BenQ a intrat in familia nobila a brandurilor care fabrica monitoare profesionale pentru industria pre-press, print si fotografie, lansand BenQ PG2401PT Pro Graphics.
Prin ce se distinge acest monitor? In primul rand are un Color Gamut extins, care este esential in redarea corecta a culorilor. Intrucat acest termen este in limba engleza si nu are o explicatie pertinenta in limba romana, fiind utilizata denumirea de „gamutul de culoare”, citez:
A color gamut defines a more specific range of colors from the range of colors identifiable by the human eye (i.e., the visible spectrum). While color imaging devices include a wide range of devices, such as digital cameras, scanners, monitors, and printers, since the range of colors they can reproduce varies, the color gamut is established to make these differences clear and to reconcile the colors that can be used in common between devices.
Mai pe romaneste, atunci cand faceti o fotografie, aparatul va salva pe card culorile/lumina utilizand diferite modalitati, in functie de mai multe variabile, printre care spatiul de culoare selectat, calitatea senzorului, modalitatile de procesare ale aparatului, JPEG sau RAW etc. Ulterior – o imagine trebuie neaparat editata pentru scopul final, urmand finalmete sa fie slavata in JPEG, TIFF, PNG, PSD, EPS. Editarea se face, evident, pe un monitor, si exact aici e cheia!
Ce culori vedeti pe monitor?
Un monitor obisnuit, care costa in jur de plusminus 100-150 Euro – va avea un Color Gamut extrem de redus, un contrast mare, o luminozitate exagerata, un display glossy – facandu-l inadecvat pentru post-procesare. Nici chiar monitoarele mai scumpe nu sunt neaparat mai bune, recomandarea mea este sa cititi cu mare atentie caracteristicile tehnice inainte de a investi intr-un monitor dedicat editarii de imagine.
Ce culori trebuie sa vedeti pe monitor?
- 100% din sRGB – daca postati fotografii in spatiul web
- 100% din Adobe RGB – daca doriti sa printati
- 100% din CMYK – daca lucrati in pre-press/DTP si printati offset
Explicatia e urmatoarea: poate va amintiti ca in meniul aparatelor de fotografiat aveti posibilitatea sa selectati spatiul de culoare in care urmeaza sa fie salvata imaginea. Exista 2 setari, pe cat de simple, pe atat de importante: sRGB si Adobe RGB. By default – aceasta setare este pe sRGB, si este in regula atata timp cat post-procesati imaginile intr-un mod mai putin pretentios si le postati in spatiul web. Dar daca doriti sa „va implicati” mai serios in editarea imaginilor, corectand expunerea, balansul de alb, contrastul, zgomotul de imagine, claritatea, dorind sa printati lucrarile si eventual sa le comercializati – atunci setarea necesara este Adobe RGB, intrucat acesta e un spatiu de culoare mult mai mare decat sRGB, permitand o modificare a pixelilor mult mai generoasa.
Cu alte cuvinte – este foarte important ca imaginea realizata cu ajutorul aparatului de fotografiat sa fie post-procesata cu ajutorul unui monitor de calitate care reda 100% sRGB si Adobe RGB.
Si aici intervine intrebarea: poate sa redea monitorul la care lucrati spatiul de culoare Adobe RGB? Ei bine, majoritatea monitoarelor care costa sub 700 Euro nu redau Adobe RGB, iar cele sub 450 Euro nu redau nici sRGB.
In acest caz BenQ PG2401PT Pro Graphics este o solutie adecvata, deoarece:
Monitorul BenQ PG2401PT Pro Graphics are cateva caracteristici de top:
- Redare excelentă a gamutui Adobe RGB şi CMYK
- Panel IPS / 10 Bit // Un panel cu 10 biţi poate reproduce peste un miliard de culori – de 64 de ori mai multe culori decât un panou de 8 biţi – garantând astfel treceri de culoare foarte line.
- Suport pentru procesarea pe 14-bit 3D Look Up Table (LUT)// Asigurând o redare exactă a nuanţelor de gri şi redând în mod natural umbrele, exact cum vor ieşi la tipar.
- Rezolutie nativa 1920 x 1200, 16 x 10 aspect ratio, 24 inchi
- Calibrare hardware // Datorită calibratorului hardware care însoţeşte monitorul // puteţi regla LUT-ul 3D folosind colorimetrul direct pe ecranul monitorului, pentru a obţine nuanţe mai fine şi mai consistente.
- Software-ul Palette Master oferă amestecuri precise de culoare Dezvoltat în colaborare cu X-rite // Palette Master este o aplicaţie inclusă care poate valida calibrarea culorilor pe baza criteriilor G7/Fogra/Ugra, uşurând folosirea standardelor de tipărire internaţionale
- On Screen Display – imaginile se pot roti automat pentru utilizarea în format landscape sau portret.
- Moduri presetate din fabrica: Standard, Adobe RGB, sRGB, Illumin. A, D50, D65 + Custom Mode
- Butoane tuch-sensitive, care se activeaza cand apropii mana de ele
- Conexiuni: D-Sub / DVI / HDMI / DP / mDP/ headphone jack/ USB Hub Downstream x2, Upstream x1/ Card reader
- Ramă pentru protecţia împotriva luminii ambientale
WYSIWYG
Clientii deseori solicita imaginile atat pentru web, cat si in forma printata. Cand fotografiez diferite evenimente, fie o nunta sau un botez, ori realizez un portofoliu pentru un actor – clientul primeste de la mine inclusiv printuri. Intrucat editarea imaginilor se realizeaza in RGB iar printul in CMYK – singura mea solutie este sa fac un soft-proof pe monitor, in programul Adobe Photoshop sau Adobe Lightroom, urmand sa vad literalmente cum se comporta culorile in cele doua spatii de culoare diferite. Profesional ar fi sa nu existe diferente de culoare, ceea ce in engleza se numeste „Color shift”, modificand valoarea Delta b. Facand aceasta simulare si ulterior printand cateva imagini din seria „Actorii si fotograful” – am obsrevat ca BenQ PG2401PT Pro Graphics mi-a indicat corect culorile, astfel arata aproape identic consistenta culorilor din imaginile postate pe web cu cele din print. Si ce ar vrea un fotograf mai mult?! Asta se numeste: WYSIWYG, si este un acronim pentru „what you see is what you get”, expresie engleză din domeniul computerelor. Se traduce aproximativ cu: „rezultatul [pe care îl obțineți] este chiar ceea ce se vede” și se citește /ˈwɪziwɪg/ (v. AFI). Încă nu există un termen român corespunzător. WYSIWYG desemnează în general o trăsătură pozitivă a unui program care afișează materialul în lucru într-o formă identică, sau măcar foarte apropiată de forma produsului final.
Cu ce vine BenQ PG2401PT Pro Graphics
- toate cablurile necesare – D-Sub, DVI-D, DP to mini DP, USB 3
- hood – o rama care se monteaza in jurul monitorului pentru ca pe display sa nu apara lumina parazita
- soft Palette Master – realizat in colaborarea cu X-Rite, pentru calibrare si fine tuning
- stand-ul/piciorul monitorului este foarte solid, conferind stabilitatea perfecta monitorului
Bref
BenQ PG2401PT Pro Graphics este un monitor din top 10 din lume, asezandu-se confortabil intre branduri de renume precum cele din seria Eizo CG, Quato, Nec MultiSync, Samsung SyncMaster, Apple.
Reproducea culorilor este excelenta si consistenta, inclusiv la margini
Dimensiunea de 16×10 permite asezarea paletelor din Photoshop si Lightroom intr-un mod aerisit // e formatul ideal pentru editare film
Este gata calibrat „din cutie”
Consuma putin, are toate functiile necesare de setare a luminozitatii, inclusiv modul ECO
Arata bine, e construit solid, iar pentru fotografie e important ca are 8×1 Card-Reader si 2 intrari USB 3 de ultima generatie
Imaginea se ajusteaza automat daca doriti sa utilizati display-ul pe verticata, pentru editarea fotografiei portret, de exemplu
Ofera garantia unor rezultate profesionale
Monitorul poate fi testat la Academia de fotografie. Daca doriti – veniti cu laptopul vostru, il atasati si vedeti cu ochii vostri performanta. Pentru inscriere va rog sa sunati la 0763 654 920 / Simion Buia, sau email: contact@academiadefotografie.ro
No Comment