fotoindex.ro

 

 

FotoIndex este un calendar al evenimentelor fotografice, o lista centralizata a acestora, de la workshopuri si cursuri pana la expozitii, lansari si prezentari/testari de produse si echipamente foto. Un fel de punct unic de „contact” pentru evenimente foto din Romania.

 

 

Simion Buia: Cum inserati toate cursurile de fotografie din Romania? Le urmariti pe siteuri sau va sunt trimise?

Adrian Tanasie: La inceput am urmarit site-urile si blogurile celor care organizeaza in mod frecvent astfel de evenimente (asa cum este „Academia de fotografie”), in timp am inceput sa avem colaborari cu diversi fotografi si scoli de fotografie care ne notifica de fiecare data cand organizeaza un eveniment nou. De multe ori suntem notificati chiar de persoane cu care nu colaboram in mod uzual. In fapt oricine ne poate notifica in privinta unui eveniment, indiferent de cine este organizat.

SB: Serviciul de postare al cursurilor foto este gratuit?

AT: Serviciul de postare este gratuit si intentionam sa ramana asa. In realitate nu este un serviciu clasic de postare, pentru ca nu se pot posta evenimente direct pe site, ci noi suntem notificati sau aflam de un eveniment care ulterior este verificat si adugat in site. Toate evenimentele trec printr-un proces de verificare si clasificare. In cadrul acestui proces fiecare eveniment este incadrat in una din categoriile din site, se stabilesc cuvintele cheie si descrierea necesara pentru SEO si abia apoi este publicat.

SB: Cum sunt clasificate evenimentele?

AT: Evenimentele sunt clasificate si tratate in functie de tipul si continutul lor. Cea mai mare parte a evenimentelor o reprezinta cele didactice, cum le numim noi, unde se regasesc: cursuri, workshopuri, seminarii. O alta parte considerabila o reprezinta expozitiile foto si apoi festivalurile si saloanele de fotografie.

In functie de tipul lor evenimentele sunt tratate diferit. Spre exemplu o expozitie sau un concurs, chiar daca au inceput deja, apar in sectiunea „In desfasurare” de la inceputul listei pe cand cursurile sau workshopurile nu. Explicatia este ca expozitiile si concursurile prezinta interes chiar si dupa inceperea lor, poti merge sa vezi expozitia in oricare zi pe cand un curs odata inceput nu mai prezinta interes. Aceasta clasificare este utila si la filtrarea evenimentelor, utilizatorii putand regasi mai usor evenimentele de care sunt interesati.

SB: Dupa observatiile dumneavoastra sunt multe cursuri in Romania? Mai ales unde, mai ales ce se cauta?

AT: Sunt destul de multe, in orice caz sunt mai multe decat ne asteptam initial dupa studiul acestui segment de piata. In cele aprope 10 luni de la lansare am observat o crestere considerabila, sunt destul de multi fotografi care acum incep sa impartaseasca din cunostintele lor si altora. Cele mai multe sunt turele de fotografie in natura, o preponderenta mare o au si workshopurile de portret, wedding, beauty & fashion si cursurile generale de tehnica fotografica.

La inceputul anului viitor dupa ce o sa avem evenimentele de pe un an intreg intentionam sa publicam o statistica a anului 2012, pe categorii de evenimente si raspandirea acestora pe parcursul anului.

SB: Care sunt planurile de viitor ale siteului? Va ganditi si la alte oportunitati … fotografice?

AT: In momentul acesta pregatim o sectiune de review-uri pentru evenimentele didactice, ne propunem sa analizam obiectiv cat mai multe cursuri si workshopuri, sa oferim celor interesati cat mai multe informatii despre continutul acestora si despre ce pot invata participand la ele.

In afara mediului virtual intentionam sa organizam un club de fotografie pentru copii, momentan este o idee la care inca lucram dar speram ca pana la sfarsitul anului sa fie deja pusa in practica.