Hey, ce mai faceti? Sper ca sunteti bine! M-am gandit sa va impartasesc la cald cateva impresii despre un telefon misto, ieftin, cu un display mare, care face fotografii bune. Voi stiti bine ca intotdeauna e loc de mai bine, altfel nu ar exista un crescendo intre performantele aparatelor, dar intrebarea e, pana la urma: cat de bun e „bun”?

 

 

Doar un lucru sa va spun: acest articol nu contine nicio descriere seaca, absurda, cu privire la rezolutie, matrix, pixeli, linii, patratele si alte matematici. E un review pe bune, ca-n viata.

 

 

 

Eu l-am bagat in buzunar si am plecat cu Martha la Berlin, sa-l testam putin. M-a interesat sa vad cum se comporta in conditii de iluminare slaba, proasta, neplacuta. Ca pe soare toate telefoanele fac super poze! Fotografiile cu care ilustrez acest material sunt facute in programul Auto, la

SCIENCE CENTER SPECTRUM / Berlin.

 

 

Dar inainte hai sa fac un mic Intro, asa, general(ist):

Telefonul mobil a devenit cel mai important „accesoriu” al vietii, fiindu-ne mult mai apropiat decat propria familie, din pacate. Ne confera siguranta, confort, accesam informatie prompta, ne „aranjam” si partajam cu el viata, uneori chiar moartea altora, cu ajutorul functiei foto-video.

 

 

Azi despre FOTO // cu Neffos X1 Max

Cum l-am luat in mana mi-a placut forma sa. Un display simplu, agreabil, mare – tocmai buna pentru mana mea nu tocmai mica si pentru ochii mei care citesc din ce in ce mai greu textele scrise cu litere mici. Nu am cumparat telefonul, l-am testat. Nu voi scrie lucruri nesincere. Nici macar nu am bagat cardul SIM in el, deoarece ma interesa exclusiv latura fotografica, cat poate, ce poate?

 

 

Sunt lucruri care mi-au placut, dar am si cateva observatii critice.

Sa incepem, asadar, cu o decsriere generala:

Icon-ul se numeste „Camera foto”.  Click pe el/ea – si se activeaza camera foto.

 

 

Sus avem un meniu continand urmatoarele elemente: Blitz (nu , da, auto) // HDR (nu, da) // formatul imaginii (16:9, 4:3, 1:1) // interval de a face o imagine (instantaneu, 3 s, 10s – probabil pentru selfi) // si functia de a activa camera din fata sau spate.

 

 

Jos avem un alt mic meniu, continand 3 elemente distincte. Primul se refera la: A Camera (probabil de la Auto) // PRO Professional // Panorama // Cu incetinitorul // Interval de timp.

 

 

Cel mai uzitat este si va ramane A – Auto, in care apesi pe buton si iese poza. Aici aveti posibilitatea sa setati cateva filtre, a caror traducere din engleza m-a bine-dispus: Mono // Tonal // Alb-negru // Memorie //Fără // Răcoros // Calm // Film // Cald.

 

 

Eu nu am utilizat pana acum niciun filtru, dar testez in continuare si revin cu experienta in urmatorul articol.

 

 

Da, e adevarat, nu neg: imaginile au fost putin editate, exact cum ati face si voi. Dar foarte putin.

 

 

Va plac? Mi-e mi-a placut experienta cu Neffos, dar au fost si cateva lucruri care mi-au displacut. Cu ce sa incep?

Displacut: in modul Auto (nu puteam alege alt mod deoarece am fotografiat masini, in germana: Auto) – telefonul a ales un timp de declansare relativ lung si un ISO relativ mare, informatii pe care le-am citit in Adobe Lightroom. Altfel nu am gasit in telefon unde sa vad metadata imaginilor.

 

 

Placut: e legat tot de lucrurile care mi-au displacut, dar in mod pozitiv: cu toate ca timpul de expunere a fost lung, imaginile au ramas clare, si in pofida ISO mare – zgomotoul de imagine e insesizabil la rezolutia publicata in acest Blog-post, anume 777 ppi latura mare.

Deci: e bine!

 

 

Asa e, nu e voie. Precis, ca roman, v-ati pus intrebarea daca e voie sa urcati in aceste masini? Nu. Asa ca nu mai trebuie sa veniti pana aici, dar daca totusi vreti sa vedeti niste absolut superbe autoturisme care odata erau in mare voga – pai sa nu mai stati pe ganduri!

 

 

Uite, asta de exemplu e o masina-amfibie. Merge si pe uscat, si pe apa. Cand te gandesti ca a fost construita in serie prin anii 50 – te si miri ca de atunci abia daca a evoluat tehnica auto, cu exceptia cailor putere si a designului…

 

 

Bun, deci cam asta am avut sa va povestesc, concluzionand ca Neffos X1 Max facut de TP-Link e un aparat cu care va descurcati mai mult decat onorabil si in conditii de iluminare proasta, cum era aici. Cel mai mult mi-au placut umbrele bine conturate, ceea ce ma face sa cred ca are o lentila buna. Gurile rele spun ca este de la Sony, dar nu am facut inca un research sa vad daca e adevarat. Ia sa cautati voi in Google.

 

 

Daca gasiti ceva interesant sa ma sunati si pe mine cu informatia de rigoare, sa completez postarea. Uite, daca nu aveti NEFFOS, atunci sunati de la asta:

 

 

Nu ca-i fain?

 

Asa, sa nu uit, dupa muzeu am mers la o super-druper clatitarie, unde Martha si-a primit portia de dulce pentru o saptamana. Ia priviti aici. Poza e tot cu telefonul Neffos.

 

 

In articolul urmator revin cu o alta tematica fotografica, tine-ti aproape. Promit sa nu mai pun mancare, stiu ca tocmai ati inghitit in sec!

Ciao!