Cursul “Fotografia pentru copii” are o Agenda educationala accesibila copiilor cu varsta intre 8-14 ani, care au deja experienta fotografiatului, chiar si cu telefonul sau tableta, respectiv cu un aparat de fotografiat compact, si doresc sa invete cum se fotografiaza corect. Despre ce este vorba mai exact, unde are loc cursul si cat dureaza, ne-a povestit chiar organizatorul, fotograful Simion Buia. Va puteti inscrie copilul la cursuri, completand formularul aici

Autor: Lucia Bobi. Aparut aici: http://revistacsp.ro/cursul-fotografia-pentru-copii/

1. Cui se adresează cursul si care este durata acestuia?

Copiii intre 8 si 14 ani benefciaza de acest curs. Ce este si cum se utilizeaza diafragma, timpul de expunere, sensibilitatea ISO, balansul de alb si tot felul de elemente tehnice fara de care nu poate exista o expunere corecta. Adica nici subexpusa, nici supraexpusa, ci tocmai bine expusa! Apoi, dupa ce copiii vor afla cum se “manuieste” un aparat de fotografiat – vom invata cum sa devena creativi, imbinand elementele vizuale cu un concept fotografic clar si rezolvandu-le prin discutii si aplicatii tehnice, fotografice. Cursul dureaza 1 luna, respectiv 4 week-end-uri. Programul este: sambata h: 16-18 & duminica h: 10-12. Locatia este pusa la dispozitie de Carturesti Verona, in mansarda, un loc mare, frumos, in plin centrul capitalei.

2. Cum se va desfasura o dupa-amiaza de sambata, sau o dimineata de duminica?

La fiecare intalnire avem cate o lectie distincta, una dintre ele este: Obiectivele aparatului foto si efectele sale: superangular, teleobiectiv, fisheye”. In acea zi vor fi puse pe masa o serie de obiective si aparate de fotografiat si le voi explica copiilor cum functioneaza ele, care sunt diferentele intre obiective si pentru ce se utilizeaza fiecare in parte. De exemplu nu se preteaza la fotografia de portret un Superangular sau Fisheye, deoarece deformeaza chipul uman, in schimb poate fi utilizat un obiectiv dedicat fotografiei de portret, precum cel pe care il voi aduce la curs: Carl Zeiss 85 mm F1.4. Dupa ce trecem in revista toata gama de obiective profesionale, trecem la actiune! Fiecare copil va fotografia cu fiecare obiectiv in parte si va intelege, in cele din urma, care este diferenta intre obiective, stiind pe viitor ce obiectiv poate utiliza in funtie de genul fotografic abordat. Vom face exercitii de fotografiere si in Parcul Cismigiu, unde vom utiliza alte obiective de la camerele foto compacte cu zoom incorporat, utilizand lumina naturala.

Simion Buia -fotograf + trainer & Academia de Fotografie

O alta lectie este: Filmarea cu aparatul foto: ce trebuie sa avem in vedere tehnic si estetic”. Aici le voi explica copiiilor care sunt elementele tehnice si estetice necesare filmarii cu un aparat de fotografiat: care este rezolutia ideala pentru un film si postarea lui pe You-Tube sau Vimeo, care este setarea pentru balansul de alb ca imaginea filmata sa aiba culori naturale, care este viteza de filmare, ce diafragma sa folosim, ce format sa utilizam, cum sa incadram atunci cand filmam gandindu-ne la regula treimilor dar si la pozitia subiectului si lumina inconjuratoare, si la ce distanta se poate inregistra vocea pentru a se auzi bine interlocutorul. Vom improviza “interviuri filmate”, astfel ca fiecare copil il va filma pe colegul lui de curs in timp ce il intervieveaza pe o tema prestabilita, iar acest film de 5 minute va fi apoi trimis parintilor via email, sa vada evolutia copilului la curs si sa aiba o amintire. Astfel ca, pe viitor, copiii care participa la acest curs vor intelege si aplica corespunzator cunostintele tehnice in realizarea unui film care sa nu fie facut “dupa intuitie” sau “dupa ureche” – ci corect.

3. Cati copiii participa simultan la curs?

Maxim 8. Pentru ca avem 8 aparate foto, cate unul pentru fiecare copil. Mai bine-zis, beneficiem de generoasa sponsorizare din partea Sony Romania, care a donat pentru acest curs 8 aparate foto compacte cu zoom, pe care sa invete si exerseze copiii. Ca atare cursantii pot veni cu aparatul propriu, daca au unul, dar daca nu au – vor primi la orele de curs un aparat. Desigur, e important ca ulterior parintii sa le cumpere un aparat pentru a exersa, deoarece “Repetitio mater studiorum”!

4. Ce sfaturi ti-ai propus sa le oferi, avand in vedere varsta lor frageda, astfel incat sa dobandeasca experienta in fotografie?

La 8 ani un copil in ziua de azi nu mai este asa “fraged” precum eram noi la 8 ani! Cu atat mai putin la 13-14 ani! Sfaturile mele sunt legate direct de Agenda de curs, iar ambitia mea este sa-i invat sa inteleaga fotografia ca demers tehnic si artistic.

5. Martha te-a inspirat in conceperea acestei idei? Cat de receptiva a fost ea la lectiile pe care i le-ai oferit despre fotografie?

Fiica mea, Martha, are deja aparatul ei, un Sony Nex 7 cu obiectivul de Kit 18-55mm si vine cu mine la workshopurile pe care le organizez la Muzeul Satului, dar si la Teatrul Metropolis, unde lucrez, si facem fotografii impreuna. Apoi ne uitam la ele pe proiector si primeste critica de rigoare, daca e cazul. Rareori surprinde cadre mai proaspete decat ale mele, dovada ca rutina nu este neaparat un lucru bun!

6. Este vorba de talent nativ sau crezi ca fotografia se poate dobandi prin munca? 

Bravo, buna intrebare! Da, si una, si alta. Chiar daca e Deja Vu, nu s-a schimbat nimic in exclamarea: “In orice reusita artistica 1% e talent si 99% e munca”!

 

Urmatorul curs: 3 - 25 octombrie

Sambata+Duminica & Carturesti Verona

Agenda & Inscriere