Fotograful Simonescu Razvan a participat in ianuarie 2016 la Boudoir Photography Workshop, realizand fotografii cu doua aparate pe film si unul digital. L-am rugat sa ne descrie experienta sa in cele 4 ore de workshop.
Model fotografic: Ana-Maria Subtirica
Make-up: Carolina Hun
Clothing and styling: Anne Marie Boutique
Simonescu Razvan: Daca ar fi sa descriu intr-un singur cuvant workshop-ul, acela ar fi „natural”.

Simonescu Razvan // 2016 // Boudoir photography workshop
Make-up excelent, model natural si cu experienta. Cel putin jumatate din cadrele mele au fost jucate de Ana-Maria, eu doar alegand cum vreau sa vada aparatul, ceea ce pentru mine a fost foarte bine, un fel de „beginner mode”.

Simonescu Razvan // 2016 // Boudoir photography workshop
Am plecat de la workshop, in afara de imaginile surprinse, cunoscand ce inseamna Boudoir (Multumesc, Simion!) si cunoscandu-ma mai bine pe mine ca fotograf (daca mi se permite).

Simonescu Razvan // 2016 // Boudoir photography workshop
De ce film?
Am inceput sa trag pe film ca un exercitiu (este plin internetul…). Incercam sa scap sindromul „Spary & Pray”. Aparatul era un Zorki S cu obiectiv colapsabil. Si pentru ca sunt din fire curios, am zis sa incerc si sa developez, mai economisesc cate ceva si invat ceva nou.
Dupa cateva role de film si incercari (multe nereusite) mi-am dat seama ca nu este doar un exercitiu, ci este un cu totul alt mod de a vedea si fotografia. Am ajuns sa imi mai cumpar cateva aparate (Chaika II, Zorki 3, Franka Rolfix I si mai nou un Zeiss Super Ikonta 531A (modelul cu obiectiv Xenar).

Zeiss Ikon 531A (Xenar) 6×4.5cm // Simonescu Razvan // 2016 // Boudoir photography workshop
Ce pot spune este ca (cel putin pentru mine) este un mod mult mai personal de a fotografia. Incepand de la reglarea si curatarea aparatului (daca este suficient de simplu), si mergand pana la fotografiatul in sine.
Actul de a fotografia folosind un aparat vechi pe film este cu totul altceva fata de digital. In primul pentru ca de la momentul in care declansezi pana cand vezi rezultatul trec minim cateva ore, si este foarte greu sa refaci daca ai gresit ceva. In al doilea rand nu poti trage in rafala, si astfel si aparatul te obliga sa privesti de mai multe ori si sa vezi cadrul. Asta cu atat mai mult la un aparat care nu te ajuta decat poate cu un telemetru, iar ergonomia nu exista.

Zeiss Ikon 531A (Xenar) 6×4.5cm // Simonescu Razvan // 2016 // Boudoir photography workshop
Cu toate astea, gestul de a fotografia este mult mai personal si mai simplu, fara balans de alb, fara moduri de calculare a expunerii si alte obstacole. Nu exista decat subiectul, obiectivul si creativitatea proprie. Si emotia asteptarii pana cand reusesti sa developezi si vezi ceea ce ti-ai imaginat doar.
No Comment