Fotograful Florin Ghioca a implinit azi 34 de ani, motiv pentru care si-a invitat toti prietenii la Palatul Mogosoaia, oferindu-le o cana de vin fiert si o expozitie personala, Colateral. Sarbatoritul, fotograf tanar si talentat, umblat prin lumea razboinica, ne-a surprins placut cu 34 de exponate reprezentand viata unora dinainte de moarte, Afganistan fiind un permanent pamant neprielnic pentru pace inca multi ani de acum incolo. Nu numai localnicii sfarsesc deseori pasind din greseala pe o mina sau intrand in scena unei rafale, dar si… fotografi, de renume international. Dehh, viata bate filmul!

Revenind la expozitie, fotografiile redau o imagine poate nu neaparat semnificanta a „platoului de razboi” propriuzis, oglindind mai curand starea trista a unor soldati, dar si a strazilor saracacioase pe care traiesc oameni ducandu-si traiul intr-o permanenta apasare psihica, vizibila in ochii acestora.

Printate mai curand ca la razboi, direct pe paperboard, fara rame sau alte „ingrediente” la care s-ar astepta orice privitor de la o expozitie, „marcate” cu alte doua sigle uriase ca dehh, sponsorii sunt mult mai importanti decat insusi fotograful, imaginile sunt de vanzare, contravaloarea lor urmand sa fie investita, cum spune Florin Ghioca, in jucarii sau ceva asemanator destinate unui camin de copii. Frumos.

Priviti aici cuvintele de deschidere:

Florin Ghioca vernisaj Palatul Mogosoaia with  Sony NEX5N from Academia de Fotografie on Vimeo.

 

Expozitia nu se afla in Palatul Mogosoaia, dar pe terenul acestuia, intr-o incapere relativ mica si foarte friguroasa, oarecum la demisol. E leit cum se numeste: Ghetaria domneasca, asa ca imbracati-va gros! Oare se dorea sa aduca a „buncar”? Daca da – ideea  e buna.

Mi-a placut iluminarea exponatelor, care numai la vernisaj a fost posibila, in zilele urmatoare sa veniti cu lanterna personala daca vreti sa vedeti mai bine. Dar acum inimosii Catalin si Andreea Rudolf de la 4K au adus nenumarate surse de iluminare marca Dedolight, facand din interior un ministudio de tip occidental. Atmosfera nici nu ar fi existat fara aceste „accesorii”…!

In rest a venit lume! Am remarcat-o pe Gianina Corondan si Nuami Dinescu. Da, mi-a placut, felicitari Florin Ghioca si la multi ani!

Academia de Fotografie l-a pus la perete, „interogandu-l” succint pentru a ramane in spiritul expozitiei, interviul il puteti vedea in fereastra de sus.

Florin Ghioca interviu Academia de Fotografie from Academia de Fotografie on Vimeo

Filmat cu Sony NEX5N