Academia de Fotografie este pentru mici & mari deopotrivă. Adică copii, adolescenți, maturi, copii maturi și maturi adolescenți.
Cursurile de fotografie au loc mai ales în week-end.
Există workshopuri de scurtă durată, 3-6 ore, în care se pune accentul pe o anumită „caracteristică” a fotografiei, dar și cursuri de respirație lungă, de o lună, care au loc timp de 4 week-end-uri.
Acum am să vă prezint succint un Atelier de fotografie pentru copii, care durează 3 ore și are loc de obicei la Muzeul Satului Dimitrie Gusti, din București, întrucât decorul este ofertant iar atmosfera excelentă pentru copii. E un loc safe & prietenos.
Este vorba despre acest Curs: https://www.academiadefotografie.ro/portfolio/atelier-de-fotografie-pentru-copii-avansati-3-ore/
În debutul Atelierului de fotografie pentru copii învățăm despre aparatul foto:
- cum funcționează tehnic aparatul de fotografiat
- cum se transpune imaginea pe senzor
- ce este un senzor și formele lui
- ce sunt pixelii / ce este rezoluția
- prin ce se deosebește senzorul unui aparat foto/video de senzorul unui telefon mobil
- care sunt culorile de bază și de ce RGB
- care sunt funcțiile automate și semi-automate ale unui aparat
- modul „panoramă”
- modul „partial color”
- formatul 4:3 / 16:9 / 1:1
După o prezentare generală a posibilităților aparatului de fotografiat se trece la actul fotografic propriuzis Fiecare copil are un timp de 15 minute pentru a fotografia ce, unde, cum dorește, apoi discutăm fotografiile și aplicăm „corecțiile” de ordin tehnic și estetic necesare.
Pas cu pas – fotografiile prind viață și sens, prind contur. Nu mai sunt doar simple „capturi”, randoom, ci o succesiune de imagini care devin parte a unei povești.
Vorbim deja despre macro-fotografie, apoi trecem la fotografia de arhitectură, ne distanțăm, ne apropiem, învățăm că sufletul și mintea pot realiza un cadru fotografic aproape perfect, dacă înțelegem cum să utilizăm intuiția umană secondată de tehnica aparatului foto și a obiectivului.
Desigur, ne jucăm, experimentăm, vorbim despre subiecte și planuri. Planul apropiat, planul îndepărtat, diagonale…
În scurt timp lucrurile se așează în noi, cursanții, copii sau maturi, și ne concentrăm pe „vederea în spațiu”. Ne uităm în jur și învățăm să distingem că nu putem fotografia necondiționat ceea ce vedem cu ochiul liber, doar ce vedem prin obiectivului aparatului foto. Iată un challenge!
Ajungem, spre sfârșitul celor 3 ore, să distingem fotografia „fără rost” de fotografia contextuală, cu detalii emoționale adecvate unui foto-story. (Iată-l pe Simion într-o companie patrupedă, fotografiat de Larisa. Cam asta e atmosfera de la curs: lejer-concentrată…)
Copiii primesc aparatele de fotografiat gratis, în timpul cursului. Academia de Fotografie are un parteneriat cu Sony România. Ca atare puteți veni cu mâinile în buzunar și fără noțiuni de fotografie, urmând să plecați mai știutori, cu capul calendar de noțiuni și termene fotografice (diafragmă, ISO, timp de expunere, focală), dar cu satisfacția realizării unor imagini la care pur și simplu nu v-ați gândit înainte.
În definitiv ce este o fotografie?
Sunt atâtea răspunsuri posibile. La cursul foto argumentăm câteva dintre ele, poate cele esențiale.
Chiar dacă nu știți nimic despre fotografie când veniți, ori sunteți „tobă de carte” – veți avea câte ceva de învățat chiar și în 3 ore. Pare foarte puțin, dar depinde cum este timpul exploatat. De fapt în toată viața, întrebarea cea mai importantă e: ce fac cu timpul?
Inclusiv cu timpul de expunere!
Academia de Fotografie este școala lui Simion, deja din 2010. A deschis apetitul pentru fotografie muuuultor copii, muuuuuultor adulți.
Dacă aveți timp, chef, interes – vă invit să descoperiți și cursurile noastre de o lună, în care vom învăța diferite tehnici de fotografiere și videografiere.
Da, învățăm să filmăm!
Pănă atunci vă ofer simbolic aceste minunate flori naturale, vii, puternice, fotografiate cu setarea „mini”. Adică blur desupra, blur dedesupt, ca-n viață!
No Comment