I love Mirrorless!

Din 2010 am renuntat la DSLR in favoarea sistemului Mirrorless, care imi aduce nenumarate beneficii in comparatie cu doar cateva dezavantaje insignifiante fata de elefantul din vitrina cu portelan – cum am numit sistemul DSLR.

Recent am testat un Mirrorless de la Olympus, pus la dispozitie de MGT Educational, reprezentantul oficial al Olympus in Romania. Am primit la el 2 obiective, un zoom si altul cu focala fixa, pe care le-am testat recent la Festivalul International de Teatru de la Timisoara. Aveam nevoie de un aparat care poate fi setat in modul Silent Shooting, pentru a fotografia in timpul spectacolelor fara a deranja pe cineva. Da: nu se aude nici „pâs”!

 

Copyright Simion Buia-5292346

 

Butonand meniul extrem, dar extrem de complex, in care poti seta pana si temperatura de culoare in care doresti sa iti apara imaginea pe display sau in ce directie sa fie facuta stabilizarea foto-video – am descoperit o functie numita: Multiple Exposure. Aici pot fi setate doar 2 imagini, dar exista si optiunea de a seta o a treia imagine deja realizata (aflata pe memoria cardului) care poate fi utilizata ca fundal.

 

Copyright Simion Buia-5292349

 

Am experimentat cu micuta Catinca, care deja la 6 ani primeste educatie fotografica One to One, si in cadrul lectiei de ieri i-am prezentat sistemul Mirrorless de la Olympus, si mai cu seama posibilitatea de a compune 2 expuneri diferite intr-o singura imagine. Ne-am distrat teribil!

 

Copyright Simion Buia-5292356

Am setat cea mai mica rezolutie a fisierului digital in aparat: SN, reprezentand 1280×960 Pixeli. Pe un card de 32 GB puteam face astfel peste 10000 de expuneri!

Si am mai facut o setare misto: Monochrome.

 

Copyright Simion Buia-5292350

 

Am montat probabil cel mai mic si simpatic obiectiv din lume, ultra-luminosul: Olymus Digital 45mm 1:1.8 MSC. Focuseaza de la 0.5m, noi l-am utilizat de la aproximativ 2m in aceste cadre.

 

Copyright Simion Buia-5292355

 

Fotografia se compune foarte simplu: dupa ce faceti prima imagine, ea ramane pe display pana cand recompuneti si faceti a doua imagine. Asa ca aveti totul mereu „la vedere”, si puteti sa va jucati la nesfarsit cu compozitia, culorile, lumina, inclusiv diferitele filtre care la Olympus se numesc: ART.

Evident, si Catrinel a fotografiat, si uite cum am devenit un Zmeu ganditor cu doua capete…

 

Copyright Simion Buia-5292359

 

La final am resetat aparatul pe culoarea Standard, si cred ca ne jucam si acum daca era dupa noi… Acest Multiple Exposure m-a pus serios pe ganduri din punct de vedere artistic, si chiar ma gandesc la un proiect fotografic in acest sens.

Enjoy!

Copyright Simion Buia-5292554

 

OM-D E-M1 Mark II este aparatul versatil pe care orice fotograf l-a visat: raspunde cererilor persoanelor pasionate din orice domeniu fotografic si ii ajuta pe fotografii profesionisti de natura, documentare si calatorii cu performanta sa la viteza mare, mobilitate si calitatea imaginii.

Aparatul filmeaza 4K/C4K si este pus in miscare de un procesor nou, TruePic VIII, senzorul Live MOS de 20 de megapixeli si sistemul binecunoscut de stabilizare pe 5 axe Olympus si reproiectat pentru modelul OM-D E-M1 Mark II. Valoarea ISO a fost imbunatatita cu un stop de lumina „f”, iar intervalul dinamic al noului senzor rivalizeaza cu orice model.

 

Copyright Simion Buia-5292358

 

Fotografiere secventiala fara precedent
Este cel mai rapid din categoria sa, cu o performanta de fotografiere secventiala fara precedent si cu un nou sistem impresionant, foarte rapid, de focalizare automata.

Sistem de focalizare automata nou
Performanta sa de fotografiere secventiala este sustinuta de un sistem de focalizare automata complet nou, de mare viteza, pentru toate tipurile, cu detectare on-chip, noi comenzi AF si un raspuns si mai rapid al diafragmei. In mod silentios, folosind focalizarea automata continua AF si AE Tracking, OM-D E-M1 Mark II capteaza imagini RAW de 20,4 megapixeli cu 18cps la cel mai bun nivel din clasa.

Pro Capture
Modul inovativ de fotografiere, Pro Capture, al OM-D E-M1 Mark II exploateaza eliminarea virtuala a intarzierii obturatorului, inregistrand pana la 14 cadre
succesive inainte ca butonul de declansare a obturatorului sa fie complet apasat, si garanteaza ca OM-D E-M1 Mark II surprinde momentul perfect de
fiecare data.

Ideal pentru cadre wildife
In combinatie cu afisajul „Live View” (vizualizare in timp real) si cu butoanele personalizate, acest aparat este ideal pentru a
capta cadre wildlife la sol sau evenimente in spatii inchise, intr-o fractiune de secunda. Cu AF si AE blocate, rata cadrelor creste si mai mult la o
performanta exceptionala de 60cps.

Carduri compatibile si alimentare
Are 2 sloturi pentru carduri SD, unul compatibil cu UHS-II, USB 3.0 (tip C) pentru transfer de date de mare capacitate, iar acumulatorul are o viteza mare
de incarcare, in maximum 2 ore.