Sunt un fotograf calator, nu stau locului. Nu ma cazez confortabil la hotel, urmand sa intreprind mici excusii diurne, ci ma trezesc dimineata si pana seara nu mai revin la „domiciliu”. Din acest motiv echipamentul meu fotografic a devenit mic, compact, insa de excelenta calitate. Niciun rabat. Am renuntat de 3 ani la DSLR, la obiective grele, la genti foto mari, la trepied greoi. Am trecut pe Mirrorless, tableta, telefon. Sunt mobil, din toate punctele de vedere! Tot ce iau cu mine e „state of the art”. Calatoresc usor, lejer si foarte scump, deoarece echipamentul pe care il am asupra mea valoreaza mereu circa 6000 Euro. E un pret acceptabil, si-l poate permite orice fotograf profesionist.
Nu sunt un tip cu muschi, mai curand cognitiv. Gandesc orice incursiune profesionala in amanunt, inlcusiv cu privire la volumul si greutatea echipamentului, deoarece nu-mi place sa car nimic inutil.
Nici macar biletul de avion nu mai este printat, ci memorat in PassWallet. Muzica, amintirile video si audio cu Martha, notitele ad-hoc, fotografiile pentru Facebook si blog, pana si ideile spontane le inregistrez repede pe un device care a devenit nelipsit, mai ales cand trebuie sa ma ghideze prin GPS la evenimente si intalniri: telefonul mobil.
De o vreme fotografiez si cu telefonul primit spre testare: Samsung Galaxy S6.
Slim, usor, placut la atingere, nu bate la ochi – aceasta e prima impresie. Display modern (Super Amoled), nici prea mare, nici prea mic (5,1″), comenzile functioneaza smooth (Octa Core), apps-uri utile, download rapid, baterie ok, butonul de inchidere-deschidere oarecum bine situat, sonor bun, incarcator rapid si eficient, incape bine in buzunarul de la pantaloni – a doua impresie.
Informatii utile pe display, totul usor lizibil, ecranul are culori agreabile si o rezolutie impresionanta (2560 x 1440 -Quad HD), apps-urile „raspund” repede, ce mai, e frumos, dar si scump. Actualmente se comercializeaza cu 2200 de Lei varianta de 32 GB.
Cum va spuneam, sunt un fotograf calator. Am nevoie de un telefon „capabil” sa fotografieze repede si bine in imprejurari unde pregatirea aparatului foto si setarea lui ar solicita prea mult timp. In ultima vreme ma trezesc ca vreau sa fac repede un snap shot, sau o filmare, pentru documentare, relatare, amintire…
Samsung Galaxy S6 este un aparat foarte capabil. Un dublu click pe butonul principal imi activeaza instantaneu camera, un mic meniu discret imi permite setarea rezolutiei, de la 16M(egapixeli) in formatul 16:9 la 2.4M, trecand prin diferite variante, precum 8.9M la formatul 1:1 si 12M cu formatul 4:3.
Video Size? Desigur, alegeti: UHD (3840×2160) / QHD / FHD (60fps) / FHD (cel mai des utilizat de mine: 1920×1080) / HD (ideal pentru email, web, blog – 1280×720) si VGA.
Majoritatea filmelor pe care le realizez la workshopurile mele de fotografie sau la diferite shooting-uri sunt in Full HD, iar aici pot activa in telefon si alte functii, precum: HDR / Video effects / Video Stabilization / Taking pictures while recording video / Tracking AF.
Alte setari disponibile: Location tags / Voice control si Regula treimilor…
In februarie am fost la Carnavalul de la Venezia pentru a fotografia celebrele „Maschere”. Ma duc deja de 11 ani, an de an. O parte din fotografiile realizate le comercializez la o agentie de Stock din Germania, o alta parte le printez pe fine art canvas si le vand la expozitii. Cateva dintre ele fac parte din colectii particulare din USA, Germania, Emirate, dar si Romania. Ultima lucrare s-a vandut la Art Mark, recent.
Ei bine, in 2016 am plecat la Carnavalul de la Venezia inclusiv cu telefonul-minune, Samsung Galaxy S6, pe care l-am scos din buzunar mai des decat credeam. Desigur, l-am setat pe rezolutia maxima de 16 MP, si am… fotografiat. Seara am trimis imaginile din telefon via wifi la Agentie, pentru OK.
Desigur, aceleasi motive le aveam si in aparatul foto, in format RAW, dar mi-a fost atat de simplu sa le trimit din telefon, iar calitatea lor era ok. In acele zile am postat in fiecare seara cate o imagine din telefon pe Facebook, au avut mare succes.
Pe unele le-am mai „bibilit” putin in programul de editare al telefonului, unde se poate ajusta luminozitatea, contrastul, saturatia, temperatura de culoare su HUE, ori pot fi aplicare diferite filtre, precum Vintage, Nostalgia, Light Flare, Sepia… sunt mai multe.
Am ramas cu o impresie foarte buna in urma testului, si totusi, exista cateva „mici lucruri importante” care fac din acest Samsung Galaxy S6 un partener simpatic, dar pentru cursa scurta, deoarece:
- memoria interna de 32 GB este prea mica pentru a fotografia la rezolutia maxima mai mult de 2 zile (desigur exista si modele cu 64 GB si 128 GB)
- nu exista posibilitatea de a introduce o memorie externa (micro-SD)
- bateria te lasa spre dupa-masa
Dar toate cele de mai sus au un „remediu” perfect, care se cheama: Samsung Galaxy Note 4 (sau 5). El e partenerul ideal pentru „cursa lunga”.
Asadar, am incalecat pe-o sa si v-am spus povestea mea, presarata cu mini-fotografii pentru un perfect mini-review.
Daca v-a placut – exprimati-va printr-un like. Si eu i-am dat un like lui S6.
Daca doriti sa mai vedeti, poftiti aici: www.mascheredivenezia.ro
No Comment