O nenorocire.
Uraganul Sandy a lovit coasta de est a Americii. Stirile impanzesc toate mediile de presa, la fel si fotografiile, unele reale, altele nu.
Trei soldati in uniforma completa pazesc Mormantul Soldatului Necunoscut din Cimitirul National Arlington in timp de Uraganul Sandy ii uda pana la piele.
Pe Facebook, aceasta fotografie are 70,000 like-uri si 90,000 de share-uri, devenind virala si fiind preluata de publicatii importante din America precum The Washington Post sau The Daily Beast (conform Poynter). Singura problema este ca aceasta fotografie nu este din timpul Uraganului Sandy!
Imaginea este realizata de fotografa Karin Markert in septembrie. Cum s-a petrecut confuzia? Se pare ca fotografia a inceput sa devina virala dupa ce a fost postata pe pagina de facebook a First Army Division East cam in aceasta perioada.
Ati fi tentati sa credeti ca e doar o greseala, o intamplare. Situatia se repeta cu urmatoarea fotografie:
Desi pe twitter circula ca fotografie proaspata din zilele uraganului Sandy, aceasta imagine a fost facuta printr-o fereastra de un finanțist – Charles Menjivar, si surprinde o tornada de anul trecut. Imaginea a fost publicata in aprilie 2011 in The Wall Street Journal.
Fotografii măsluite care circula doar pentru a face haz de necaz sunt ușor de depistat, iar BuzzFeed face o lista cu 11 astfel de imagini care au devenit virale precum: o imagine din filmul ”The Day after Tomorrow”, o presupusa imagine din satelit precum si o fotografie dintr-o instalatie de arta sau cateva imagini montate la maxim de fani ai viralului pusi pe glume. Toate suficient de incredibile pentru a trezi suspiciuni.
Lista BuzzFeed include insa si primele doua fotografii din acest articol, atribuite uraganului Sandy nu doar de fanii de pe facebook si twitter, ci si de importante publicatii, inclusiv din Romania: Business 24, site-ul Antena 3. Par credibile pentru ca sunt fotografii ale unor furtuni ce au avut loc anii trecuti. Totusi, verificati in trei surse informatia, sau vedeti cui ii apartin drepturile de autor si verificati la singura sursa credibila: fotograful.
Daca vreti sa vedeti exact ce s-a intamplat in aceste zile in New York, acest time-lapse realizat de Silas Maniatis (via Petapixel) nu minte. Filmuletul este o suprapunere de imagini preluate timp de 3 zile la fiecare 30 de secunde de o camera instalata pe o cladire din Brooklyn.
Suntem curiosi daca era conectata la sursa de curent sau avea declansator extern… Chiar asa, ce credeti?
No Comment