Epson L800 – o imprimanta mica, format A4, cu sistem CIS, permitand reumplerea cartuselor de cerneala de catre client dintr-un „recipient mai mare”, eliminand cartusele clasice. Sistemul CIS e vechi, se comercializeaza de peste 20 de ani. Sunt mari firme de cerneala, cum ar fi Lyson, care utilizeaza exclusiv sisteme CIS cu rezultate excelente, datorita calitatii cernelei fabricatie proprie. Un sistem CIS poate fi achizitionat de sine statator si adaptat la orice imprimanta. In Romania gasesti fara probleme magazine care comercializeaza sistemul CIS si care poate usor adaptat oricarei imprimante pe baza de cerneala/pigmenti, foto sau nu, bucurestenii au la dispozitie centrul comercial Europa! Sistemul CIS reduce teoretic costurile, intrucat cerneala este mai ieftina cumparandu-se la „bidon”, nu la cartus.

Imprimanta foto Epson L800 - Mini-Review@academiadefotografie.roLucru bun si rau in acelasi timp. Avantajul cartusului este tocmai siguranta calitatii produsului, pe cand cerneala la bidon pentru sistemul CIS e riscant din urmatoarele motive:

  • cerneala poate sa fie contrafacuta, lucrul cel mai des intalnit
  • cerneala are un termen de garantie limitat, iar daca nu printati mult si des riscati sa nu utilizati „bidonul” de cerneala in termen
  • cerneala trebuie depozitata in conditii de temperatura constanta – nu e cazul unui apartament de bloc sau casa
  • cerneala odata desfacuta trebuie consumata repede, in defavoarea termenului de garantie.
Dar are si mari avantaje sistemul CIS, anume:
  • economisirea de bani prin faptul ca cumparati cerneala „la bidonas”, neavand carcasa este mai ieftina
  • puteti utiliza cerneala de la alte firme, facand si mai ieftina printarea imaginilor

Am testat Epson L800. Prima impresie: dupa ce am scos-o din cutie am fost dezamagit de designul produsului. Aspectul saracacios, culoarea neagra si aparenta de „ieftin” m-au cam dezumflat, stiind din prima ca nu as achizitiona un produs care nu imi place cum arata. Imaginati-va ca sunteti unul dintre foarte putinii fotografi din Romania care isi printeaza imaginile acasa si ati pune pe biroul vostru de lucru sau studioul foto o imprimanta inestetica. Pai nu va taie pofta de print? Mie da! Dar poate tehnica de print de la Epson L800 e buna?!

 

academiadefotografie.ro.epson-ink-header-670x377

 

Am mers mai departe cu pornirea imprimantei si instalarea driverului. Daca nu aveti internet nu aveti driver! Cei de la Epson nu s-au mai sinchisit sa puna un CD cu driverul respectiv, considerand ca peste tot exista internet. Dupa ce am instalat driverul pentru MAC a trebuit sa instalez si driverul de Easy Print. Am pornit imprimanta, am introdus hartia foto format A4 in sufertas, am legat cablul USB2, am ales profilul de culoare pentru tipul de hartie din sufertas ai am „dat print”! Printul a iesit galbui, din pacate.  Am schimbat profilul de culoare oferit de managementul din driverul imprimantei dar nu am ajuns la rezultate multumitoare. Am incercat si comanda „Fast printing”, si a iesit o catastrofa de print! Dezamagitor. Dar poate eu sunt de vina, cu toate ca am urmat toti pasii necesari, ca la carte. M-am intors la softul de print: Epson Easy Photo Print si am inceput sa bibilesc pe acolo cate putin. Am descoperit o interfata greoaie, deloc intuitiva, facuta special sa iti prinzi urechile. Cateva exemple:

  • nu exista posibilitatea ca prin drag&drop sa atasati imaginile pe care doriti sa le printati direct in fereastra softului. Daca vreti sa printati atunci Epson Easy Photo Print are impresia ca disouneti de tot timpul din lume, aveti nervii tari si va „invita” sa va cautati si identificati fisierele intr-un meniu meschin gen arbore.
  • nu puteti atasa imagini noi in fereastra de print pana nu se printeaza comanda existenta. Adica: presupunand ca ati dat print la 50 imagini si doriti sa adaugati alte 2 imagini – ei bine nuputeti pana cand cele 50 nu sunt printate. Apoi dati click pe „Back”, va identificati si selectati cele 2 imagini, iar dati print si tot asa. Nu e groaznic?
  • nu exista doar cateva profile de culoare, toate Epson. Nu i-a interesat hartia celorlalti: Hahnemuhle, Jet, Tetenal etc.

Ok, asta e, trebuie printat din Lightroom sau Photoshop. Zis si facut, de data aceasta utilizand hartie mica, 10 X 15 cm. Am pus 25 de coli de hartie, am ales 25 de portrete din portofoliul meu si am dat print! Ce s-a intamplat ulterior: imaginile s-au printat destul de binisor deoarece am corectat culoare galbuie in Lightroom, insa foarte incet, lasand 2 dungi subtiri de-a lungul fotografiei, adica a printului. Aici m-am enervat rau de tot, intrebandu-ma: este un defect general sau doar un defect al imprimantei Epson L 800 oferita de reprezentanta Epson Romania, si care nu a fost reparata dupa ce a „trecut” prin mainile, probabil si picioarele altor „testatori”, bloggeri sau mai stiu eu cine? Enigma nu a fost elucidata nici acum, printurile insa le-am pastrat pentru a documenta adevarul, in caz ca nu sunt crezut.

 

EpsonL800 cover-academiadefotografie.roDaca acest aspect incredibil nu ar fi existat, mi-as fi pus totusi problema timpului de print, care e foarte lung. E imposibil sa duci imprimanta la un eveniment si sa printezi la fata locului un numar de 300-400 de imagini, ar dura neverosimil de mult. Ca atare Epson L800 e o imprimanta „de duminica” asa cum sunt si soferi de duminica…

O alta chestiune care mi-a atras atentia la un produs atat de scump este imposibilitatea printarii utilizand WIFI. Canon, concurentul direct, si-a utilat imprimantele foto Pixma format A4 cu WIFI, punand capat cablurilor, lasand desigur si optiunea unui cablu USB daca nu exista retea.

Pasul urmator a fost printarea unui DVD. Dupa ce am pus „tavita” in imprimanta si am ales motivul in softul de care va pomeneam, Epson Easy Photo Print, am dat Print! Dupa printare ce credeti ca mi-a aparut pe computer? Un mesaj, in care eram rugat sa las la uscat DVD-ul timp de 24 ore! Ma intreb, oare ce tehnica ultra invechita este utilizata pentru printarea DVD-ului? Si cine are timp sa lase la uscat 24 de ore, cand in ziua de azi un client iti cere un DVD „pe loc”, nu poimaine!

Dezamagitor!