Am fost aseară (30.03.2017) la lansarea în România a noilor Samsung Galaxy S8 și S8+. Ne-am strâns vreo 200 la Palatul Parlamentului pentru o seară ce promitea să ne elibereze de câteva frustrări tehnologice cotidiene. Pe scurt: ecranul S8 / S8+ se revarsă complet peste un telefon super slim ce ascunde senzorul de amprentă pe spate, un scan de iris pe față, cel mai mic procesor, cea mai bună lentilă și cameră frontală. Poate S8 / S8+ nu e un telefon revoluționar, dar sigur cu noul Galaxy Samsung și-a spălat păcatele.

20170330_211530[1]
Să începem cu teaser-ul acestui mult așteptat telefon care mi-a amintit de câteva momente personale: cărămida Nokia a tatălui meu și prohibiția de a o atinge, primul meu telefon și senzația de om important când închideam și deschideam clapeta, primul meu smartphone și dificultatea cu care m-am adaptat să scriu sms cu ambele degete. Toate aceste momente au adus cu ele niște modificări în comportament: ne-au învățat degetele să gliseze, să atingă, să facă zoom in / out. Ecuația press / tap / double tap / scroll devenise noul comportament zilnic. Până acum! Galaxy S8 și S8+, așa cum promite teaserul, ne vor trezi senzații și ne vor învăța noi comportamente din 28 aprilie – data la care ajunge în magazine (pentru cei care l-au precomandat pe www.samsung.com/ro).

În primul rând se vom dezvăța de funcția „press” pentru că Samsung a scos butonul home – de fapt a scos absolut toate butoanele de pe display pentru a lăsa ecranul să respire total – adică preț de 6.2” pentru modelul S8+ și 5.8” pentru S8. Cu această modificare, Samsung a făcut practic funcția „apasă” / „press” irelevantă, cu S8 și S8+ te vei descurca cu touch / tap / scroll pentru că, să fim serioși, cine mai folosește butoanele laterale pentru altceva în afară de print screen.

A introdus scanarea irisului și recunoaștere facială pentru deblocarea telefonului (fiica mea s-a simțit ca în cărțile cu spioane, eu ușor iritată pe retină de întrebarea – ce efecte nocive are?!).

Display-ul acesta total numit Infinity nu e puțin lucru, mai ales pentru pasionații de fotografie – ei vor înțelege rapid că atunci când faci o fotografie, o vei vedea complet și fotografii vor avea senzația că au „decupat” o parte din ceea ce văd cu un simplu tap. Asta da senzație, una pe care nici un alt device foto nu o putea până acum provoca. Tot amatorii de fotografie vor aprecia lentila luminoasă de F1.7 și pixelii de 1,4 µm care îi vor scăpa de frustrarea cadrelor ratate noaptea sau pe întuneric. Camera din față face S8 și S8+ un telefon dezirabil pentru selfiști – 8 MP, aceeași lentilă dar cu un super Smart Auto Focus ce permite urmărirea poziţia feţei, astfel încât indiferent dacă foloseşti braţul sau un selfie stick toată lumea din imagine va fi focalizată. De stickerele inspirate de Snapchat nu menționez prea multe – le va descoperi copilul (din tine).  Modulul Pro oferă posibilitatea să ajustezi oricare din cele şase setări: ISO, Timp de expunere, Expunere, Ton culoare, Focalizare manuală şi WB (Balanţă de alb) – asta vom vedea la teste.

20170330_210633[1]Procesorul de 10nm promite că durata de viaţă a bateriei va fi mai mare și consumul de energie mai scăzut cu 20%. Telefoanele Galaxy S8 și S8+ sunt cu până la 20% mai rapide decât Galaxy S7 pe Wi-Fi asta pentru că au Gigabit LTE și Gigabit Wi-Fi compatibil cu 1024-QAM. Niște îmbunătățiri așteptate până la urmă, la fel ca revenirea la intrarea pentru căști și păstrarea slotului de microSD pentru memorie extinsă până la 256 GB. Bine, bine, și cât ține bateria? Asta am întrebat și eu – pentru un hard user, tot o zi. Vestea bună este că încărcarea se face mai repede, adică: 1.5h la cablu tip C și 2h wireless.

La final aflu că S8 și S8+ vine cu un asistent personal la pachet, îl cheamă Bixby și-ți poate citi gândurile și învăța comportamentele. Comunici cu el (în engleză deocamdată) prin voce și text, precum si prin modul tactil dar pentru asta chiar trebuie să apeși un buton lateral. Dincolo de remindere, alarme și căutare rapidă, Bixby îți poate arăta de unde să cumperi cartea vecinului de metrou. Se pare că face și o suită de acțiuni precum „selectează pozele de la Berlin din martie și trimite-le lui Mihai”. O să vedem curând ce poate face.

Toate ca toate, mă bucur pentru noua cameră de față, pentru lentila și editarea mai bună, pentru calitatea mai bună a fotografiilor făcute pe întuneric, totuși: cea mai mare libertate pe care telefonul de azi mi-o constrânge este timpul mult prea limitat de utilizare: 12 ore și încărcarea greoaie.