual unic, care este grav, însă umorul inerent le-a asigurat lucărilor sale o recunoaștere la nivel mondial. Integritatea și devotamentul față de fotografia vieții cotidiene este firul comun care îi leagă pe fiecare dintre foștii laureați ai premiului Outstanding Contribution to Photography Award. Acestea sunt calități pe care Martin Parr le-a reprezentat în mod constant de-a lungul carierei sale și motivul pentru care suntem mândri să-i oferim această distincție cu ocazia celei de-a zecea aniversări a Sony World Photography Awards.”

 

După ce a fost anunțat de câștigarea acestui premiu, Martin Parr a declarat: „Este o mare onoare să primesc premiul Outstanding Contribution to Photography, în special știind cine au fost câștigătorii în anii trecuți, ca de exemplu William Klein și William Eggleston. De asemenea, este îmbucurător sprijinul pe care World Photography Organisation și Sony îl acordă tuturor aspectelor fotografiei contemporane, prin intermediul acestei expoziții și premiile oferite.”

 

Printre câștigătorii premiului Outstanding Contribution to Photography se mai numără Mary Ellen Mark, Eve Arnold, Bruce Davidson și Elliott Erwitt.

 

Născut în 1952, în Epsom, Surrey, Martin Parr a fost influențat de bunicul său să urmeze încă din adolescență o carieră de fotograf. Lucrările de început sunt dominate de fotografii alb-negru, iar tranziția către utilizarea intensă a fotografiei color în anii 1980, cu care a devenit sinonim, a fost determinată de fotografi precum Stephan Shore, William Eggleston, Peter Fraser și Joel Meyerowitz.

 

Obligând privitorul să acorde mai multă atenție lucrurilor care îi sunt foarte familiare, Martin Parr a fost acuzat de multe ori că ironizează subiecții pe care i-a fotografiat. The Last Resort (1985) este recunoscută la nivel mondial ca o lucrare inovatoare, datorită căreia a devenit o sursă de inspirație pentru o generație de tineri fotografi. Este un colecționar prolific de cărți de fotografie și autorul a numeroase cărți în domeniu.

 

Parr este membru al Magnum Photos din 1988 și a fost ales președinte al Magnum Photos International în 2014.

 

Sony World Photography Awards 2017 și Expoziția Martin Parr

 

Zelda Cheatle este curatorul vernisajului care se va desfășura în trei saloane ale prestigioasei Somerset House din Londra, dedicat fotografiilor, cărților și filmelor lui Martin Parr, ca parte a expoziției Sony World Photography Awards 2017.

 

În cadrul vernisajului va fi expusă o selecție de fotografii rare, din seria Abandoned Morris Minors, imortalizate de Parr pe Coasta de Vest a Irlandei între 1980 și 1983. Afișele originale care anunțau această primă expoziție vor fi, de asemenea, incluse în vernisaj. Acestea vor contrasta cu unele dintre cele mai îndrăgite fotografii ale lui Parr, care se concentrează asupra turismului la nivel mondial.

 

Referindu-se la selecția lucrărilor, curatorul Zelda Cheatle a comentat: „Majoritatea oamenilor recunosc «stilul» lui Martin Parr de instantanee cu lumină naturală, abilitatea lui specială de a-i imortaliza pe englezi la locul de muncă, la odihnă și la joacă – monotonia și viața de zi cu zi – și de a transpune acest lucru într-o mixtură de observație satirică și ironie socială. Cunosc lucrările lui Martin Parr încă de la începutul carierei sale, de aceea am dorit să prezint publicului fotografiile elegante alb-negru (în mare parte necunoscute) de pe Coasta de Vest a Irlandei. Aceste fotografii ale izolatei Morris Minors arată o afecțiune reală pentru peisajul Irlandei. Nu există nici o ironie aici – cu siguranță o notă de umor caracteristică și (îndrăznesc să spun acest lucru despre Martin) – expresivitate poetică. Abordarea de către Martin a industriei de turism a părut completarea perfectă pentru această lucrare din tinerețe. Turismul este un rău necesar – și susține economiile multor țări – dar, de asemenea, amenință să se devoreze singur, precum șarpele Uroborus. Aceste două fațete ale lui Parr, pe care le apreciez foarte mult, nu transpar mereu împreună, aceste aspecte ale muncii sale pot să nu fie atât de bine cunoscute, însă ar trebui recunoscute mai mult.”

 

Sony World Photography Awards este cea mai mare competiție de fotografie din lume. Lista scurtă a câștigătorilor din 2017 va fi anunțată pe 28 februarie.