Ce-si doreste un fotograf experimentat?

Un aparat bun si cateva obiective excelente, cu care sa poata fotografia aproape orice.

Si totusi, intrebarea care mi se pune cel mai des, in 99 la suta din cazuri, este: ce aparat sa-mi iau? Aproape nimeni nu pune accent pe cel mai important lucru in calitatea unei imagini, din punct de vedere tehnic/optic: obiectivul.

 

by Simion Buia-5270359

 

Multi isi cumpara aparate de cateva sute de Euro si il utilizeza in mod rusinos cu obiectivul de Kit. Acesta de cele mai multe ori este din plastic, are o rezolutie optica jalnica si distorsioneaza imaginea, are aberatie cromatica, cate si mai cate.

 

by Simion Buia-5270347

 

Din pacate, moda ramane pe mai departe – din orgoliu si lipsa de carte – sa se investeasca sume uriase in aparate foto, daca se poate cu 24, 36, 50 de milioane de pixeli, neglijand investitia intr-un obiectiv de calitate si implicit scump – capabil sa „acopere” rezolutia mare a senzorului.

Exista cu certitudine si fotografi care au un aparat „ok” (adica mediu, poate chair second hand), la care au asortat cateva obiective luminoase, rapide, silentioase, cu autofocus exact si cu focalizare manuala placuta. Exact asa: placuta!

 

by Simion Buia-5270296

 

Recent am primit pentru testare de la MGT Educational, importator Olympus in Romania – un obiectiv absolut fascinant prin constructia si estetica sa, despre care as dori sa va povestesc: Olympus M.Zuiko Digital 45mm f/1.8 MSC

 

olympus_m_zuiko_digital_45mm_f_18_review-275x281

 

Cand l-am montat pe Olympus OM-D M1 MII am observat ca obiectivul e extrem de mic si discret, facand casa buna cu aparatul, iar gandul m-a dus instantaneu la Street Photography – un gen fotografic care a devenit popular in ultima vreme.

Obiectivul are doar 116 grame, iar camera 572 de grame, iar cu asta am spus totul.

 

isometricFrontDistanta focala a obiectivului de 45 mm este echivalentul unui obiectiv de 90 mm pe Full Frame, fiind astfel un obiectiv perfect pentru portret.

MSC inseamna Movie & Stills Compatible

 

by Simion Buia-5270468

 

Am iesit sa-l testez la diafragma maxima de 1:1.8, profitand de un eveniment al Teatrului Masca: Statui Vivante. Am setat in aparat focalizarea pe ochi si fata, si am tras RAW+JPEG SN (calitatea cea mai mica). Ajuns la computer, am avut o surpriza neplacuta: RAW-ul nu poate fi editat decat in Adobe Lightroom CS iar eu am doar Lightroom 5 – asa ca voi posta aici varianta Jpeg, usor editata. Atentie, ce vedeti aici este chiar cel mai mic Jpeg, adica cea mai mica rezolutie la care aparatul „lucreaza”, si cu toate acestea este arhisuficient pentru calitatea web a oricarui website, inclusiv cel de portofoliu.

 

by Simion Buia-5270373

 

Descriere & specificatii

Diafragma maxima de f/1.8, pentru fotografii in lumina scazuta si fundal puternic estompat.
Distanta minima de focalizare de 50cm, pentru captarea detaliilor.
Foarte compact, datorita standardului Micro Four Thirds.
Autofocalizare silentioasa pentru inregistrarea excelenta a filmelor (cu tehnologie MSC)
Activ pentru fotografii si filme, raspunde prompt schimbarii distantei focale

 

isometricRear

• Distanta focala: 45mm
• Diafragma maxima: f/1.8
• Nr. lamele diafragma: 7
• Diametru filtru: 37mm

 

by Simion Buia-5270430

 

Olympus M.Zuiko Digital 45mm f/1.8 MSC nu are stabilizare de imagine, insa aparatul foto da: sensor-shift anti-shake pe 5 axe. Montura este pentru sistemul Micro 4/3, utilizabil cu orice tip de Olympus Mirrorless, inclusiv PEN, si cu aparatele Panasonic. Autofocusul exte rapid, poate concura cu aproape orice obiectiv profesional de la un DSLR, si mai ales silentios, care il face „instant” prietenul videografilor, intrucat nimic nu e mai de pret intr-o filmare decat linistea! Desigur, si subiectul!

 

by Simion Buia-5270456

 

Cateva cuvinte despre claritate / Sharpness: in toate imaginile pe care le vedeti am fotografiat la diafragma cea mai deschisa: f1.8, ISO 1600. Era deja apus de seara, in jurul orei 19. Chiar si asa obiectivul, si-a facut treaba bine, sunt multumit. De obicei obiectivele au un randament ideal daca diafragma este inchisa cu un stop sau chiar doua, asa-zisul „sweet spot” fiind la f/4-f/5.6,insa Olympus M.Zuiko Digital 45mm f/1.8 MSC s-a dovedit un partener de incredere si la f1.8.

 

by Simion Buia-5270373

 

Concluzii

Olympus M.Zuiko Digital 45mm f/1.8 MSC este unul dintre cele mai mici obiective compatibile cu sistemul Micro Four Thirds, insa constructia miniaturizata nu are nicio repercusiune negativa asupra calitatii obiectivului, acesta fiind rapid, extrem de luminos, silentios, cu inel de focusare manuala placut si cu o claritate excelenta mai ales la diafragmele f/2.8 – f/8. Nu am observat distorsiuni sau aberatie cromatica, nici vignetare.

Mi-as fi dorit ca distanta de focalizare sa fie mai mica de 50 cm, pentru a utiliza obiectivul si pentru Macro, dar in acest caz va trebui sa recurg la Zuiko Digital ED 50mm f/2 Macro.

 

by Simion Buia-5270427

 

 

Cat costa

f64: 1387 Lei // http://www.f64.ro/olympus-m-zuiko-digital-45mm-f-1-8-msc-argintiu-montura-micro-4-3.html?gclid=CIDItpK9mdQCFUQW0wod3pINTw

Fotohobby: 1339 Lei la care primiti inapoi un Cash Back de 230 Lei / http://www.fotohobby.ro/obiective-si-accesorii/obiective-mirorless-/olympus-mzuiko-digital-45mm-f18-msc-micro-43-silver-fhs00008269.html

Amazon.com: 299 USD / https://www.amazon.com/Olympus-Digital-Silver-Panasonic-Cameras/dp/B0058PL9QG

In Germania 290 Euro / https://preisvergleich.check24.de/standardzoom-objektive/olympus-45-mm-f-18-mzuiko-digital-ed2.html?utm_source=guenstiger_500&utm_medium=cpc&utm_campaign=guenstiger_cpc&utm_content=standardzoom-objektive_HE&wpset=guenstiger_sh&bc=pt