Vama Sub Lumini de Oscar 2014 (VSLO), desfășurat la Vama Veche în perioada 23-31 august, a fost definitivată, participanții putând alege din peste 15 subiecte, fiecare la fel de interesant. 

Cursurile vor fi susținute de profesioniști ai fotografiei, recunoscuți pe plan național și internațional, care vor prezenta atât principii teoretice, cât și latura practică a fotografiei, iar fiecare sesiune se va încheia cu analiza lucrărilor realizate de participanți. Cursurile sunt structurate în workshop-uri, seminarii și prezentări și vor avea loc în fiecare zi de festival. Printre workshop-urile desfășurate în cadrul VSLO se află „Voyeur” sau despre propriul trup ca instrument de lucru, exprimare și mijloc de comunicare susținut de Cristian Crisbășan, „Real people, real fashion” susținut de Bogdan Năstase, „Fotografie de noapte” susținut de Cosmin Someșan, „Macrofotografia” în care Cătălin Săvulescu va prezenta atenția pentru detalii și abordarea tehnică specifică unor astfel de fotografii. De asemenea, Nicolae Coșniceru va prezenta lumea publicității în „Fotografia de mașini”, în timp ce Mihai Ștețcu va susține workshop-ul dedicat „Fotografiei de acțiune”. Un alt curs foarte așteptat de către participanți este cel de ”Editare și prelucrare a imaginii” susținut de Luca Achim.

VSLO 2013 3

Ediția din 2014 aduce în Vama Veche importanți fotografi internaționali precum Olav Urdahl (Norvegia) care va convinge că o fotografie face cât 1000 de cuvinte în workshop-ul „Fotojurnalism”, Michail Moscholios (Grecia) care va prezenta principiile fotografiei artistice, Ahmad Kavousian (Portugalia), unul dintre puținii fotografi care a documentat in imagini revoluția iraniană din 1979, susține cursul „Fotografie socială și documentară”, Angel Penchev (Bulgaria), specializat în fotografia comercială, va prezenta „Fotografia de bijuterii” și Marek Czarnecki (Polonia), multiplu câștigător al premiilor British Institute of Professional Photography, care va susține workshop-ul „Fotografie panoramică”.

Pe lângă workshop-uri, participanții la festival vor putea lua parte și la seminariile: Fotografie de nuntă (Marian Sterea), Negociere și vânzare (Nicolae Coșniceru), O vară alături de prigorii (Doina Russu), Cum să îți protejezi fotografiile și drepturile (Radu Bozocea), Dreptul la excepție (Cristian Crisbășan), Cele 7 păcate ale fotografului (Cristina Costieanu), Little wind stories (Octavian Bâlea), Construirea comunității prin fotografie (Levi Shand), Cum să organizezi (prima) expoziție fotografică (Ahmad Kavousian), Coins (Angel Penchev) și Proiect arheologic (Marek Czarnecki).

De asemenea, în fiecare zi vor avea loc vernisaje de fotografie, printre artiștii prezenți numărându-se Mihai Ștețcu, Delia Herman, Octavian Bâlea, Olav Urdahl, Raluca Bârsan, Ahmad Kavousian, Alexandra Crisbășan, Nicolae Coșniceru, Angel Penchev, Cristiana Apostol și un fotograf debutant selectat de organizatorii festivalului în cadrul unui concurs public.

Participarea la toate cursurile este gratuită iar înscrierile se pot face până în data de 20 august. Condițiile de participare și formularele de înscriere sunt disponibile pe www.vslo.ro.

Festivalul de arte vizuale Vama Sub Lumini de Oscar aduce în prim plan manifestări din sfera fotografiei, filmului și picturii, teatrului și concerte live, oferind pasionaților posibilitatea de a viziona expoziții, vernisaje și proiecții de filme în premieră și de a participa la seminarii și cursuri de specializare.