Fotografia urbana si de peisaj – Cu aparatul foto digital

 

164 pagini

Autori: Enczi Zoltán, Richard Keating

Editia originala: Rainbow-Slide Kiadó, Ungaria

Fotografii: Enczi Zoltán, Adrianne Keating, Boross Attila, Richard Keating

Traducator: Mark-Robert Fenczi

Fotografii produse de: Nikon, Canon, Fujifilm, Panasonic, Sony

 

 

Creste „alarmant” numarul fotografilor care si-au facut un obicei, placut dealtfel, din a fotografia strada. Termenul de „fotograf de strada” este cam stangaci, motiv pentru care s-au denumit pe englezeste: Street photographer. Acesti fotografi (dintre care l-am intervievat pe Dan Moruzan) au inteles si faptul ca pentru a nu bate la ochi in miezul strazii e necesar un aparat foto mic, discret, dar cu functii multe, adica un soi de Mirrorless, care functioneaza si pe auto, si pe manual, producand fisiere RAW. In postarile de pe Facebook al mai multor fotografi am observat ca o sumedenie de imagini gresit incadrate, inutile, care tind sa abuzeze de bunavointa privitorului si mai ales de timpul sau, provocand un gust amar si ducand, inevitabil, la catalogarea respectivului drept netalentat si „sarac”. Tocmai pentru acestia s-a scris o carte, numita Fotografia urbana si de peisaj cu aparatul foto digital, aparuta la Editura Casa din Oradea, pe care o puteti cumpara la un pret de 57 Lei.

Cuprinsul contine varii lectii pe aceeasi tema, precum: tipuri de aparate foto, obiective si accesorii; moduri de masurare a expunerii; autofocalizarea, profunzimea de camp; umbra ca element de compozitie; cautarea subiectului; viata in fotografiile de peisaj; fotografii nocturne; interioare fotografiate cu ajutorul blitzului; expunere dubla; fotografierea panoramica; fotografierea cladirilor; trucuri Photoshop.

Imi permit sa redau un mic pasaj din capitolul „Cerul pe timp de noapte”:

Oricat de greu de fotografiat poate parea, cerul pe timp de noapte reprezinta o tema promitatoare. Se pot realiza imagini foarte spectaculoase, de exemplu cu miscarea stelelor. Uneltele necesare: aparat DSLR, grandangular, trepied stabil, Photoshop, cunostinte temeinice si… rabdare multa.

Esenta trucului: se alizeaza serii de expuneri de mai multe minute chiar si timp de mai multe ore, apoi efectul stelelor miscate va fi vizibil dupa ce se monteaua aceste cadre. Ca de obicei, cele mai importante „secrete” sunt ascunse in detalii:

– lumina lunii este prea puternica, astfel ca perioada cea mai buna o reprezinta faza de luna noua;

– „lumea se invarte” in jurul Stelei Nordului, si este bine ca si aceasta sa fie inclusa in cadru;

– declansatorul flexibil este necesar, desi poate fi suficienta si functia de declansare temporizata;

– la DSLR-uri vizorul trebuie obturat in timpul expunerii, pentru ca si pe aici poate ajunge lumina pe senzori

– alegeti focalizarea manuala

– montajul cadrelor se poate face in Photoshop cu ajutorul straturilor

Cartea e plina de fotografii reprezentative pentru fiecare subiect abordat, bine tiparita, pe alocuri insa neinspirat tradusa. Autorii reusesc sa indrume cu brio primii pasi ai fotografilor de strada. Pentru insusirea notiunilor teoretice insa e nevoie de multa practica fotografica, iar in acest sens va recomand sa va alaturati grupului fotografic Bucurestiul meu drag, ori sa va inscrieti la workshopul Street Photography.