My name is Ivan Pedretti, I’m a photographer living in Sardinia, Italy. The most part of my photographs are panoramic landscapes from the south of Sardinia. One of my images, “Starry lighthouse”, won the 2014 Sony world photography Awards, panoramic category. The same picture won the 2014 Panobook contest as the best panoramic photographer 2014, and 1st place at the Moscow INTERNATIONAL FOTO AWARDS 2014 in panoramic category. My passion about photography in the natural world, exploring the wilderness throughout south Sardinia, hiking in the wilderness, in search of wildlife and breathtaking scenery. I’m specialize in wildlife, landscape and the night photography. One of my pictures was published in the Times on 4th october 2014. My picture starry lighthouse is in every smartphone Sony Z3.
Website: http://www.thewildlifemoments.com
De câte ori aţi încercat să fotografiaţi un peisaj impresionant pe timp de noapte – luminat numai de stelele de pe cer – doar pentru a realiza că frumusețea a ceea ce se află în fața ochilor dvs., pur și simplu se luptă pentru a fi transpusă printr-un obiectiv al camerei?
Fotograful italian Ivan Pedretti nu pare să întâmpine astfel de probleme – de fapt, dimpotrivă. Realizând majoritatea fotografiilor sale afară în toiul nopții, Ivan pare să aibă o capacitate supranaturală de a descoperi o calitate eterică, magică, în orice scenă pe care o fotografiază. Fiecare fotografie este plină de detalii și textură, iar în cele mai multe cazuri, puteți descoperi Calea Lactee sau Aurora boreală plutind maiestuos deasupra scenei.
„Fotografia nocturnă a fost o descoperire pentru mine”, ne spune Ivan din casa sa din Sardinia. „[În anul 2012] am văzut o fotografie-peisaj din Dolomiți, făcută pe timp de noapte, pe care mi-a plăcut în mod deosebit, aşa că mi-am spus: „Vreau să fac şi eu tipul acesta de fotografii. Nu știu în ce mod anume, dar trebuie să reușesc”.
Din acel moment, el s-a dedicat în totalitate fotografierii peisajelor nocturne, călătorind cu orele prin Sardinia, „mergând pe cărări dificile, de multe ori chiar înainte de ivirea zorilor”, găsind locații unice și învățând lucrurile pe parcurs. „Am fost fascinat mai ales de atmosfera de pace şi aventură pe care le-am putut simți în timpul [acestor] călătorii nocturne. M-am simţit privilegiat că am putut vedea aceste locuri într-un mod diferit, de exemplu, doar în lumina stelelor. Totul era acolo pentru mine”.
Nu a durat mult până când natura lui întreprinzătoare a început să dea roade. În anul 2013 s-a înscris în concursul pentru premiul Sony World Photography Award și s-a clasat printre primii 50 din categoria Panoramic, o recomandare însemnată pentru cineva care concurase pentru prima dată. Însă Ivan era hotărât să devină mai bun și a decis să se înscrie din nou în concurs în anul 2014 și să-şi prezinte fotografia „Starry Lighthouse” (Farul înstelat). Câștigătorii au fost anunțați după luni întregi de așteptare. Numele lui era pe listă. A câştigat primul loc în categoria Panoramic.

Starry Lighthouse” (Farul înstelat) de Ivan Pedretti. „Farul este situat în Capo Spartivento, la 50 de km distanță de orașul meu natal, Cagliari, situat în partea sud-estică a coastei Sardiniei”.
Ivan a fost încântat că a câștigat, dar i-a luat ceva timp să proceseze ştirea. „Într-o dimineață, am primit un telefon și mi-au dat vestea; la început am încercat să rămân calm, ca și când nu s-ar fi întâmplat nimic, iar pe urmă am înțeles ce mă aștepta și am fost, desigur, foarte fericit, pentru că cineva a crezut în mine”.
Cea mai mare (și cea mai evidentă) problemă referitoare la fotografia pe timp de noapte este lipsa luminii disponibile, dar Ivan evită această problemă utilizând camerele Sony α7 şi α7 II, care sunt, ambele, perfecte pentru fotografiile realizate pe lumină scăzută, datorită gamei lor ISO extrem de ridicate.
De asemenea, Ivan deține un mic arsenal de obiective de cameră pe care le schimbă între ele, în funcție de scenariul fotografierii. El laudă modelul Sony 70-200 F4, pe care l-a utilizat recent cu α7 într-o excursie în Islanda, însă obiectivele sale superangulare sunt cele care oferă fotografiilor sale o senzaţie panoramică distinctă.
„Atunci când fac fotografii nocturne, de multe ori lucrez cu un F4 de 16 mm sau un F2.8 de 14 mm, caz în care focalizarea largă ajută. Când fac fotografii tip peisaj la lumina zilei, aleg, de multe ori, fie F8, fie F11, astfel încât detaliile și adâncimea câmpului să fie garantate”.
Totuşi, fotografiile precum cele ale lui Ivan necesită ceva mai mult decât nişte echipamente decente. Trebuie să aveți un ochi format pentru compoziție, bune cunoştinţe geografice (Ivan merge atât de departe încât ține evidența poziției Căii Lactee) și foarte mult noroc, mai ales dacă speraţi să captaţi ceva atât de trecător precum Luminile Nordului.
„Luminile Nordului sunt un spectacol unic: un lucru pe care atunci când îl vezi pentru prima dată, rămâi nemișcat privindu-l. Atunci când vezi aceste formațiuni verzi, sinuoase pe cer, te bucuri precum un copil. Uneori, însă, poţi fi dezamăgit fiindcă ai parte de o lumină deosebit de intensă, însă te afli în locul greșit [pentru a realiza fotografia] și invers; tu [s-ar putea să] te afli în locația perfectă, dar în noaptea aceea, Luminile Nordului [poate că] nu apar”.
Dacă povestea lui Ivan v-a inspirat pentru a capta propriile panorame ameţitoare pe timp de noapte, atunci există câteva sfaturi pe care el spune că ar trebui să le respectaţi. „În primul rând, trebuie să ştiţi foarte bine de ce sunt capabile obiectivul şi camera dvs. în condițiile specifice în care veţi lucra, mai precis la ISO ridicat și deschideri largi. Aveţi nevoie de un cap panoramic foarte bun pentru trepiedul dvs. și trebuie, desigur, să puteţi edita fotografiile în post-producție”.
„În cele din urmă, un sfat pe care mi-l tot repet de fiecare dată: încercați și reîncercați, până când veți obține rezultatul pe care vi l-aţi propus și, uneori, puteți obține mai mult decât v-aţi așteptat. Aceasta este frumusețea fotografiei”.
Author: Sony Europe
No Comment