Pe scurt, povestea este asa:

-artistul Ai Weiwei a facut o parodie dupa celebrul Gangnam Style, cu tot cu catuse si cai inchisi pentru a ilustra lipsa de libertate din China,

-guvernul chinez a interzis clipul (nu inainte de a strange sute de mii de like-uri si share-uri),

-Anish Kapoor le-a trimis o invitatie prietenilor artisti din Londra si joi seara au dansat in semn de sprijin pentru Ai Weiwei: Mark Wallinger, Bob si Roberta Smith, Tom Phillips, Alison Myners, chair of the ICA, Tamara Rojo – artistic director of the English National Ballet. Desigur, Gangman Style.

Pe-ndelete, videoclipurile vorbesc de la sine:

Ai Weiwei – Gangnam Style

Urcat pe youtube pe 24 Octombrie 2012, parodia lui Ai Weiwei a adunat pana astazi aproape 1 milion de vizionari. Clipul a fost interzis de autoritatile chineze in primele 24 de ore de la postare.

 

Anish Kapoor – Gangnam Style

Joi, 15 noiembrie, Anish Kapoor – castigator al Turner Prize, a invitat in studioul sau din Londra prieteni artisti, un coregraf si o echipa de filmare. Imbracat in camasa roz, Kapoor si-a sustinut prietenul artist chinez printr-o versiune a aceluiasi dans.

„It had to be done,” a declarat Kapoor pentru The Gardian. „Yes, it is desperately silly, but what is the paradigm of the artist? The artist does stupid things with serious intent.”

Clipul e la montaj si in curand va fi pe youtube cu potential de viral. Pana atunci iata un preview dintr-un reportaj facut la studioul lui Kapoor de New Tang Dinasty Television – post ce transmite din New York pentru chinezii din toata lumea, chiar si din China se prinde prin satelit.

Artistul a spus ca si alti se vor solidariza Gangnam Style prin videoclipuri similare promise de Tate, MoMA, the Guggenheim si New Museum in New York.

Solidaritate artistica la case mari!