Aparatele mari si greoaie, numite DSLR, au inceput de cativa ani sa fie mai putin atractive pentru fotografii amatori si semipro, in favoarea sistemelor Mirrorless. Exista insa o mica problema de perceptie, sau mai curand de „asezare” a aparatelor Mirrorless in sistemul fotografic actual. Multi nu inteleg cum functioneaza, si nici nu isi dau silinta sa citeasca pe world wide web, altii in schimb au ferma convingere ca un DSLR e cert mai bun si „face fotografii clare”! Degustibus.

Reprezentanta Sony Romania a avut o initiativa extraordinara timp de cateva luni, oferind gratis cursuri de initiere in sistemul aparatelor Mirrorless, punand la dispozitia cursantilor si facand demonstratii concrete cu gama aparatelor NEX. Ulterior multi fotografi, intelegand utilitatea si flexibilitatea aparatelor Mirrorless, respectiv calitatea indubitabila a imaginilor realizate de acestea, au abandonat DSLR-ul in favoarea micilor ingenuozitati tehnice. Constructia aparatelor Mirrorless permite ca acestea sa beneficieze de acelasi tip de senzor – APS-C – ca toate DSLR-urile (cu exceptia celor FF), dar cu un body mic, compact, usor. Calitatea si tehnica de ultima ora are insa un pret, care trebuie scos din buzunar daca vrem sa fim in ton cu „gadgetarii” si „gadgetaritele”.

Pentru a intelege mai bine cum functioneaza o camera Mirrorless versus DSLR – va invitam sa va asezati confortabil in fotoliu, sa va puneti ochelarii de vedere (daca e cazul) si sa priviti, 8 minute. Bart J Zoni ne deseneaza live.

Daca acest film v-a facut curiosi despre sistemul Mirrorless si/sau Sony NEX, va invitam sa aruncati o privire la workshopul Street Photography care se desfasoara la Muzeul Satului, in weekend, si unde pret de 4 ore puteti testa/fotografia in voie cu un NEX: 7, 5, 3.