Faking It
Manipulated Photography Before Photoshop
October 11, 2012–January 27, 2013
@ The Metropolitan Museum of Art New York
The Met NY ne invita la o incursiune in istoria fotografiei manipulate. Plecand de la premisa ca nevoia de a prelucra fotografia este la fel de veche ca fotografia insasi, doar metodele se schimba, expozitia Faking aduce in prim plan fotografii prelucrate din anii 1840 pana in 1990.
Interesante nu sunt atat numele fotografilor, cat mai degraba metodele folosite in cele aproape 200 de imagini expuse: foto montaj, combinarea printurilor, pictura peste print, sau o combinare a acestor procedee.
Insa aceasta expozitie are si un mesaj filosofic la care va invit sa reflectati chiar asa, de la distanta. Organizata pe 7 sectiuni, expozitia propune 7 motive pentru care fotografii au decis sa intervina asupra imaginii.
“Picture Perfect” exploreaza eforturile fotografilor din secolul 19 de a compensa limitele tehnicii. Gustave Le Gray si Carleton E. Watkins printau doua negative pe aceeasi hartie, primul negativ expunea pamantul, al doilea cerul, pentru un peisaj final cat mai aproape de real.
Imaginile din sectiunea “Artifice in the Name of Art” sunt selectate pentru a ilustra fotografia ca arta nu prin imaginea captata de camera, ci prin maestria fotografului de a o interpreta si manipula. Fotografi precum Oscar Gustave Rejlander si Henry Peach Robinson in anii 1850 pana la cei din secolul 20 – Edward Steichen, Anne W. Brigman si F. Holland Day, foloseau tehnica combinarii printurilor in imagini alegorice.
“Politics and Persuasion” prezinta fotografii manipulate in scop politic sau ideologic. Fotografii din era lui Stalin sau a nazistilor sunt mostre ale modului in care fotografia poate fi folosita ca instrument de manipulare sau de exprimare a nemultumirilor sociale. Din aceasta imagine realizata in 1937 la noua vila a lui Leni Riefenstahl din Dahlem, Berlin, a fost sters un important personaj, Josef Goebles.
Sectiunea “Novelties and Amusements” strange laolalta imagini ale caror scop a fost sa surprinda, sa amuze. Fantomele din imaginile lui William Mumler din anii 1910 sau distorsiunile lui Weegee din 1940 i-au facut pe oameni sa creada in existenta lor, a fantomelor! Asa cum azi exista nenumarate fotografii care par sa crediteze ideea existentei OZN-urilor.
Imaginile prelucrate de ziare, reviste si oameni de advertising sunt stranse in sectiunea “Pictures in Print”. Scopul manipularii? Sa ilustreze evenimente care nu au avut niciodata loc, sa socheze sau sa exprime stari de spirit si lumi interioare. Exemplele sunt celebre tocmai datorita mediului de diseminare: imaginea „Doe Eye” realizata de Erwin Blumenfeld pentru coperta Vogue, si Audry Hepburn in ipostaze multiple realizata de Richard Avedon.
Ultima sectiune, „Photoshop”, prezinta fotografi din a doua jumatate a secolului 20. Yves Klein, John Baldessari, Duane Michals, Jerry Uelsmann au adoptat tehnici precum spirit photography sau news photo retouching pentru a crea imagini care pun, explicit sau nu, sub semnul intrebarii presupusa obiectivitate a fotografului.
Faking It: Manipulated Photography Before Photoshop este organizata de Mia Fineman, curator asistent in departamentul foto al muzeului, cu sprijinul Adobe Inc.
Puteti vedea colectia de 200 de imagini pe site-ul muzeelui la urmatorul link: http://www.metmuseum.org/exhibitions/objects?exhibitionId=%7b36D81705-241D-4934-AB02-FD7C8DBBB3E5%7d&pg=1&rpp=20
No Comment