Fotografia WILDLIFE
Colectia CHIP KOMPAKT
Editura 3 D Media Communications
Traducere si adaptare: Adrian Dumitru
Grafica&DTP: Ramona Vintilescu
Fotografie coperta: Future publishing
Adresa redactiei: 500010 – Brasov, str. N.D.Cocea nr. 12
Editor: Dan Badescu
ISSN: 1453-7079
Cartea se poate achizitiona online: www.chip.ro/librarie
Cartea de buzunar din colectia CHIP Kompakt numita Fotografia WILDLIFE – pe intelesul tuturor este un indrumator util pentru iubitorii de natura si animale. Incepatorii au cate ceva de invatat din cuprinsul celor 194 pagini, fie ca este vorba despre setarea functiilor aparatului foto, in special DSLR, sau realizarea unor imagini mai clare, subliniind detaliile importante din fotografie fara a adauga artefacte nedorite, utilizand puternicele optiuni de crestere a claritatii fotografiilor atat din utilizarea diafragmei, cat si ulterior din editarea in Photoshop Elements. Cartea se adreseaza indeosebi fotografilor amatori, indrumandu-i pe acestia in aflarea unor tehnici adaptate temei, sfatuindu-i ce echipament sa utilizeze pentru obtinerea fotografiilor macro folosind un blitz independent pentru a adauga o lumina creativa – daca e sa vorbim despre floricele sau animale mici, pana la cele impunatoare, periculoase, vazute de noi mai ales la gradina zoologica, pentru care teleobiectivele sunt de neinlocuit. Textul este exemplificat cu nenumarate fotografii, facand cartea distractiva chiar si pentru un nepasionat de fotografie.
Fotografia Wildlife isi va pune amprenta pe fotografii amatori care nu sunt deloc multumiti cu imaginile pe care le realizeaza in excursii sau vacante. Pentru imbunatatirea lor este necesar sa cunosti cateva scheme de fotografiere, explicate succint dar suficient de clar in capitolele aferente. Veti fi indrumati astfel cum sa utilizati modul de „Shutter Priority”, astfel: „Pentru a modifica timpul de expunere in modul <<Program>> sau <<Shutter Priority>> rotiti discul principal si astfel, numarul aferent timpului de expunere se va schimba. Daca setati un timp de expunere scurt, de exemplu, diafragma se va mari, in compensare.”
Iata o alta explicatie in privinta obtinerii de fotografii clare: „Timpul de expunere recomandat pentru a evita estomparea neintentionata depinde de distanta la care va situati fata de subiect. Daca obiectivul are disponibila optiunea de stabilizare de imagine veti putea folosi un timp de expunere mai lung atunci cand fotografiati din mana.” Urmeaza exemplificari cu privire la timpul de expunere recomandat pentru fotografia din mana, explicandu-se „Adancimea de camp”, astfel: „Diafragma se coreleaza cu timpul de expunere pentru a controla expunerea fotografiei. Aceasta influenteaza, de asemenea, claritatea sau estomparea diverselor zone din cadru prin controlarea adancimii de camp…”
Lectiilele continua si in privinta focalizarii, a expunerii (compensate), a compozitiei si a „liniilor care conduc privirea”, a timpului de expunere contra distantei focale sau contra miscarii subiectelor, a fotografiei pasarilor, a cainilor de companiei sau a animalelor salbatice.
Un capitol aparte este dedicat editarii imaginilor in Photoshop Elements, incluzand modificarea umbrelor si a zonelor luminoase, imbinatii de layere, intensitatea culorilor.
Cartea este departe de a fi un indrumator complet, contine si texte amuzante, precum subtitlul Lectiei 3 de la pag 18 referitoare la o focalizare mai buna: „Aparatul de fotografiat trebuie sa focalizeze in partea dreapta a aparatului daca doriti ca fotografia sa fie clara in respectiva parte.”
Cursantii Academiei de Fotografie pot citi Fotografia Wildlife la sediul nostru. Iar daca doresc sa imbine partea teoretica cu cea practica, va recomandam workshopul Street Photography, care contine elemente concrete ale fotografiei in natura si jocul cu diafragma, timpul de expunere, setarea sensibilitatii, si compozitia. Pe curand!
2 Response Comments