Daniel Ilinca este un fotograf simpatic, la prima vedere. L-am intalnit zilele trecute la Cluj, unde a sustinut un workshop de Nud la Photo Romania Festival, si m-am gandit ca ar fi bine-venit un „making of”.

As fi dorit sa il descriu pe Daniel Ilinca, insa pe net nu am gasit nimic concret si clar, din pacate. Asa ca va redau un scurt pasaj dintr-un interviu acordat unui website cu ceva timp in urma (viptim.ro):

Care este povestea ta? Cum te-ai apucat de fotografie? Ai urmat si studii in domeniu?

Nu am studii in domeniu. Am fost intotdeauna autodidact. Pana acum 6-7 ani nu am avut nici o legatura cu fotografia. Mi-a placut insa dintotdeauna sa desenez. La un moment dat am simtit ca drumul pe care mergeam nu are nici un viitor si am achizitionat prima camera foto. A fost una din cele mai inspirate decizii din viata mea. Am intalnit oameni minunati, am calatorit mult, am invatat. Si sunt abia la inceput pe drumul acesta.

 

By Simion Buia-001

 

Un workshop de Nud trezeste intotdeauna curiozitate si indeamna la descoperire, la propriu si la figurat. La Cluj au fost multi cursanti, poate prea multi intr-o incapere relativ mica, dar a fost placut. Din pacate nivelul foarte scazut al participantilor a facut ca mai mult sa fotografieze Daniel, decat cei care s-au inscris.

 

By Simion Buia-124736

 

Mi-a placut cum Daniel Ilinca incuraja cursantii sa fotografieze din diferite unghiuri si sa-i arate imaginile, sa constate „ce iese” din aparatul, obiectivul, privirea, inteligenta altora? Si totusi, cursantii fotografiau mai mult tacut, cu rusine as putea spune, unii chiar se multumeau sa priveasca modelul si sa se uite cum si ce fotografiaza altii.

 

Nu a existat energie din partea cursantilor, nu existau solicitari clare pentru foto-model, nu exista muzica si atmosfera creativa, si cu toate acestea Daniel Ilinca a stapanit chiar si imensa liniste, si precis a facut cateva imagini bune pentru portofoliul personal!

 

By Simion Buia-125419

 

Am observat ca fotografii din Romania nu sunt pregatiti sa dialogheze cu modelul, sa-i solicite anumite pozitii, sa faca o gluma buna sau macar sa „inventeze” un unghi foto inedit.

 

By Simion Buia-133406

 

Nu domnule, toti fotografiau la gramada, in liniste mortuara, de parca nu era un workshop, de parca nu era un extraordinar foto-model care cerea mereu sa se vorbeasca cu ea, sa i se indicie pozitiile in care sa stea, de parca nu era un nemaipomenit prilej de a invata cum sa te comporti cu o femeie goala, si frumoasa, si profesionala – cand o ai in fata lentilei.

 

 

Probabil pudoarea majoritatii dintre romani, sau educatia anti-nud din copilarie, ori repetatele butade pe care le tot auzim, de genul „acopera-te sa nu ti se vada nu stiu ce”, pentru ca „cine stie cine va spune despre tine cine stie ce” – duce inevitabil la o drama in comunicare in general, fie ca ne vedem cu  un prieten/prietena la o cafea sau cu o persoana noua. Si toate acestea, cred eu, din lipsa de cultura. Cultura cuvantului, cultura corpului, cultura fotografica, cultura generala.

 

By Simion Buia-125936

 

Cu toate acestea – Daniel Ilinca ne-a oferit un workshop util, iar unii dintre cei prezenti vor fi realizat cateva imagini interesante… Vom vedea daca apar in portofoliile lor.

Daniel Ilinca:

Pentru mine fotografia de nud nu inseamna neaparat  un corp frumos, bine proportionat. Puterea unei imagini nud sta in expresivitatea din ochii modelului. Asta am incercat sa scot mereu in evidenta. Si asta vom invata impreuna.

 

By Simion Buia-134918

Dintotdeauna am crezut cu tarie ca poti obtine maximul de potential dintr-un model daca ai o comunicare buna. Tocmai de aceea, la workshop, voi pune mare accent pe comunicarea cu modelul din fata camerei. Cu atat mai mult pentru ca va fi un workshop de nud artistic.

 

By Simion Buia-135042
In partea a doua a zilei, vom discuta despre post procesare. Voi prezenta o selectie de imagini before/after si vom avea o sesiune de tips and tricks, tehnici pe care le aplic in procesul de post-productie.

 

Multumim Daniel Ilinca!

Foto & Video by Simion Buia. Gear: Phone Samsung S6.