Iubitorii si practicantii de fotografie care doresc sa isi imbunatateasca cunostintele in domeniu si/sau sa invete cate ceva nou – sunt invitati sa arunce o privire la un festival care se anunta spectaculos, numit Photo Romania Festival si rebotezat de curand in Academia Photo Romania. Avand in vedere apropierea denumirii cu Academia de Fotografie – rebotezarea pare o idee hazardata, pe care vom incerca sa o „rectificam” printr-o actiune judecatoreasca ulterioara, pentru a elimina o eventuala sursa de confuzie.
Revenind insa la tema anuntului: Academia Photo Romania prezinta o sumedenie de workshopuri, seminarii, expozitii si evenimente fotografice interesante, toate avand loc la Cluj in perioada 17-27 mai 2013. Taxele de participare pornesc de la 28 Euro / workshop daca va inscrieti pana la 26 aprilie, si ajung la 75 Euro.
Avand in vedere ca Photo Romania a aplicat cu succes pentru o sponsorizare masiva in cadrul AFCN (Administratia Fondului Cultural National), urmand sa primeasca 62.820 RON pentru Festivalul din 2013 – preturile la workshopuri ar trebui sa fie mai curand modice de vreme ce vor fi partial sau total subventionate din bugetul de stat. Aici aveti informatiile cu privire la acceptul AFCN pentru sponsorizare si suma aferenta: lista 4 referitoare la Arte Vizuale si Noile Media
Trainerii sunt: Drew Gardner, Giuseppe Parisi, Horatiu Curutiu, Rares Ion, Radu Salcudean si Simion Buia.
Academia de Fotografie este prezenta la Academia Photo Romania cu 2 workshopuri sustinute de fotograful Simion Buia:
1. Lightroom & Photoshop Basics
2. Adobe Camera RAW si editarea fotografiei cu filtre speciale Nik Colors. Fiecare workshop dureaza cate 4 ore.
1. Lightroom & Photoshop Basics
Pentru cine nu stie, Lightroom a devenit in ultimii ani cel mai bun program de indexare, arhivare si editare foto, care depaseste cu mult „aptitudinile” fratelui mai mare, Adobe Photoshop. Lightroom face un lucru extrem de important: o baza de date a tuturor fotografiilor dumneavoastra, pe care le puteti lua oricand in computerul vostru si prezenta oricui fara sa „carati” cu voi fisierele originale. Photoshop nu are asa ceva. Lightroom editeaza imaginile RAW intuitiv, face slide-show cu muzica, face pagini web in Flash si HTML, are solutii de printare „on the spot”. Photoshop nu are asa ceva.
Ce face Lightroom, de fapt? Merita sa ma apuc de invatat si de lucrat in Lightroom?
Toata lumea a auzit de Photoshop! Un motiv in plus sa cunoastem mai bine meniul si paletele din Photoshop CS6. Se va face o simulare de editare foto pentru exemplificarea tools-urilor din Photoshop CS6. Ulterior veti intelege mai bine care sunt caracteristicile anumitor „tools”-uri.
2. Adobe Camera Raw si Editarea fotografiei cu filtre speciale | Nik Colors
Workshop-ul este impartit in doua parti una dedicata Adobe Camera Raw si una Editarii fotografiei cu filtre speciale | Nik Colors
Cine fotografiaza in RAW? Toata lumea?
Perfect, bravo! Dupa shooting trebuie sa va editati imaginile, sa arate mai bine, muuult mai bine, da? Si cu ce incepem? Exact, cu Adobe Camera RAW din Adobe Photoshop CS6.
Vreti fotografii cu Balans de alb, Contrast, Saturatie, Claritate, Rezolutie „ca la carte”, – vreti Adobe Camera RAW!
Ce face ACR, de fapt?
Merita sa ma apuc de invatat si de lucrat in Photoshop ACR sau mai bine in Adobe Lightroom?
Veniti si vedeti cat de mult bine pot face fotografiilor voastre filtrele de la NIK, anume: Color Efex Pro | Silver Efex Pro | Viveza | Sharpener Pro | Viveza | Dfine.
Fotografiile voastre prind viata, intensitate si poate chiar un nou sens daca aplicati cu inteligenta anumite filtre.
Tehnica e absolut fascinanta, softul e multipremiat international, e imposibil sa nu va placa!
De ce sa lucrez cu filtrele digitale de la NIK Colors? Aduce ceva in plus fata de Photoshop si Lightroom?
Expozitiile foto sunt:
Beauty | Radu Carnaru
„Tânar, talentat si cu un simt deosebit al frumosului, Radu Carnaru aduce o picatura de prospetime si dinamism în zona fotografiei beauty.
Castigator a mai multor concursuri nationale si internationale, Radu a avut parte de mult succes la numeroasele expozitii organizate in Bucuresti, Cluj, Timisoara si Constanta.
Fotografiile sale au forta, energie, si degaja stil si eleganta, o combinatie inedita, de mare impact vizual, care cucereste de la prima privire.”
Nud |Clubul Foto IRIS
„Expozitie colectiva realizata de membrii Clubului Foto Iris al Casei de Cultura a Studentilor din Timisoara.
Acest gen de fotografie este considerat unul dintre cele mai grele, fiind abordat inca de la inceputurile fotografiei de toti marii maestri.
Expozitia cuprinde fotografii caracteristice genului, realizate in natura, hale parasite, studio, in conditii de lumina naturala sau cu lumini de studio. Imaginatia privitorului este lasata sa realizeze completari, scenarii sau versiuni.
Coordonator Cultural Artistic : Damian Diaconescu.”
Secvente | Clubul Foto IRIS
„Printre primii fotografi care au aborbat acest gen de fotografie se numara si Eadweard Muybridge, care a imortalizat secvente importante din desfasurarea unei actiuni.
Realizarea acestui gen de fotografie incepe cu cautarea unei teme si presupune urmarirea momentelor reprezentative din desfasurarea unui eveniment. Momentele-cheie au fost asezate cronologic sau dupa structura unui scenariu, realizandu-se o naratie fotografica. Mesajul fiecarei serii poate fi descoperit dupa parcurgerea vizuala a intregului ansamblu.
Expozitia este realizata de membrii Clubului Foto Iris al Casei de Cultura a Studentilor din Timisoara
Coordonator Cultural Artistic : Damian Diaconescu”
Siluete in noapte | Alex Vancu
„Expoziţia cuprinde lucrări realizate noaptea, în ploaie, pe film alb-negru, printr-o mişcare controlată a aparatului fotografic, un şoc, o scurtă vibraţie care a accentuat starea subiectului.
Alex Vancu, membru al clubului Iris Photo din Timişoara, este un fotograf pasionat de conceptual, experimental şi neconvenţional, autor şi participant în numeroase expoziţii atât colective cât şi personale ( Siluete în Noapte, Conceptual, etc.), susţinător a diferitor workshop-uri foto (Nikon: Fotografie de produs – Inaugurare YellowStore Timişoara, Bazele Fotografiei – Festivalul Plai, etc.), câstigator de concursuri de fotografie publicitară şi de produs.
Casa de Cultură a Studenţilor din Timişoara – Iris Photo Club”
Transit | Espen Rasmussen
„Transit, un proiect fotojurnalistic de anvergură, semnat de norvegianul Espen Rasmussen, va ajunge la Cluj-Napoca în cadrul Photo Romania Festival 2013 direct de la Centrul Nobel din Oslo. Apreciat și premiat la nivel internațional, proiectul care vorbește în imagini despre refugiații din întreaga lume, este rezultatul unei cărți, dar și a unei expoziții-gigant, care vor fi expuse la Muzeul de Artă din Cluj.
Transit este despre oamenii de pe drumuri. Aproape șapte ani am fost pe urmele lor, marcate de război, de momente insuportabile, dar și de speranțele”, subliniază fotojurnalistul. Mai multe detalii pe site-ul proiectului.
Espen Rasmussen a câștigat de două ori World Press Photo, cea mai mare competiție de fotojurnalism din lume, de șapte ori Pictures of the Year International și premiat de 26 de ori în cadrul Norwegian Picture of the Year.
Underdogs | Sebastian Magnani
„Underdogs„, o serie de lucrări reprezentând mai multe portrete de câini cu înfățișare umană, proiect devenit extrem de cunoscut pe Internet, sosește pentru prima dată în țara noastră, în cadrul Photo Romania Festival, organizat la Cluj-Napoca în perioada 17-27 mai 2013.
Creatorul proiectului, fotograful elvețian Sebastian Magnani, va fi invitatul special la vernisarea expoziției. Tânărul fotograf e pasionat de câini și modă. Le-a combinat, iar rezultatul final îl veți putea vedea „pe viu” în cadrul festivalului. La apariția imaginilor pe Internet, acestea au fost preluate de zeci de site-uri și bloguri de modă, design și creație din țări precum SUA, Germania, Anglia, Brazilia, China și Rusia, precum și de presă, printre care se numără Daily Mail și marile publicații elvețiene.”
Recomandari:
Daca nu sunteti din Cluj – ar fi bine ca inainte sa va asigurati ca aveti unde locui. Clujul este un oras scump, cea mai ieftina camera la un hotel modest este de minim 120 Lei. Nu stiu daca Academia Photo Romania s-a gandit la parteneri in domeniul hotelier, cum se procedeaza in toata lumea la festivaluri care se respecta, insa daca da – va invit sa scrieti un comentariu in josul acestui post. Ar fi bine ca organizatorii sa asigure si locuri de parcare la un pret avantajos pentru cursantii inscrisi la workshopuri si vin cu masina.
Pe curand!
No Comment