BenQ este un brand cunoscut pentru productia de proiectoare si monitoare de gaming si office. Putini stiu ca BenQ fabrica display  & panel de excelenta calitate pentru nenumarate alte branduri de renume international, acestea utilizandu-le in produsul lor final.

De curand, BenQ a hotarat sa iasa in lumea tehnicii cu produse High End pentru profesionisti, in domeniul foto, video, CAD. Astfel a luat nastere monitorul BenQ SW2700PT, dedicat fotografilor pretentiosi, care stiu ca o imagine / fisier digital are informatii importante cu privire la spatiul de culoare, care stiu ca Adobe RGB 1998 nu e o notiune abstracta – ci caracteristica principala a unui monitor de calitate si a sistemului de color management.

Permiteti-mi sa va lamuresc: aparatele foto – fie Mirrorless sau DSLR – au posibilitatea sa fie setate pentru 2 spatii de culoare: sRGB si Adobe RGB. Diferenta e imensa, nu intram acum in aceste amanunte, dar va recomand sa consultati Google. Cert e ca daca fotografiati RAW (si nu Jpeg), fisierul digital va contine spatiul de culoare Adobe RGB. Ei bine, ce facem cu totii dupa ce fotografiem? Descarcam imaginile pe computer (sau hard extern) si incepem sa le editam. Dar oare cati dintre voi, sau dintre noi, fotografii profesionisti, si-au pus intrebarea: ce fac eu aici? Pe ce editez? La ce monitor lucrez? Ce gama de culori reda monitorul meu? Este oare monitorul meu in stare sa „vada” toata gama de culori pe care aparatul a captat-o, in 10, 12 sau 14 biti? Este monitorul meu capabil sa redea 100% din sRGB? Dar Adobe RGB?

SW2401PT_www.academiadefotografie.ro

Ei bine, nu! Majoritatea monitoarelor abia redau 50-70% din spatiul de culoare sRGB, si desigur ZERO din Adobe RGB. Si atunci nu va puneti intrebarea: ce editez eu aici? De ce imi pierd timpul in Adobe Photoshop sau Lightroom de vreme ce culorile pe care le vad pe monitorul meu modest sunt „complet aiurea”?!

 

www.academiadefotografie.ro

 

Monitorul pentru fotogafi reda spatiul de culoare Adobe RGB 1998

Majoritatea fotografilor sunt amatori nepretentiosi.  Acestia aproape niciodata nu vor printa o imagine si vor fi multumiti sa aibe cateva zeci de mii de poze „prin calculator”, la care sa se uite ocazional si apoi sa le stearga, cand nu mai au spatiu de stocare. Treaba lor! Noi insa nu vrem sa fim marea majoritate, ci acea „mica minoritate” pentru care fotografia are un loc aparte in minte si suflet, si doreste sa o trateze cu respect, stiinta, corect. Cand un profesionist apasa pe butonul declansator al aparatului, el urmareste sa obtina o expunere corecta, adica lumina, umbra, albul, negrul, contrastul – sa fie perfecte, respectiv apropiate culorilor pe care le vedem cu ochii nostri. Intrucat senzorul camerei foto inca nu este capabil sa redea intocmai latitudinea de expunere pe care o vedem noi, „humans”, informatiile din fisierul digital se editeza / postproceseaza de obicei in Photoshop, Lightroom & Co. Iar monitorul este singurul mijloc care poade reda, exact sau fals – lumina, contrastul, culorile (albul, griul, negrul). Acesta e motivul real pentru care un monitor foarte bun este strict necesar in evaluarea fisierului vostru digital pe care il descarcati din aparatul foto. Iar un monitor foarte bun trebuie sa redea spectrul de culoare Adobe RGB, pentru ca voi, fotografii pretentiosi, fotografii profesionisti – sa stiti ca ceea ce editati in materie de lumina, contrast, culoare este la un nivel profesional „standard”, iar aici standard inseamna ca fotografia editata arata la fel pe toate monitoarele din lume, cu obligatia ca acestea sa fie calibrate si sa redea Adobe RGB. In plus, doar un asemenea monitor poate fi utilizat pentru a edita o imagine pentru print, stiut fiind faptul ca imaginea care provine din aparat este in RGB, iar printul in CMYK. Daca v-ati prins urechile in aceste notiuni – va recomand Google.

 

Daniel Ion va prezinta live BenQ SW2700PT

 

Bref: calitatea monitorului la care lucrati e la fel de importanta pentru editarea fotografiilor voastre precum apa pe care o beti si mancarea pe care o consumati pentru sanatatea voastra. Daca faceti rabat la calitate – va deziceti de orice pretentie. Acesta e motivul pentru care va recomand un monitor care reda spatiul de culoare Adobe RGB. Iar BenQ SW2700PT este un monitor pentru fotografii pretentiosi, dintre care cativa sunt profesionisti, in sensul ca isi castiga existenta exclusiv din fotografie.

 

Hood pentru protecție împotriva luminii

Descriere BenQ SW2700PT

Imagine perfectă pentru pasionații de fotografie

Redă adevăratele culori capturate și asigură-te că ai încadrarea perfectă. Monitorul pentru fotografi BenQ SW2700PT oferă o acoperire de 99% a spectrului Adobe RGB și oferă astfel o gamă mai largă a culorilor afișate și o performanță excepțională la afișarea imaginii. Momentul salvat nu se va pierde niciodată.

Retrăiești momentele importante prin culori vibrante

BenQ înțelege exercitarea meseriei de fotograf prin culori realiste și calitate deosebită a imaginilor. Pentru a păstra perfect toate momentele speciale, monitoarele BenQ pentru fotografi din seria SW oferă o tehnologie de neegalat. Cu precizia mare de culoare în spațiul de culoare Adobe RGB, monitoarele din seria SW pentru fotografi sunt construite pentru a reproduce imaginile cu același detaliu precis în care au fost capturate.

 

BenQ SW2700PT

Un spațiu mai larg de culoare pentru momente mai luminoase

Special concepute pentru a afișa cea mai bună sensibilitate de culoare, spațiu de culoare reproduce imaginile în BenQ Adobe RGB folosind cel mai larg spectru de culori.

Îmbogațești paleta de culori cu 99% Adobe RGB

Vei vedea culorile reale din natură! Cu spațiu de culoare BenQ Adobe RGB ridici calitatea imaginilor capturate cu camera DSLR la potențialul lor maxim. Acest set de funcții de gestionare a caracteristicilor de culoare oferă o gamă mai mare de reproducere a culorilor pentru nuanțele de albastru și verde, care rezultă mai realist la prezentarea culorilor pentru fotografiile luate în aer liber și natură.

Display cu 10-biți pentru reproducerea de precizie a culorilor

Bucurați-vă de cele mai fine umbre și de tranziții de culoare în gradații naturale, pe un ecran de 10-biți. Un afișaj de 10 biți poate reproduce mai mult de un miliard de culori pentru a garanta cele mai fin și neted gradient.

 

 

Calibrarea Hardware oferă aceeași calitate de fiecare dată

Calibrarea hardware vă permite să reglați cipul de procesare a imaginii monitorului fără a schimba datele de ieșire din placă grafică. Calibrarea păstrează imaginile conform cu originalele, fără a fi afectate de setările grafice. Două moduri presetate ale monitorului permit ca rezultatele de calibrare să fie salvate direct în monitor.

 

 

Palette Master Element reglează performanța

Prin utilizarea Palette Master Element și unui calibrator, puteți regla și să mențineți performanța de culoare a monitorului la performanțele sale optime.

Suportă sistemele de operare:
Win7 / Win8, Mac OS 10.6.8-10.10
Suportă calibratoarele:
X-Rite i1 Afișează Pro / i1 Pro / i1 Pro 2 și Datacolor Spyder 4
Descarcă Link:
http://www.benq.com/product/monitor/sw2700pt/downloads/

 

14-bit 3D LUT & Delta≤2

14-bit 3D Look Up Table (LUT) îmbunătățește precizia amestecului de culoare RGB pentru o reproducere a culorilor impecabilă. Utilizînd Delta E≤2 în ambele spațiile de culoare Adobe RGB și sRGB afișează adevăratele culori ale imaginii originale.

 

Bucurați-vă de detalii clare la fiecare fotografie

Monitoarele din seria SW afișează cele mai fine contururi, îmbină cel mai neted gradient și aduce la viață culorile adevărate.

 

Rezoluție QHD pentru cel mai clar afișaj

Rezoluție QHD pentru cel mai clar afișaj

Densitatea mare de pixeli a monitoarelor din seria SW oferă performanța pe care v-o doriți pentru evaluări atente și editarea detaliată a imaginilor.

 

109 pixeli pe inch pentru claritate uimitoare

Cu densitate ultra-înaltă de pixeli, fiecare fotografie este afișată cu claritate senzațională, definiție și precizie, subliniind fiecare detaliu și evidențiind fiecare subtilitate

Controler OSD

Controlerul OSD este o telecomandă de la distanță, care are trei butoane presetate, fiecare fiind stabilit pentru un ecran personalizat, cum ar fi Editare Foto, Divertisment sau Navigarea pe web. Comutarea între presetări se face fără efort, fără a trece prin setări complicate. Controlerul OSD are un buton pentru navigare rapidă prin OSD și setări.

Modul alb-și-negru

Cu un simplu click pe un buton, puteți previzualiza în alb-negru fotografiile color, înainte de adăugarea de efecte. Revizuiți și editați fotografiile în alb-negru, fără a pierde din bogăția de detalii sau din tonurile de culoare.

Hood pentru protecție împotriva luminii

Lumină ambientală și efectul de orbire pot împiedica de multe ori capacitatea ochiului de a percepe corect culorile pe ecranul monitorului. Ținând cont de acest lucru seria SW include un hood (capac) detașabil, făcut special pentru reducerea refelexelor ecranului în locuri în care este greu de controlat lumina ambientală.

 

Culoare Produs

Culoare Produs Black

Dimensiunea ecranului 27
Dimensiune LCD 27
Format aspect 16:9
Rezoluţie (nativa) 2560×1440
Dimensiune pixeli (mm) 0.2331
Luminozitate 350 cd/㎡
Contrast nativ (real) 1000:1
Contrast Dinamic (Dynamic Contrast Ratio) 20M:1
Tip de panou AHVA (IPS)
Unghi de vizualizare (stânga/dreapta;sus/jos) (CR>=10) 178°/178°
Timp de răspuns (Tr+Tf) tipic 12ms, 5ms (GtG)
Afişare culori 1.07 B
Color Gamut Adobe RGB 99%
Audio IN/OUT DVI-DL+ HDMI 1.4+DP1.2
Hub USB USB 3.0 (Downstream x 2 (side), Upstream x1)