E de-a dreptul bizar cum in ultimii ani Sony lanseaza – intr-o cascada de neoprit – nenumarate camere de fotografiat si filmat, la un standard tehnologic maxim. Model dupa model – aparatele Sony sunt mai performante, mai „fitoase” si, implicit, mai scumpe. Totusi, trendul este ascendent si la cumparatori, deoarece pana si cei mai slabi de inger s-au prins ca tehnologia Mirrorless are castig de cauza in perioada urmatoare, si ca a apus demult steaua mastodontilor DSLR, construite inca de firmele care, in opinia mea, nici macar nu mai sunt concurente pentru Sony – anume Canon si Nikon.

Dar Sony nu este doar in domeniul Mirrorless un antemergator, ci si in domeniul aparatelor Bridge. Iata exemplul:

Noua cameră bridge Sony RX10 III are un obiectiv super-telefoto de 24-600mmi

  • Obiectiv nou ZEISS® Vario-Sonnar T* 24-600mm F2.4-4 cu deschidere mare și indice de magnificare ridicat
  • Nivel ridicat de captare a detaliilor și citire rapidă cu senzor 1.0-type CMOS de 20.1MPii cu chip DRAM și procesor BIONZ X
  • Înregistrare 4Kiii cu citire completă a pixelilor și fără efectul de pixel binning. Funcții video noi, precum S-Gamut/S-Log2 pentru compatibilitate cu uneltele de editare video profesională
  • Înregistrare ultra telephoto super slow motion până la 1000fpsiv
  • Fast Intelligent AF atinge autofocus rapid de 0.09-secundev

Sony lansează astăzi RX10 III (DSC-RX10M3), cea mai nouă cameră foto din gama premiată RX Cyber-shot. Noul obiectiv 25x super-telephoto cu o plajă focală uimitoare de 24-600mm și silent shutter este construit pentru fotografii și videografii care doresc să surprindă subiecte în mișcare de la mare distanță, în scenarii precum evenimentele sportive, concertele sau fauna. Obiectivul poate reproduce conținut de calitate pe întreaga plajă focală și folosind o serie de setări care în condiții normale ar impune utilizarea a cel puțin trei obiective interschimbabile de mari dimensiuni.

Mix-ul format din senzorul 1.0-type de 20.1MPi, obiectivul luminos cu zoom ridicat și procesorul BIONZ X oferă o calitate ridicată a imaginilor pe întreaga plajă focală, fie că utilizatorul realizează o fotografie statică sau dacă filmează în regim 4K. De asemenea, alăturarea obiectivului ultra-telephoto cu senzorul CMOS îi permite camerei RX10 III să ofere noi experiențe foto/video, cum ar fi capturile video super slow motion la 1000 fps. Camera dispune de un sistem autofocus extrem de precis care focalizează pe subiect în 0.09v secunde.

Sony RX10 III_academiadefotografie.roS

Punctele forte ale obiectivului

Cel mai important element al modelului RX10 III îl reprezintă noul obiectiv ZEISS® Vario-Sonnar T*. Cu o plajă focală uriașă de 24-600mm (cu factor de magnificare optică de 25x)vi, RX10 III este recomandat într-o varietate de scenarii, de la fotografii în natură de tip wide-angle la fotografii ultra-telephoto în cadrul evenimentelor sportive. Obiectivul cu deschidere mare (F2.4-4.0) sporește capacitatea senzorului 1.0-type de a realiza imagini de calitate ridicată, cu bokeh bogat.

Noua optică include opt elemente ED (Extra-low Dispersion) din sticlă, printre care se numără un super-element ED din sticlă și două lentile ED asfericevii. Aceste componente au rolul de a compensa aberațiile cromatice întâlnite deseori la obiectivele telephoto și oferă un contrast ridicat și o calitate superioară de la un colț la altul, pe întreaga suprafață a imaginii. Noul design optic include lentile asferice sofisticate (AA) și oferă performanțe foto ridicate, păstrând unitatea obiectivului la dimensiuni reduse. Noul obiectiv poate capta fotografii tele-macro extrem de detaliate, cu o distanță minimă de focalizare de 72cm la o extensie maximă de 600mm (factor de magnificare de maxim 0.49x). Stratul de protecție al obiectivului ZEISS® T* minimizează efectele flare și ghosting care în mod normal reduc calitatea fotografiei în condiții dificile de iluminare, oferind culori realiste și imagini clare.

Diafragma are 9 lamele care creează un cerc aproape perfect la o deschidere a diafragmei cuprinsă între F2.4 și F11, ceea ce oferă un efect bokeh discret. Algoritmul Optical SteadyShotTM a fost optimizat pentru obiectivul RX10 III și atinge până la 4,5 trepteviii de stabilizare optică, ceea ce oferă o stabilitate ridicată chiar și la fotografiile realizate din mână în modul ultra-telephoto sau în condiții de luminozitate scăzută.

Viteză și timp de răspuns ridicat

RX10 III dispune de un senzor 1.0-type CMOS cu chip DRAM iluminat din spate, ceea ce îi permite să capteze lumina mai eficient. Noua cameră foto atinge o plajă ISO 64ix – ISO 12800, cu zgomot redus, chiar și la un nivel ISO ridicat. Chipul DRAM din spatele senzorului stochează temporar și permite citirea unor volume mari de date care pot fi procesate în timp real, ceea ce permite înregistrarea video în regim super slow motion de până la 1000fps.iii Funcția este utilă în special atunci când utilizatorul captează imagini dinamice de la distanță, cum ar fi evenimentele sportive de pe stadion, unde accesul la subiect de de la distanță redusă este aproape imposibil, însă fotografiile spectaculoase, de calitate ridicată sunt necesare.

Cu viteze de declanșare rapide de 1/32000 secunde, declanșatorul electronic funcţionează la parametri comparabili cu declanțatoarele mecanice care nu deformează imaginea. Mai mult decât atât, declanșatorul electronic este silenţios, putând fi folosit în timpul recitalelor sau pentru fotografierea altor subiecţi sensibili. Fotografierea continuă se poate realiza cu până la 14fps, ceea ce permite capturarea scenelor dinamice sau a expresiilor faciale. În plus, RX10 III oferă o detectare exactă în timpul fotografierii continue cu ajutorul autofocus-ului de până la 5fps.

Înregistrare video HD 4k

RX10 III permite înregistrarea video 4Kx cu un bitrate ridicat în format XAVC S cu citire integrală a pixelilor și fără efect de binning. Astfel, camera poate captura de până la 1,7 ori mai multă informaţie decât este necesară în cazul filmărilor 4K, acest efect de oversampling îmbunătăţind detaliile imaginii și micșorând efectul de moire sau jaggies.

Noul obiectiv permite filmarea în regim 4K între 24-600mm, ceea ce îi oferă o flexibilitate sporită în tipurile de filmări pe care le poate capta. În plus, introducerea unui front-end LSI rapid ajută procesorul de imagine BIONZ X, reducând efectul de shutter prezent în unele filmări 4K.

RX10 III dispune de o varietate de funcţii pentru filmare care se regăsesc în mod normal pe camerele de filmat profesionale. Aceste funcţii includ: Picture Profile, S-Gamut/S-Log2, Gamma Display Assist, enhanced Zebra, HDMI output, TC/UB, REC Control, Dual REC şi funcţia Maker.

Autofocus rapid

RX10 III dispune de sistemul de autofocus Fast Intelligent AF, apreciat de utilizatorii modelelor RX10 II şi RX10 IV. Algoritmul de detectare spaţială a obiectelor fiind optimizat la maxim pentru modelul RX10 III. Acesta oferă camerei posibilitatea de a anticipa punctul focal, detectând subiectul înainte ca butonul de declanşare să facă jumătate din cursă. Odată ce acesta realizează jumătate din cursă, camera focalizează pe subiect în doar 0,09 secundeiv.

Noi inovaţii

RX10 III primeşte şi un număr de upgrade-uri comparativ cu modelele anterioare RX10. Acestea includ trei inele de lentile pentru controlul focusului, factorului de zoom şi al diafragmei.

Forma grip-ului a fost optimizată pentru noile obiective de zoom mare, în special pentru a oferi un plus de siguranță atunci când camera este ținută de utilizator la nivelul ochilor. Butonul Focus Hold permite blocarea distanței de focalizare atunci când e apăsat, dar poate fi folosit pentru atribuirea unei noi funcții. De asemenea, software-ul LCJ-RXJ va fi disponibil pe modelul RX10 III.

Toate detaliile tehnice ale Sony RX10 III pot fi accesate aici, modelul fiind disponibil în Europa la un preț recomandat de 1600 €.

O gamă variată de conținut exclusiv captat de RX10 III va fi disponibil în Galeria Foto Sony și pe canalul de Youtube al camerelor Sony.

Despre Sony

Sony Corporation este lider global în producerea de tehnologii audio, video, de gaming, pentru comunicații pentru segmentele consumer și profesional. Prin dezvoltarea afacerilor în muzică, imagine, entertainment și mediul online, Sony are o poziție de lider absolut pe segmentele electronicelor și divertismentului. Sony a înregistrat în anul fiscal încheiat la 31 martie 2015

i Echivalent 35mm

ii Număr aproximativ de megapixeli efectivi

iii Card clasa 10 sau superior SDHC/SDXC necesar pentru înregistrările în format XAVC S. Card UHS-I (U3) SDHC/SDXC necesar pentru înregistrări la 100Mbps

iv în modul PAL. 960fps în modul NTSC. NTSC și PAL sunt interschimbabile din meniu

v Standardul CIPAmăsurători interne, la 24mm (Wide) (35mm equivalent), EV8.2, Program Auto, AF area: Centre, cu modul NTSC

vi Echivalent 35mm

vii 11 suprafețe, inclusiv o lentilă AA

viii CIPA-standard, direcții pitch/yaw, la 600mm (echivalent 35mm)

ix Pentru fotografii statice

x QFHD: 3840 x 2160