Traim o revolutie digitala! Marile firme din domeniul computerelor gandesc „peste noapte” noi form(ul)e de produse care sa acapareze ochiul, mintea si banii cumparatorului. Scumpe si foarte scumpe – aceste inventii se cumpara! Au priza! La fel si in privinta aparatelor foto. Daca in trecutul apropiat oamenii au dat buzna sa cumpere aparate DSLR, acum situatia a luat o turnura inversa – buzna catre Mirrosless. Insa nu putini fotografi, chiar si profesionisti – utilizeaza frecvent si telefonul mobil sau tableta. L-am rugat sa aprecieze acest fenomen pe unul dintre cei mai populari bloggeri ai momentului, Dan Dragomir, care vede, miroase, testeaza mai toate gadgeturile in domeniu, ca apoi sa le prezinte, chiar daca succint, pe computerblog.ro.

 

Dan Dragomir: Tendinta este clara de miniaturizare. Nu vorbim, sigur, despre camera foto de studio, care sincer vorbind, nu prea mai are unde sa evolueze mai departe, doar mai adauga de la an la an megapixeli, viteza, tehnologii noi si mai ales accesorii tot mai sofisticate. Vorbim despre aparatele foto de luat la evenimente, sport, nunti, calatorii sau alte activitati care implica deplasarea. Aparatele compacte cresc tot mai mult ca nivel al tehnologiei, iar mirrorless se apropie acum, la patru ani de la lansarea primei camere Micro Four Thirds la un nivel comparabil cu DSLR-urile din 2008. Iar competitia continua. Cat despre telefon sau tableta, ele sunt mereu la indemana, asa ca, daca esti martor la un eveniment, ele sunt primele aparate cu care vei face poze. Fenomenul online si social media se adauga la aceasta evolutie – vrem sa impartasim pozele rapid pe Facebook, Flickr sau altele.

Simion Buia: Va rog sa ne introduceti in tehnica „de ultima ora” a aparatelor foto „serioase”, adica conventionale (Compacte, DSLR, Mirrorless) si a celor „neserioase”: telefoanele mobile. Ce ati testat, palpat, privit, stiind ca ati fost de curand si la IFA Berlin?

DD: Am vazut de curand Sony Nex 5-R, care se anunta un update interesant pentru camera foto de anul trecut, iar Nex 6 promite. Aparatul Sony este unul dintre cele mai reusite din zona mirrorless, desi nu sunt fotograf as paria ca da rezultate mai bune decat Lumix-ul G5, Samsung NX sau alternativele Nikon 1 / Canon M. Chiar au lucrat mult la aparat, era bun de la primele versiuni, iar actualizarile sunt spectaculoase.

Alta tendinta noua sta in lansarea de camere foto cu Android. Platforma mobila a Google, dedicata telefoanelor mobile de fapt, e adoptata de Nikon si Samsung pentru camere foto fara celular. Cred ca e o tendinta pozitiva pentru compacte. Aparatele foto compacte mergeau, lent, dar sigur, spre un declin care le-ar fi scos din joc. Sunt depasite de smartphone ca popularitate si de restul aparatelor avansate ca si calitate a pozelor. Dar compacta cu Android are multe avantaje. Aplicatiile foto gen Instagram sunt foarte populare, dar telefoanele n-au senzor si optica la nivelul camerei compacte, inca. Galaxy Camera este o bijuterie, scoate poze foarte bune, este rapida, are zoom optic 10x. Adaugati internet WiFi si aplicatii foto – vom vedea fotografii interesante.

Ca si telefoane, deocamdata cresc megapixelii, dar vin de asemenea senzorii mai mari, back-side illuminated. Asta inseamna fotografii mai bune pe lumina slaba si imagini bune de impartasit online cu prietenii.

SB: As dori acum sa ne oferiti cateva informatii despre telefoanele mobile de ultima generatie care fotografiaza si filmeaza. La ce performanta s-a ajuns? Ce fac ele altfel decat aparatele foto obisnuite?

DD: Cred ca varful de gama pentru un pasionat de fotografie ramane Nokia 808 Pureview, cu senzorul sau de 41 de megapixeli, de dimensiuni mari (1/1.2 inch) mai mare decat Nokia N8, telefonul finlandez care facea furori inainte de iPhone 4S. Terminalul face intr-adevar fotografii, dar culmea, are probleme cu modurile Auto pentru amatori si poti face imagini bune doar daca ai invatat setarile manuale. In shimb iPhone 4S are o aplicatie atat de buna incat ies fotografiile clare aproape in orice situatie, fara sa fii vreun expert. Probabil urmatorul telefon Apple va avea tehnologie si mai spectaculoasa decat 4S.

Nu sunt alte noutati legate de camerele foto, doar aplicatii care aplica efecte vizuale, fac time-lapse si multe altele. Care altfel sunt greu de creat de catre un amator.

SB: Va invit sa faceti o recomandare pentru 3 categorii de fotografi: 1. amator si ocazional; 2. pasionat si interesat; 3. semi-pro care nu doreste sa care permanent cu el un aparat dar doreste sa nu rateze ceva.

DD: Pentru amatori si cei care fac poze ocazional raman doua alternative. Camera compacta, eventual protejata la apa sau lovituri, precum PowerShot D20 de exemplu, ori varianta mega-zoom, perfecta pentru poze de calatorie, dar si pentru macro, portrete, etc. Mie implace aici de exemplu Nikon L610, un super-zoom cu tehnologie foto avansata.

Pasionatii si cei care vor sa experimenteze fotografia pot testa zona mirrorless si compacte premium cu obiective speciale sau accesorii suplimentare, eu recomand Nex de la Sony, dar am vazut oameni entuziasmati de Olympus OM-D sau Fujifilm X-Pro1.

In schimb, cei care vor sa treaca la urmatorul nivel au deja doua DSLR-uri compacte – adica au tehnologia foto avansata, dar nu sunt mari, greoaie si complicate precum aparatele profesioniste. Eu am avut acum emotii cand m-am apropiat de Canon 1Dx pentru ca mi s-a parut teribil de sofisticat si nu gaseam usor elementele familiare. Probabil nici o simpla poza de test n-ar fi iesit usor din asa „uzina„.

Nikon a lansat recent D600, un Full-Frame compact si usor, dar care are toate functiile si tehnologiile unei camere foto de top (*si pretul e aproape). Iar Canon a raspuns cu noul 6D, un aparat complet.

SB: Cum va explicati dinamismul pietei de gadgeturi si ce ascensiune prevedeti? Ce se va lansa in curand, util si fotografilor?

DD: Companiile din industria optica – deocamdata domina japonezii, dar vin foarte tare din urma chinezii si coreenii – au nevoie, ca si producatorii de telefoane, laptopuri sau masini sa vanda cat mai mult. Aparatele se invechesc, se zgarie, iau praf cu toate protectiile lumii, iar peste 2 ani esti obligat sa cumperi ceva nou. Pe de o parte este marketing, pe de alta parte asa merge industria mai departe. Ca sa vanda adauga tehnologii, schimba materialele, rafineaza procesoarele digitale si efectele.

Am citit recent despre o camera foto compacta Full Frame, iar din cate inteleg plasarea senzorului aproape de lentila are avantaje. Probabil vom descoperi aparate foto tot mai compacte, dar capabile sa faca fotografii excelente. Combinatia de optica / senzor / procesor de imagine va incepe sa stearga diferentele dintre DSLR si aparatele foto compacte. Dar talentul si tehnica vor fi in continuare pretuite, asa ca nu cred ca amatorii vor concura vreoda real fotografii profesionisti.

SB: Va multumesc pentru interviu, va urmaresc in continuare pe computerblog.ro.