In Romania de azi multi fotografi incepatori care abia au achizitionat un aparat foto viseaza sa castige bani din fotografie. Multi, foarte multi intra pe usa din spate pe scena fotografica, si isi ofera serviciile contra cost, chiar daca pregatirea lor e extrem de firava. Insa sunt acceptati de societatea de consum, intrucat aceasta nu are cunostinte in domeniu. Clientii nu au fost pusi in situatia sa studieze si implicit sa inteleaga prin ce se distinge un fotograf de altul, o fotografie sau stil fotografic de celalalt?!

Din fericire exista in librariile din Romania cateva carti de specialitate – care va initiaza in diferite genuri fotografice. Azi va prezint cartea Fotografia de nuntă, apartinand Editurii Casa din Oradea – un prieten educational constant al fotografului din Romania.

 

Photography by Simion Buia-144934

 

Colectia numita: „Universul fotografiei digitale – un ghid pentru toti” contine titluri extrem de interesante, precum „Fotografia digitala cu aparate foto DSLR” // „Secretele fotografiei digitale” // „Fotografierea copiilor” // „Fotografia de calatorie” // „Fotografia urbana si de peisaj cu aparatul foto digital” // „Fotografia de natura cu aparatul foto digital” // Ghidul fotografiei de produs”.

Aceste titluri/carti pot fi achizitionate la www.edituracasa.ro

Recent a aparut volumul Fotografia de nuntă – 100 de tehnici de la profesioniști, semnata de Bill Hurter, autor implicat in industria fotografiei de peste un sfert de secol, fost redactor al revistei Petersen’s PhotoGraphic, in prezent redactor la AfterCapture si Rangefinder.

 

Photography by Simion Buia-145016

 

 • Info

Titlul original: 100 Techniques for Professional Wedding Photographers

Editia originala: Amherst Media, Buffalo, USA

Traducator: Elena Căpușan

Referent de specialitate: Ovidiu Pascu

Redactor: Rozalia Varga

Capitole relevante:

 • Calitatile unui fotograf de nunta excelent
 • Recunoasteti deosebitul
 • Surprindeti culmea actiunii
 • Expuneti corect
 • Perfectionati axa cap-umeri
 • Fotografierea cuplurilor
 • Organizarea rapida a portretului de grup
 • Intelegerea raportului de lumini
 • Adaugarea blitzului reflectat
 • Folosirea dispozitivelor de declansare la distanta
 • Imagini cu rochia miresei
 • Fotografiati localul si aranjamentele
 • Folositi metadatele
 • Retusarea cu layere

 

Photography by Simion Buia-145042

 

Cartea Fotografia de nuntă va ofera nenumarate informatii importante in intalnirea voastra cu un gen fotografic extrem de popular in lume. Chiar daca autorul este american, iar cartea descrie, pe cale de consecinta, o viziune „de peste ocean” a fotografiei de nunta, sunt nenumarate idei care pot fi preluate si exercitate cu succes in fotografia de nunta din Romania. Introducerea vorbeste de la sine:

Satisfactia succesului in munca unui fotograf de nunta profesionist este foarte mare – si nu doar din punct de vedere financiar, ci si din perspectiva locului privilegiat ocupat in comunitate.

 

Photography by Simion Buia-145100

 

In prezent o mare parte din tehnologia foto este destinata fotografilor de nunta. Sensibilitatea ISO ridicata, transmisii simultane WI-FI a imaginilor, blitzuri mici imbunatatite in mod radical si designul revolutionar al obiectivelor noi, toate indica o piata sanatoasa. Producatorii de aparate foto investesc tot mai mult in cercetare si dezvoltare, si asistam chiar la o revenire a odinioara faimoaselor marci precum Pentax si Olympus. Aceste oferte impresionante pentru profesionisti sunt semne bune.

 

Photography by Simion Buia-145115

 

Parafrazandu-l pe marele filosof german Arthur Schopenhauer, care a afirmat ca „Talentul loveste o tinta pe care nimeni altcineva nu o poate lovi. Geniul loveste o tinta pe care nimeni altcineva nu o poate vedea”, putem concluziona urmatoarele: fotografii de nunta, atat cei inzestrati cat si cei care aspira spre excelenta – ridica arta fotografica la un nou nivel al succesului comercial si estetic.