Irina Dumitrascu Magurean este tanara, are deja un sot, un copil si cateva expozitii nationale si internationale, ultima dintre ele se desfasoara chiar acum, in cadrul targului de arte frumoase pentru tineri mai mult sau mai putin consacrati – Berliner Liste 2013.

La Berliner Liste expun 131 de galerii sau artisti individuali, care si-au platit singuri standul pentru a se reprezenta in fata publicului berlinez. Costul unei „expuneri” la stand este de minim 1700 Euro, pentru aceasta suma artistul primeste o suprafata de expunere de 10 mp si inregistrarea sa in diferite medii de PR online si print. Scriu aceste lucruri pentru a evidentia efortul financiar implicit legat de o expozitie internationala, pe langa cheltuielile de logistica si realizarea exponatelor. In definitiv, suma nu este deloc mare fata de vizibilitatea enorma pe care un fotograf o poate obtine la unul dintre cele mai importante targuri de arta contemporana din Europa, aflata la a 10-a editie.

Irina Dumitrascu a invatat la Facultatea de Arte din Cluj, sectia Foto-Video. Site personal: http://bavardestudio.ro.

Fotografiile expuse, in numar de 7, prezinta un concept interesant sub o denumire uzuala in domeniul fotografic: ZOOMING. Artista urmareste evidentierea vizuala a amanuntelor, trecute deseori neobservate, din structura elementelor cotidiene. Iata statement-ul fotografei Irina Dumitrascu Magurean:

Zooming

Looking to surrounding environment, this may induce us the well-known feeling of “déjà-vu”. Indeed, most of the people are happy with conventional sights and aspects of the world. Surrounding reality is actually not always as it looks like.

One way to discover the hidden aspects of the reality is intuitive: try to find out the secondary meaning of the staff. This might be labeled a philosophical way.

The other way to display is to process the image to a scale that normal sight usually does not perceive. This is the way I photographed for my project.