Fotografia de SPORT

Colectia CHIP KOMPAKT

Editura 3 D Media Communications

Editori: Olivia Donescu, Adriana Orban, Florin Crisan

Corectura tehnica: Florin Crisan

Grafica & DTP: Anca Balas

Fotografie coperta: Tom Jenkins

Adresa redactiei: 500010 – Brasov, str. N.D.Cocea nr. 12

Cartea se poate achizitiona online: www.chip.ro/librarie | ISSN 1453 – 7079

 

 

In Romania sunt putini fotografi de sport, din mai multe motive: cu exceptia Mediafax, sunt putine pana mai deloc acele agentii de foto care sa investeasca in echipamente performante si in educarea fotografilor in domeniul sportiv. Pentru acest gen fotografic profesionistii utilizeaza aparate foto rapide, care sa „traga” 10 cadre in rafala, pentru a nu rata „golul” sau „pasa decisiva”, si obiective cu focala lunga, cum se mai spune pe romaneste, respectiv 400-800 mm. Acestea sunt foarte scumpe, ceea ce le face nerentabile pentru un simplu fotograf…

Exista si pasionati de fotografie care doresc sa realizeze imagini de sport pentru placerea personala. Acestia au, de regula, un aparat foto DSLR sau Mirrorless cu un zoom 70-300 mm, cu F: 1:5,6 sau ceva asemanator. Pentru acestia a fost publicata cartea Fotografia de SPORT, aparuta in Colectia Chip Kompakt. „Fotografia de sport pe intelesul tuturor surprinde miscarea in toate formele ei, de la atletism, spectacole aviatice, fotbal si Formula 1, la trenuri cu aburi si meciuri de rugby. Va propunem in aceste pagini o trecere in viteza prin toate tehnicile necesare imortalizarii evenimentelor sportive.” – se spune in preambulul cartii.

Editorul Chip Foto-Video va invita sa descoperiti cartea, astfel: „Vom incepe cu notiunile de baza, pe care le stapaniti, probabil, dar pe care va trebui sa le reorganizati in functie de subiectul de fata, alunecos si energic. Va vom invata cum sa capturati miscarea pe masura ce se dezvolta, dar si sa focalizati perfect, avand un timp de expunere adaptat tipului de sport pe care-l abordati. Va fi interesant sa aflati si cand trebuie sa „inghetati” imaginea sau sa estompati deliberat anumite zone pentru a imprima fotografiei senzatia de miscare.”

„Urmatorul pas este cel practic, unde veti aplica, impreuna cu ucenicii si profesionistii nostri, metodele invatate. Pregatiti-va sa fiti uimiti, pentru ca tehnicile de fotografiere sunt diferite, in functie de fiecare sport in parte” – marturiseste editorul.

Cele 2 capitole contin lectii, precum „Lumina, aparat, actiune!”; „Pasi catre succes in fotografia de sport”; „30 idei pentru fotografii sportive mai bune”; „Avioane, trenuri si automobile”; „Suteaza si inscrie”; „Acum stiu sa abordez fotografia sportiva”; „Fotografiile mele, de la standuri pana la circuit”; „Iata cum se poate ingheta actiunea”; „Nevoia de viteza”; „E timpul sa ne murdarim”; „Cerul este limita”; „Fotografiile mele sunt, in sfarsit, pe traseul corect!”.

Un pasaj este dedicat timpului de expunere pentru fotografia de noapte, unde exemplificarile se fac pe baza „actiunilor” din evenimentele fotografice, cum ar fi: artificii, carusel, trafic, fotbal in nocturna, fulgere, spectacole pe scena, concerte rock. Alte elemente interesante sunt discutate in lectiile de „Panning si focalizare”, „Cum creati efectul motion blur”, „Creati o secventa de imagini”. Se acorda spatiu si fotografiei aviatice, impreuna cu descrierea echipamentului necesar. Stati linistit, nu e ieftin.

Concluzie: Cartea editata de 3 D Media Communications este mai bine scrisa si inchegata decat Fotografia Wildlife, lipsesc totusi elemente importante, cum ar fi utilizarea blitzului, stiut fiind ca sportul nu se petrece neaparat la zeci de metri distanta fata de fotograf.

Dar poate CHIP Foto-Video are in vedere o carte dedicata exclusiv tehnicilor de iluminare cu blitz(ul). Ar fi extraordinar! Pe curand!