Cursurile de fotografie pentru copii organizate de Academia de Fotografie contin multa practica, fiecare lectie tinandu-se in locatii diferite: Parcul Cismigiu, Muzeul Satului, Carturesti, inclusiv la frumosul Hotel Mercure din Capitala. Azi va scriu despre cea din urma locatie, unde cursantii – 6 fete extraordinare cu varste cuprinse intre 7 – 14 ani – au avut o experienta fotografica deosebita.
In prima parte am setat aparatele de fotografiat: sensibilitatea la ISO 200, Balansul de alb pe Daylight, Programul P, formatul 4:3. Cei care au lucrat cu Sony 7S si NEX-F3 au setat Prioritate de diafragma, ISO Auto, format 3:2.
Directorul general al hotelului este Alina Fugaciu, un om frumos, deschis, bine organizat si bine intentionat, care s-a lasat repede convinsa de initiativa noastra de a oferi copiiilor de la curs posibilitatea de a fotografia cateva prajituri facute de cofetarul hotelului, si pe care la final sa le deguste.
Cand au venit prajiturile – fetele au inceput sa roiasca in jurul lor si s-au napustit sa le aranjeze si fotografieze. Cam asa:
„Totul sau nimic” – parea sa fie deviza, pana cand ne-am extins si la alte mese, am format grupe de cate 2 cursanti si am lucrat in liniste…
Culoarea cremei de cacao, bucata de zahar ars, felia de portocala, „petele” de dulceata – toate trebuiau sa prinda contur si importanta intr-o singura expunere!
Cofetarul a pregatit 6 delicii culinare – fiecarui cursant revenind cate o prajitura aparte – urmand sa o fotografieze „in fel si chip”, sub supravegherea atenta a trainerului, care ocazional inregistra cate o secventa, de amintire si postare pe Blog.
Zoom-ul puternic e un „argument” tehnic important, iar display-ul de calitate e un „must have” pentru aparatele compacte care nu au viewfinder.
Unde punem punctul de focus?
Fiecare cursant a fotografiat cu aparatele oferite de partenerul nostru educational: Sony Romania. Majoritatea au avut aparate compacte cu Zoom si blitz integrat, precum Sony Cyber-shot DSC-WX200.
Respectiv ruda lor mai mare: Sony Cyber-shot DSC-WX300.
Cursantii mai experimentati au fotografiat cu un extraordinar aparat din gama Mirrorless, anume Sony Alpha 7s cu genialul obiectiv Zeiss 55mm f/1.8 si cu Sony NEX-F3 cu obiectivul de KIT 18-55mm.
Prajiturile au fost puse pe diferite suporturi, invartite si fotografiate din varii pozitii. Fiecare cursant se plimba de la un set-up la altul, iar in Lobby-ul hotelului turistii se minunau nevoie-mare de aceasta actiune fotografica, care – analizand dupa zambetul lor din privire – nu le displacea.
Unii cursanti au utilizat modalitatea de Scene din aparatul de fotografiat, obtinand astfel „o viziune aparte”:
Sau asa:
Prajiturile au fost plimbate prin tot hotelul, in cautarea luminii perfecte! Ba in Lobby, ba pe terasa, unii le-au pus pe scari, altii la baie ca sa se vada in oglinda…
Cursantii au invatat cum sa perceapa lumina care cade asupra subiectului, si in functie de aceasta cum sa compuna o imagine cat mai echilibrata, in asa fel incat sa nu apara precum o „pleasca” fotografica, ci stilizata.
Acest workshop de fotografie indeamna la fantezie, tinand totusi cont de o „unealta” – aparatul de fotografiat & obiectivul aferent. Fantezia este cea care seteaza limitele esteticii, intrucat subiectul – prajitura – avea deja savoarea ei, la propriu si la figurat.
Pentru a obtine o profunzime de camp extrem de redusa am fotografiat cu obiectivul Zeiss de 55mm la diafragma cea mai deschisa: f/1.8. Efectul e surprinzator!
Cum fotografiem o prajitura? De sus? De jos? Lateral? Perspectiva este unul dintre cele mai importante lucruri in fotografie. Astfel ca am experimentat…
Fundalul si reflexiile au fost o alta tema abordata. Pentru a „pacali ochiul” am utilizat tertipul oglindirii cerului si a cladirii in geamul care acopera masa, dobandind astfel o pespectiva dinamica.
The End
Multumim Alina Fugaciu pentru gazduire! Multumim cofetarului pentru prajituri! Multumim Georgiana Vladescu pentru organizare!
Urmatorul curs
Academia de Fotografie a programat urmatorul curs – Fotografia pentru copii – intre 3 – 25 octombrie
Inscrierile se fac via Formular inscriere in josul paginii, sau telefonic, la: 0763 654 920 / Simion Buia
Se poate plati prin Online banking, Transfer bancar sau Cash direct la sediul Academiei de Fotografie
No Comment