Fotograful din imaginea alăturată și-a propus un lucru mare cu un avion mic! Proiectul său – Zbor peste Transilvania – s-a materializat prin realizarea unor fotografii de la înălțime. Recent, o imagine din aer a fost premiată internațional, iar Academia de Fotografie a dorit să promoveze demersul artistic și tehnic al fotografului Dragoș Asaftei, pe care-l aplaudăm!

 

Simion Buia: International Photography Awards v-a premiat la secția de Fotografie Aeriană. Cum ați ajuns aici și în ce constă premiul?

Dragoș Asaftei: La începutul acestui an văzusem undeva pe internet, nu mai știu exact unde, anunțul că s-a deschis perioada de înscrieri la concursul International Photography Awards. Am observat că printre categorii se regăsește și cea pentru fotografia aeriană și am zis să încerc, știind că am deja câteva cadre pe care le-aș fi putut înscrie. Am ales însă unul singur, cel pe care l-am considerat eu a fi cel mai potrivit pentru competiție. Și se pare că am ales bine. Am luat locul al III-lea la secția de Fotografie Aeriană. Premiul constă în prezența fotografiei în cadrul expoziției din Los Angeles și a unui certificat ce atestă rezultatul obținut la concurs.

fotografia premiată – „View over Fagaras Mountains”

SB: Cu ce zburați? Cât durează un zbor pentru proiectul Transilvania? Cum se fac fotografiile din „aer” din punct de vedere tehnic?

DA: Zbor cu un avion de mici dimensiuni, un Maule MX-T 7, avionul care, pilotat de Călin Manea, reușește să ne ducă în fiecare parte a Transilvaniei. Un zbor durează atât cât avem noi nevoie. De exemplu, atunci când am fotografiat zona Mureșului, zborul a durat cam 2 ore. Pe de altă parte, atunci când am realizat un tur ce a cuprins orașele Bistrița – Cluj – Alba-Iulia – Hunedoara – Deva – Brașov, zborul a durat circa 7 ore. Primul zbor pe care l-am realizat a fost în luna august a anului 2011. Atunci a fost primul zbor cu orice fel de aparat pentru mine și, totodată, primul zbor în care aveam să fac și fotografii. Nu am avut niciun fel de problemă, ba chiar am realizat două ore fotografii în continuu din avion. Ce supune fotografia aeriană? Important e să nu fotografiezi printr-un geam. Atunci calitatea fotografiilor scade semnificativ. Eu fotografiez cu geamul deschis. Deși se simte curentul de aer extrem de puternic, fotografiile ies bine din punct de vedere calitativ. În general fotografiez cu obiective all-around, pentru a evita schimbatul acestora în zbor.  Fotografiez cu timpi de expunere cuprinși între 1/1000s și 1/8000s, pentru a compensa vibrațiile cauzate de elicea avionului. În general închid diafragma până la f/11 și măresc sensibilitatea ISO atât cât este cazul pentru a obține fotografii bine expuse cu specificațiile tehnice menționate mai sus.

SB: Editați mult / puțin imaginile de la înălțime? Cum arată un workflow? Care sunt pașii? Vă rog să ne exemplificați…

DA: Cam acesta ar fi workflow-ul: import toate fotografiile pe calculator, le selectez și le marchez pe cele pe care urmează să le procesez. Le procesez prin Adobe Lightroom și, după caz, Adobe Photoshop, primul în varianta CS3, iar al doilea CS5. În general decupez fotografiile, le măresc contrastul atât cât este cazul și saturația în cazul în care aerul cețos îmi blochează o parte din aceste detalii. Adaug apoi watermark-ul atunci când export fotografiile și cam atât. Puteți vedea mai jos diferența între o fotografie brută și una procesată.

imaginea RAW neprocesată

imaginea JPG procesată

 

SB: Cum se termină ceea ce ați început? Și ce începeți după ce terminați?

DA: Continuăm proiectul fotografiind Transilvania în detaliu. Până acum am apucat să fotografiem câteva dintre cele mai mari orașe și obiective, însă vrem să ne axăm și pe cele care sunt mai puțin promovate. Am vrea să fotografiem cât mai în detaliu zonele cetăților Dacice sau satele din anumite regiuni, precum cele din Țara Făgărașului. Prima parte a proiectului s-a încheiat în ceea ce privește zborurile (au fost 10 la număr), iar a doua va continua începând cu toamna acestui an. Totuși, activitatea pe site și pe rețelele de socializare nu a încetat. Ne-ar plăcea ca spre sfârșit, după ce vom avea toate zonele fotografiate, să realizăm și hărți sau albume cu fotografii din avion. Deocamdată ne dorim ca vremea să țină cu noi și sorții să fie de partea noastră în toate zborurile!

SB: Mulțumesc pentru interviu.