L-am reintalnit pe Lorenzo Gasperini in ianuarie 2014 la Londra, in cadrul SWPP Convention – cel mai mare eveniment european pentru fotografii de wedding si portret. Ne-am cunoscut in 2010 si am intrat repede in vorba, ne-am imprietenit. Este un om extraordinar, un profesionist remarcabil cu o sinceritate si modestie aparte.

Saptamana trecuta l-am intervievat la Booth-ul de la SWPP London. In acest video-interview ne vorbeste despre sistemul Pocket Wizard si ultimul tip de Flash-metru digital – Sekonic Litemaster  Pro L – 478 DR.

Sistemul Pocket Wizard este utilizat si la workshopurile Academiei de Fotografie, impreuna cu sistemul de Flash portabil Profoto B2R.

Ce este Pocket Wizard? Este cel mai inovativ si avansat sistem de declansare radio in domeniul foto. Cu software-ul sofisticat de control al declansarii si capacitatile de emitator/receptor incluse intr-o singura unitate, Pocket Wizard ofera posibilitati creative nelimitate atat pentru amatori, cat si pentru profesionisti.

Iata cateva produse, comercializate in Romania de F64.

PocketWizard Plus III – este un declansator radio extrem de versatil si robust, compatibil cu toate versiunile anterioare de triggere PocketWizard, precum si cu majoritatea bliturilor si camerelor foto.

pocketwizard-plus-iii-transceiver-academiadefotografie.ro

Cu posiblitatea de a comuta intre cele 32 de canale pe care le pune la dispozitie, acest transceiver este foarte simplu de folosit chiar si in cele mai aglomerate situatii.

• Controlul radio este posibil utilizand „Quad Zone Triggering” – functia prin care puteti gestiona pana la 4 zone de control pentru camera sau blituri. De asemenea puteti activa sau dezactiva o anumita zona, fara sa fie necesar deplasarea pana la receptor pentru a face asta.

• PocketWizard Plus III incorporeaza tehnologia Auto-Sensing – permite instantaneu transceiverului sa fluctueze intre functia de receptor sau transmitator. Aceasta tehnologie functioneaza in mod direct, in conformitate cu functia Auto-Relay pentru un flux de lucru complet de la distanta.

• Eficienta crescuta in ceea ce priveste distanta de actiune, adica 500m in modul Normal de transmisie, sau o distanta aproape dubla in modul Long Range.

• Odata cu acest model este posibila fotografierea in rafala in modul de receptie de pana la 14.5fps, cu timpi de expunere de maxim 1/250s (plan focal) sau 1/500s (obturator iris).

• Design-ul modern incorporeaza un ecran LCD in lateral, o interfata cu butoane pentru a comuta cu usurinta intre zonele de fotografiere, moduri si setari. Se poate conecta la orice camera cu patina de blit (hot shoe) dar si cu o mare varietate de cabluri ceea ce il face compatibil cu majoritatea sistemelor de iluminat.

– frecventa CE 433.42 – 434.42 MHZ
– Canale: 32 canale, 1-16 standard, 17-32 selective Quad-Zone
– zone de control: A – B – C – D
– ecran LCD 2.5cm
– raza de actiune: 500m
– viteza de sincronizare: 1/250s la camere cu obturator plan focal, si 1/500s la camere cu obturator iris
– viteza declansare: pana la 14.5 fps
– indicator status: LED verde, galben si rosu
– alimentare: 2x AA (recomandat baterii alkaline) / USB
– USB: USB 2.0 Mini-B connector
– carcasa este fabricata din plastic rezistent la impact
– temperatura de operare: -15 C / +50 C
– port intrare/iesire: mufa mini jack stereo 3.5mm
– dimensiuni: 13.3 x 5.1 x 3.2 cm
– greutate: 120g

pocketwizard-ac3-zonecontroller-pentru-canon-dslr-academiadefotografie.roPocketWizard AC3 ZoneController pentru Canon sau Nikon  DSLR – Pocket Wizard ZoneController AC3 pentru Canon sau Nikon reprezinta perla liniei de produse Control TTL. Doar montati-l pe MiniTT1 sau FlexTT5 (acestea deja montate pe camera) si aveti instantaneu 3 zone de control al bliturilor.

Fie ca lucreaza in Canon E-TTL II, CLS / Nikon i-TTL sau modul Manual, acum aveti control asupra tuturor bliturilor direct de la pozitia camerei.
Amplasati blitul oriunde doriti, fara a sta cu grija ca trebuie sa le modificati puterea in timpul sedintei foto.
Cu AC3 ZoneController, aveti control total asupra bliturilor dumneavoastra.

Trei cadrane foarte clar etichetate va permit sa modificati puterea bliturilor in trepte de 1/3 stopuri, pana la maximum 6 stopuri. Cele trei switch-uri va ajuta să schimbaţi între zonele Manual, Auto (PowerTracking, E-TTL II, CLS / i-TTL) sau OFF.

– recomandat a se utiliza la temeraturi cuprinse intre -15°C si 50°C
– alimentarea se face direct de la MiniTT1 sau FlexTT5
– dimensiuni: 5 x 4.2 x 2.1 cm
– greutate: 23.25 g
– CERINTE: MiniTT1 si FlexTT5 necesita versiunea 5.10 sau mai noua de firmware.

pocketwizard-flextt5-transceiver-radio-pentru-canon-e-ttl-academiadefotografie.roPocketWizard FlexTT5 – transceiver radio pentru Nikon iTTL si Canon E-TTLII – Transciever-ul dedicat PocketWizard FlexTT5, cu patina de blitz incorporata si firmware-ul ControlTL, este echipamentul aditional perfect pentru sistemul de blitz-uri Canon E-TTL II. FlexTT5 duce beneficiile existente ale sistemului wireless Canon cu mult peste limitele declansarii prin infrarosu. In pereche cu un emitator MiniTT1 sau cu un alt transciever FlexTT5, o noua lume a libertatii blitz-urilor wireless se deschide. FlexTT5 este, de asemenea, transcieverul perfect si pentru declansarea manuala a blitz-urilor, fiind compabitil cu toate canalele MultiMAX si cu multe din functiile avansate MultiMAX.

Design-ul simplu al FlexTT5 se materializeaza cel mai bine in conectarea directa cu blitz-ul, prin intermediul patinei incluse in constructie. Montarea unui blitz pe acest transciever permite ajustarea setarilor ca si cum blitz-ul ar fi montat direct pe aparat. Sistemul monitorizeaza schimbarile de ISO, viteza de declansare sau diafragma si reactioneaza in concordanta, pentru a fi sigur ca expunerea va fi mereu precisa. Sistemul de comunicare radio PocketWizard ControlTL va permite sa declansati blitz-urile la distante mai mari, cu o viteza mai mare, dupa colturi, prin pereti si chiar in lumina puternica a pranzului.

Specificatii tehnice: – compatibilitate TTL: Canon E-TTL II / Nikon iTTL
– frecvente: 433.62 – 434.22 MHz
– xSync (HSS): 1/8000s
– canale: 52 de canale pe 26 de frecvente
– antena: 6.9cm, de cauciuc, cu pivotare de 180°
– putere produsa la transmitere: mai mica de 0.001W (1 miliwatt)
– distanta maxima de operare: pana la 240m pentru declansare E-TTL II / pana la 365m pentru declansare standard, fara TTL (distantele variaza functie de blitz-ul folosit, pozitionarea antenei si alte variabile de mediu)
– montare pe blitz: pe patina de blitz, 1/4-20, arici
– viteza declansare in rafala: maxim 8fps pentru i-TTL si declansare standard, fara TTL
– comutator selectare grupuri: A-B-C (la fel ca grupurile slave standard Canon)
– indicator stare: LED, verde, portocaliu si rosu
– Port P1 / camera: jack stereo 3.5mm
– Port P2 / blitz: jack mono 3.5mm
– timp contact minim primire semnal: 80ms (P1) / 500us (P2)

– tensiune prezenta: 3.3 VDC – functioneaza cu toate camerele
– protectie supratensiune patina blitz: pana la 50V
– USB: Standard 2.0, conector Mini-B
– temperaturi de operare: intre -15°C si 50°C
– temperaturi de stocare (fara baterie): intre -30°C si 85°C
– constructie: plastic rezistent la socuri / patina blitz din rasina intarita cu sticla.
– alimentare: 2x baterii R6 (AA)
– dimensiuni: 9.2 x 7.3 x 3.6cm
– greutate: 153g (cu baterii incluse)

 

pocketwizard-plusx-transceiver-emitator-si-receptor-sistem-declansare-radio-academiadefotografie.ro

PocketWizard PlusX Transceiver – emitator si receptor sistem declansare radio – PocketWizard PlusX Transceiver este un declansator radio, versatil, care ofera o multitudine de functionalitati intr-un design compact si usor de utilizat.
Transceiver-ul ofera 10 canale standard pentru utilizare, iar navigarea lor este controlata usor printr-un simpla atingere a rotitei.
PocketWizard PlusX Transceiver este compatibil cu toate sistemele radio si device-urile compatibile PocketWizard.

• Antena interna – ofera durabilitatea sporita
• Usor de conectat – se ataseaza pe patina aparatului, fara a fi necesar vreun alt cablu de sincronizare. De altfel, transceiver-ul dispune de port „all-in-one” pentru sincronizare – jack 3.5mm.

• Auto-Sensing Transceiver – senzor de comutare instanta intre modurile emitator si receptor pentru flexibilitate sporita.
• Raza de actiune si viteza de sincronizare – cand este folosit in conditii optime, PlusX poate emite si capta semnal de la o distanta de 500m. Suporta viteza de sincronizare de 1/250s cu obturator focal-plane si 1/500s cu obturator tip petala, pentru pana la 14.5fps.

• Frecventa: 433.62 MHz
• Canale: 10
• Zone: single
• Antena: interna
• Setari canale: rotita cu cadran iluminat

• Raza de actiune: pana la 500m (raza de actiune depinde de multi factori – echipament, mod, mediu, pozitionare, orientare si interferente)
• Viteza sincronizare: 1/250s pentru obturator focal-plane
– 1/500s pentru obturator tip petala

• Viteza de declansare: pana la 14.5 cadre pe secunda (FPS)
• Timp de contact: 62 millisecunde (in operare normala)

• Indicator status: LED: verde, portocaliu si rosu
• Putere de transmitere OUT: ma putin de 1 miliwatt (0.001 watt)

• Alimentare: 2 x AA (R6) – recomandare: baterii alcaline 1.5v
– Accepta NiMH, NiCAD, NiZn, Lithium
– nu folositi bateri Li-Ion AA 3.6V
• Autonomie: pana la 100 de ore cu baterii alcaline

• Voltaj maxim port sincronizare: 300 Volti ( port camera/blit )
– Tensiune: 3 volti (poate fi folosit cu aparate digitale sau pe film)

• Carcasa: plastic dur
– Greutate: 110 grame cu baterii
– Dimensiuni: 10.7×5.3×3 cm (IxLxA)
– Temperatura optima pentru operare: -15 – 50° C
– Temperatura optima pentru stocare: -30 – 85° C (fara baterii)

• Intrari si iesiri: 3.5mm (1/8″) jack stereo miniphone jack, patina calda (hot shoe)
• Optiuni de montare: Hot shoe, lanyard/D-Ring loop, filet 1/4″
• Conformitate RoHS

pocketwizard-minitt1-transmitator-radio-pentru-nikon-i-ttl-academiadefotografie.ro

PocketWizard MiniTT1 – transmitator radio pentru Nikon i-TTL si Canon E-TTLII – Transmitatorul PocketWizard MiniTT1 este un transmitter radio extrem de performant pentru camerele foto compatibile cu sistemul Nikon i-TTL si Canon E-TTL 2.

Cel mai mic transmitator PocketWizard existent, MiniTT1 se monteaza pe patina de blitz a aparatului si permite montarea unui blitz extern pe aparat (cu ajutorul patinei suplimentare de pe transmitator), facilitand lucrul simultan cu un sistem de declansare radio si cu un blitz montat direct pe aparat. Transmitatorul MiniTT1 poate declansa unul sau mai multe transcievere PocketWizard FlexTT5 conectate la blitz-uri compatibile Nikon i-TTL si Canon E-TTL 2sau orice receptor PocketWizard pentru declansarea blitz-urilor sau aparatelor remote.

Transmitatorul PocketWizard MiniTT1 este foarte usor de folosit. Se monteaza pe patina de blitz a aparatului si este gata de utilizare. Noul sistem PocketWizard ControlTL interpreteaza datele complexe E-TTL II trimise de aparat si le transmite digital intr-un semnal radio fiabil. Schimbati compensarea bltiz-ului pe aparat, iar aceste comenzi vor fi transmise direct catre blitz-ul aflat la distanta. Ajustati viteza obturatorului, diafragma sau sensibilitatea ISO, iar sistemul corecteaza aceste modificari. Sistemul de comunicare radio PocketWizard ControlTL va permite sa declansati blitz-urile la distante mai mari, cu o viteza mai mare, dupa colturi, prin pereti si chiar in lumina directa de la soare.

Specificatii tehnice: – compatibilitate TTL: Nikon i-TTL // Canon E-TTLII
– frecvente: 433.62 – 434.22 MHz
– canale: 52 de canale pe 26 de frecvente
– antena: interna
– putere produsa la transmitere: mai mica de 0.001W (1 miliwatt)
– distanta maxima de operare: pana la 240m pentru declansare E-TTL II / pana la 365m pentru declansare standard, fara TTL (distantele variaza functie de blitz-ul folosit, pozitionarea antenei si alte variabile de mediu)
– montare pe aparat: doar pe patina de blitz
– viteza declansare in rafala: maxim 8fps pentru i-TTL si declansare standard, fara TTL
– indicator stare: LED, verde, portocaliu si rosu
– tensiune prezenta: 3.3 VDC – functioneaza cu toate camerele
– protectie supratensiune patina blitz: pana la 50V
– USB: Standard 2.0, conector Mini-B
– temperaturi de operare: intre -15°C si 50°C
– temperaturi de stocare (fara baterie): intre -30°C si 85°C
– constructie: plastic rezistent la socuri / patina blitz din rasina intarita cu sticla.
– alimentare: baterie Litiu 3V (CR2450 – inclusa in pachet) / sau baterie CR2354 Litiu
– dimensiuni: 7.1 x 4.9 x 3.3cm
– greutate: 65g (cu baterii incluse)

pocketwizard-multimax-radio-transceiver-transmitter-sau-receiver-dubla-functie-academiadefotografie.ro

PocketWizard MultiMax Radio Transceiver – PocketWizard MultiMAX Transciever este cel mai inovativ si avansat sistem de declansare radio de pe piata foto. Cu software-ul sofisticat de control al declansarii si capacitatile de emitator/receptor incluse intr-o singura unitate, modelul MultiMAX ofera posibilitati creative nelimitate atat pentru amatori, cat si pentru profesionisti.

Specificatii: – raza maxima: 500m
– frecventa: 433.62MHz
– criptare: semnal codat digital pe 16/20biti
– canale: 32 de ID-uri codate digital / 16 canale clasice originale / 16 canale quad-triggering
– viteze de sincronizare: pana la 1/250 (obturator in plan focal) / pana la 1/500 (obturator in obiectiv) / pana la 1/1000 (fast mode).
– alimentare: doua baterii R6 (durata de viata: 60 de ore)
– carcasa: plastic rezistent la impact.
– greutate: 153g (cu tot cu baterii)
– dimensiuni: 10.2×5.5×3.7cm
– lungime antena: 6.1cm
– intrare/iesire: jack 3.5mm, patina blitz, port USB, port accesorii cu 6 pini, pc-sync
– temperatura de operare: intre -15°C si 50°C
– intervalometru: 99:59:59 sau 4 zile, 4 ore fara o secunda
– MultiPop: 999.9 secunde sau 16 minute, 39.99 secunde
– precizie: sincronizarea este repetabila cu o marja de 1/10000 dintr-o secunda
– numarator: 9999 de declansari
– delay sincronizare cu a 2-a perdea: 1, 1/2, 1/4, 1/8, 1/15, 1/30 si 1/60 dintr-o secunda
– accesorii standard: cablu sincronizare PC-1, curelusa, arici cu adeziv pentru prindere accesorii si 2 baterii alcaline

pocketwizard-powerst4-receiver-cu-controltl-pentru-bliturile-elinchrom-rx-academiadefotografie.ro

PocketWizard PowerST4 – receiver cu ControlTL pentru bliturile Elinchrom RX – Receptorul PowerST4 de la Pocket Wizard va permite sa controlati puterea unui blitz Elinchrom RX.

Cu un transmitator MiniTT1 sau FlexTT5 montat pe aparat si PowerST4 in blitzul dvs. Elinchrom RX, puteti ajusta puterea acestuia direct de la pozitia camerei.

• Foloseste functia PowerTracking si in momentul in care schimbati setarea ISO sau diafragma, blitzul isi modifica automat puterea.

• Adaugati si AC3 ZoneController pentru a putea controla pana la 3 zone de lumina independent.
– Folositi modul manual al transmitatorului AC3 si ajustati puterea blitzurilor RX direct din pozitia camerei in trepte de 1/3.
– Combinati modul manual cu cel automat sau alterati zonele si descoperiti puterea creativitatii.

• Folositi functia HyperSync pentru a mari viteza maxima de sicronizare si functia Optimised Rear Curtain Sync pentru a crea o miscare naturala in imaginile dvs.

Compatibilitate:
• Elinchrom Style
– 300RX
– 600RX
– 1200RX
• Digital
– 1200RX
– 2400RX
• Ranger *
– Ranger RX
– Ranger RX Speed (S)
– Ranger RX Speed AS

** Modelele Ranger au nevoie de adaptorul Elinchrom EL 19374 EL-Skyport Transceiver RX **

Caracteristici:

• Frecventa: 433.42 – 434.42 MHz – CE
• Canale: 35 de canale in 5 frecvente
• Antena 6.9 cm cauciucata
• Selectie zone A-B-C
• LED indicator in 3 culori
• Conector USB mini-B
• Temperatura de operare: -15°C – 50°C
• Temperatura de depozitare: -30°C – 85°C
• Constructie din plastic rezistent la impact si antena cauciucata
• Dimensiuni: 9.2 x 5.5 x 2.5 cm
• Greutate: 21.83g

• CERINTE
– Trebuie folosit impreuna cu un MiniTT1 sau FlexTT5 pe aparat pentru posibilitatea controlarii puterii.
– Poate fi folosit impreuna cu orice transmitator sau transmitator-receptor (Transceiver) pentru declansare simpla.

• Nu necesita baterii: PowerST4 se alimenteaza direct de la blitz.

In fotografia de studio si nu numai este extrem de improtant sa utilizam un Flash-metru. Sekonic este lider de piata in acest domeniu, recomandarea noastra este  Sekonic Litemaster Pro L-478DR Light Meter cu trigger PocketWizard integrat.

sekonic-litemaster-pro-l-478dr-light-meter-cu-trigger-pocketwizard-integrat-academiadefotografie.ro

 

Sekonic Litemaster Pro L-478DR este un exponometru inovator, foarte precis si usor de utilizat, ce se adreseaza deopotriva fotografilor de studio cat si cineastilor.

Utilizarea acestui exponometru este foarte facila, mutumita comenzilor amplasate ergonomic si a ecranului LCD tactil ce permite accesarea rapida a diferitelor functii. De asemenea, Litemaster Pro L-478DR dispune de conectivitate USB, ceea ce va permite sa transferati pe calculator valorile pentru parametrii de fotografiere.

Sekonic Litemaster Pro L-478DR Light Meter dispune de trigger radio si tehnologia PocketWizard® ControlTL® si poate controla bliturile de studio wireless.

Tip de masurare: blitz si lumina din ambiernt
Metoda masurare lumina din ambient: lumina incidenta si lumina reflectata

Fotoreceptor:
– Masurare lumina incidenta: semisfera sau difuzor plat
– Masurare lumina reflectata: 5° spot cu vizor optional

Moduri de masurare:
– Ambient: Prioritate de diafragma, Prioritate de timp, TF prioritate
– Cine: HD Cine, Ilumiscenta (lux, foot candle), Luminance measuring (foot-lambert, cdm2)
– Flash: sincronizare cu cablu, Sincronizare fara cablu, sincronizare Radio Radio

Sensibilitate (ISO 100): 

-Ambient- Incident: EV -2 to 22.9 (approx. f/2 at 15 sec. to f/22.9 at 1/8000 sec.) / Reflected: EV 3 to 19.9
– Flash light- Incident: f/1.0 to f/128.9 / Reflectata: f/2.8 to f/128.9

Illuminance– 0.63 – 2,000,000 lux – 0.10 to 180,000 fc (EV -2 to 19.6)
Luminance (Lumina reflectata) – 1 to 980,000 cdm2 (EV 3 to 22.9) / 0.29 to 290,000 fl (EV 1.5 to 22.9)
Repeat Accuracy +/- 0.1 EV or less

Plaja sensibilitate ISO 3 to 409600 (in 1/3 steps)

Durata expunere: 30 min. to 1/6400 sec. (in trepte 1, 1/2, 1/3 steps)

Alimentare: 2x R3 / AAA
Temperatura de operare: -10-50°C
temperatura de stocare: -20-60°C
Dimensiuni: 57 x 140 x 26mm
Greutate: 140 g cu baterii

 

Lorenzo Gasperini’s Overview

Current
  • Owner at Inovanti, LLC
Past
  • Product Marketing Manager at Mamiya America
  • National Product Marketing Manager at Bogen Photo
Education
  • Montclair State University
Connections
500+ connections

Lorenzo Gasperini’s Summary

Passionate, driven, knowledgeable, friendly, flexible, engaged and hardworking. With my extensive knowledge and experience, Inovanti will continue to grow and offer innovative product concepts, educational media and successful sales & marketing objectives focused on the imaging industry.

Specialties

Marketing, Sales, Communication, Presentations, Public Speaking, Photography, International distribution management, Promotions, Motivational events, Product development, interpersonal skills.

Lorenzo Gasperini’s Experience

Owner Inovanti, LLC

Lorenzo Gasperini-academiadefotografie.ro

January 2008 – Present (6 years 1 month)

Photographic Industry consulting for Sales, Marketing, Global Communcations, Public Relations, Technical Presentations, Seminars, Workshops, Sales Training, Product Training, Copy Writing and Marketing Support Material Design and Development. Primary Clients are LPA Design (PocketWizard) and Sekonic

Product Marketing Manager

Mamiya America

July 2000 – October 2007 (7 years 4 months)

Managed the following products: Mamiya medium format cameras, Sekonic light meters, PocketWizard radio control devices, Toyo view cameras, Lite Panels, Rotacam brackets, Shootsmarter educational DVD’s, Induro tripods.

National Product Marketing Manager

Bogen Photo

February 1991 – July 2000 (9 years 6 months)

Managed Gitzo tripods, Gossen light meters, Metz portable flash, PocketWizard radio control devices.