Fotografia de călătorie

Titlul original: A kezdo fotosok utikalauza

Autori: Enczi Zoltan, Richard Keating

Fotografii: Enczi Zoltan, Simon Adrienn, Richard Keating, WhitePix Co., Kazari Gyula, Imre Tamas

Traducător: Mark-Robert Ferenczi

ISBN 978-606-8189-31-4

Editura Casa 2011, www.edituracasa.ro

Format: 22,5 x 12,5 cm

Număr pagini: 144

Preț: 57,90 Lei

 

În ziua de azi nu mai există om care să nu fotografieze! Cu telefonul, iPad-ul sau cu un aparat compact, Mirrorless sau DSLR – tot românul apasă pe buton, fără să țină cont neapărat de calitatea luminii. Facebook este plin de poze de vacanță fără nicio valoare, datorate lipsei de cultură vizuală și a necunoașterii tehnicii fotografice. Există însă „remedii” pentru asemenea situații – cărți de specialitate care îndrumă pașii pasionaților de imagine cu exemplificări teoretice și practice. Vă recomandăm „un ghid pentru toți”, apărut la Editura Casa anul trecut, numit Fotografia de călătorie.

Volumul conține aspecte legate de aparatul foto ideal, cu referire la diferitele tipuri de aparate; la obiectivele aparatului foto de la grandangular la teleobiectiv; la accesorii practice precum trepiedul, parasolarul, cardurile de memorie, filtrul de polarizare, accesorii pentru curățat, module GPS, acumulatori și tipuri de bliț. Desigur, toate acestea aproape că nu ar avea mare importanță dacă nu ați ști cum să le utilizați. Cartea Fotografia de calatorie vă vine în ajutor cu sfaturi utile pentru setările aparatului în funcție de subiectul din călătorie. Nu e ușor să realizați imagini acceptabile în toate condițiile, iar dacă nu aveți suficientă experiență e bine să citiți cum fac alții când intenționează să fotografieze pe malul mării, pe timp noros sau ploios, la apus de soare sau printre munți la ora prânzului, când soarele e puternic și fotografia iese „arsă”. Desigur, și Omul, călătorul – ca subiect fotografic, trebuie „acoperit” în funcție de lumina existentă. Lumina este esențială și schimbătoare, în funcție de anotimp și perioada din zi, iar pentru o abordare “corectă” a fotografiei trebuie să vă însușiți câteva cunoștințe esențiale.

Scrisă într-un limbaj pe înțelesul tuturor, explicându-se prin text și vizual – Fotografia de călătorie conține informații utile și despre aspecte tehnice, precum: compresia fișierelor digitale, spațiul de culoare, DPI și PPI, fotografia panoramică, rezoluție, controlul manual al aparatului, devierea culorii, dispozitivul de măsurare a luminii, distanța focală, numărul director al blițului, obturatorul și toleranța la expunere.

Fotografia de călătorie are un aspect plăcut, e tipărită bine, costă rezonabil și e bine să o luați cu voi chiar dacă nu fotografiați neapărat, ca lectură de vacanță. E imposibil ulterior să nu vă doriți și un aparat foto! Iar dacă simțiți că fotografia devine pasiune și așteptările dumneavoastră cresc, vă invităm la câteva cursuri de inițiere și multă practică fotografică, susținute de Academia de fotografie.

Fotografia de călătorie poate fi răsfoită în cadrul workshopurilor și cursurilor Academiei de fotografie. Câteva imagini exemplificatoare v-ar putea deschide apetitul pentru lectură.