Editarea fisierului digital este extrem de importanta. Amatorii, incepatorii in de-ale fotografiei nu au experienta necesara pentru a „capta” o imagine la o valoare estetica acceptabila, insa pot „recupera” calitatea atmosferei prin post-procesare.

Inca sunt multi, foarte multi fotografi chiar si printre cei profesionisti – care fotografiaza in JPEG. Nu e neaparat gresit. Insa fisierul RAW este cel care se poate edita extraordinar de bine. Cel putin 3 avantaje imense contine RAW versus JPEG.

Academia de Fotografie si fotograful Simion Buia va invita la Photo Romania Festival din Cluj la 2 workshopuri de editare foto pe 21 & 22 mai.

Daca sunteti la inceput de drum, daca nu cunoasteti avantajele fisierelor RAW, daca aveti asteptari mai mari de la imaginile dumneavoastra si nu va limitati doar la le posta pe Facebook, ca sa vada vecina ca „aveti veleitati artistice…” – atunci Lightroom si/sau Photoshop sunt indispensabile, deoarece va pot schimba benefic imaginile prin corectarea spatiului de culoare, a contrastului, a claritatii, a culorilor in general – si toate acestea non-distructiv! Adica oricand puteti reveni la originalul imaginii, pentru ca „nu o distruge”. Pe cand la JPEG e tocmai invers.

Lightroom dispune de acelasi mecanism de editare a fisierelor RAW precum Adobe Camera Raw din Photoshop sau Bridge. Bomboana de pe tortul editarii o reprezinta Nik Colors, un Plug-in „sanatos”. Stiu ca pentru un incepator suna alarmant de complicat, dar daca intelegeti odata utilitatea softurilor de editare nu le veti mai parasi niciodata, deoarece va ofera aproape aceeasi satisfactie ca si apasarea butonului declansator.

Enjoy!