Mincu expozitiei Victor Velculescu

Expozitia „Mincu. Un secol inainte” este o invitatie la recuperarea memoriei. Anul acesta se implinesc 100 de ani de la moartea arhitectului Ion Mincu, iar expozitia cu fotografii captate de Victor Velculescu si organizata de Ordinul Arhitecţilor din România în cadrul „Anului Arhitect Ion Mincu”, foloseste camera pentru a readuce in prim plan opera arhitectului.

„Mincu a proiectat pe planseta si a construit aceasta lume cu totul fascinanta, noi am incercat prin camera obscura sa-l readucem pe planseta.”, Victor Velculescu in discursul de la vernisaj.

Si nu e putin lucru, in contextul in care universitatea de stat din Bucuresti ii recunoaste meritele purtandu-i numele, insa doar 3 cladiri s-au restaurat in memoriam din cele 20 construite si ramase in picioare.

Victor Velculescu se considera un monitor-interfata, expozitia fiind posibila datorita unei echipe formate din: istoricului de artă Oana Marinache (documentare şi texte prezentare), arh. Ioana Alexe (grafică, manager expoziţie) şi arh. & ist. de artă Monica Lotreanu (coordonator program). Am fost la vernisaj, l-am captat si noi in obiectivul camerei pe Victor Velculescu si expozitia de la Casa Mincu.

vernisaj Victor Velculescu – expozitie foto Mincu Un secol inainte from Academia de Fotografie on Vimeo.

In interviu, Velculescu ne povesteste despre alegerile de perspectiva, despre unghiuri si fotografii in miscare, si ne ofera o scurta lectie de fotografie de arhitectura. Pentru lectii mai pe-ndelete, domnul Velculescu preda la UNATC dar si la Academia de Fotografie, iar voi il puteti intalni in studio la cursul „Academia de Fotografie pentru avansati”.

Despre Victor Velculescu

Victor Velculescu a obţinut în 2009 titlul de doctor în Arte Plastice şi Decorative, iar în prezent predă la Universitatea Naţională de Artă Teatrală şi Cinematografică „I.L.Caragiale”. Are în palmares expoziţii de fotografie de arhitectură, între care: Arhitectură în Bucureşti (1987), Bucureşti. Istorie şi prezent (1998, expoziţie de grup organizată de UAR). A realizat peliculele: File de Foc/File de Istorie (2003), animaţia L’Indiscret (2003) şi Păsări în zid, întors spre Herina (2009), documentar dedicat artistului Ştefan Câlţia.

Expozitia „Mincu. Un secol inainte” este deschisa publicului intre 10:00 – 17:00 pana pe 16 decembrie 2012, la Casa Ion Mincu, sediu OAR, str. A. Verona 19, Bucureşti.

Merita vazut!