The European Month of Photography 2012

Berlin, Bratislava, Budapesta, Ljubljana, Luxemburg, Paris, Viena

1 Nov – 30 Nov 2012

 

Daca e noiembrie, e luna fotografiei si anul acesta se celebreaza in 7 orase din Europa.

The European Month of Photography (EMoP) este o retea de festivaluri foto europene. Conceptul a luat nastere in anul 2004 printr-un parteneriat intre festivalurile din Berlin, Viena si Paris, iar in 2006 orasele Bratislava, Moscova, Roma si Luxemburg s-au alaturat demersului. In 2012, Budapesta si Ljubljana participa pentru prima oara la manifestarea europeana. Prin urmare anul acest intre 1 si 30 noiembrie, expozitii, evenimente si publicatii vor promova fotografia ca mediu in 7 orase.

European Month of Photography Kaya Behkalam

Cooperarea se manifesta si sub forma unei expozitii comune de fotografie contemporana. In 2012, aceasta se numeste distURBANces si este un pretext de reflexie atat a fotografilor cat si a vizitatorilor. Ghidati de preocuparea artei contemporane pentru intersectia timp-spatiu-realitate, curatorii principali ai proiectului pleaca de la intrebarea Can fiction beat reality? si propun o selectie de 26 artisti fotografi contemporani si imagini urbane.

Cu focus pe distorsiunea si pervertirea realitatii in contextul globalizarii, distURBANces prezinta diferite aspecte curatoriale in fiecare oras insa punctul comun il reprezinta preocuparea artistilor pentru reprezentarea unor noi perspective asupra dezvoltarii urbane, tehnologice si politice.

Justine Blau

The Circumference of the Cumanán Cactus, no. 5, 2010,
Aluminium light box/Lambda mat print on 3mm Dibond, 120 x 90 cm, © and courtesy Justine Blau

 

distURBANces reflecta timpul in raport cu spatiul si impactul acestor dimensiuni asupra omului si habitatului real, ce fel de utopii si distopii sunt generate de artisti in imaginile lor. Provocarea intinsa fotografilor are si scopul de a purta o metadiscutie asupra temei abordate si a revela modul in care fotografia si fotograful contribuie la schimbarea de paradigma, a modului in care ne raportam la un „real” care astazi pare mai apropiat de science fiction.

Thibault Brunet Vice City

Vice City, 29-09-2010, 16h33, 2010, Colour print, passe-partout, 20 x 20 cm,
© Thibault Brunet, courtesy galerie binôme, Paris

 

Tot in argumentul expozitiei, curatorii ne trimit catre geograful cultural si filosoful Augustin Berque care in Les raisons du paysage spune ca aceasta schimbare de paradigma are si o consecinta directa in fotografie: peisajele capata o realitate fizic mai degraba decat una mediata. Prin cercetare estetica si artistica, artistii expusi adreseaza tocmai intrebarea lui Berque: who has the right and the power to construct reality?

1 luna, 7 destinatii, multe posibilitati de zbor cu avionul, book now!

www.emop-mutations.net