– Oaa, pentru mine? Ce surpriza placuta! E roz! Cu ce ocazie?
Acestea au fost cuvintele sotiei mele atunci cand am venit acasa cu Samsung NX mini roz.
– Stii, nu e al nostru, l-am primit pentru test. Dar, daca vrei, il folosim impreuna in perioada urmatoare.
Am si eu o camasa roz.
Din motive de timp, am folosit pentru prima oara camera peste o saptamana dupa ce am primit-o. Pana atunci am cautat, totusi, cateva informatii. Pe www.samsung.com, tiltul este „A Mighty Mini”. Chiar asa? Eram intrigat. Am fost si mai intrigat cand am realizat ca, de fapt, aveam la test un mirrorless. Da, un mirrorless mai mic decat ecranul telefonului meu! Camera are 158 de grame si 110*62*22.5 mm. Credeam ca termenul mirrorless defineste o camera careia i se pot schimba obiectivele, are senzor mai mic decat full frame si tinde (tot mai des reuseste) spre performantele unui DSLR. La aceasta informatie am adaugat faptul ca poate avea aproape orice dimensiuni. Ce repede se schimba lucrurile, mi-am spus.
NX-M 9-27mm f/3.5-5.6 ED OIS, NX-M 17mm f/1.8 OIS si Samsung NX-M 9mm f/3.5 ED.
Am mai aflat ca Samsung, odata cu NX mini, a lansat o noua montura: NX-M. Pentru moment sunt disponibile 3 obiective: NX-M 9-27mm f/3.5-5.6 ED OIS, NX-M 17mm f/1.8 OIS si Samsung NX-M 9mm f/3.5 ED. Acesta din urma facea parte din kitul pe care l-am primit pentru test.
In termeni de 35 mm, focala echivaleaza cu 24 mm. Are 50*12,5 mm. L-as numi pancake.
Personal, prefer obiectivele fixe, astfel superangularul de 9 mm, montat peste senzorul de 1 inch, a devenit o provocare.
Centrul Vechi
In Razboiul stelelor, maestrul Yoda l-a convins pe Luke Skywalker ca principalul sau dusman este el insusi. Eu cred ca principalii mei dusmani sunt timpul si oboseala. De aceea, o vreme, l-am carat zilnic in geanta pe NX mini asteptand un drum, o situatie, ceva care sa-mi dea imboldul de a-l scoate si a-l folosi.
Am un client care are biroul in Centrul Vechi. A trebuit sa merg la el pentru a-i duce o factura si am stabilit intalnirea la 10 dimineata. Mi-am spus: e timpul. Eu, purtand un tricou albastru, si NX mini roz am facut echipa buna (vezi Hagi si Raducioiu).
Nu stiam bine ce va iesi pentru ca aveam un senzor de 1 inch cu 20 megapixeli si un obiectiv fix de 9 mm, ansamblate intr-o camera pe care nu o cunosteam decat teoretic. Am setat expunera pe prioritate de diafragma, ISO 400 si am dezactivat efecte, filtre, face recognition etc. Pentru ca expunerea sa fie pe gustul meu, am setat +2/3 EV.
Mergand spre clientul meu, am inceput sa fotografiez RAW. Dupa 30 de cadre am schimbat pe JPG, rezolutia cea mai mica, calitatea cea mai buna. Cardul din camera era de 2 GB… Dupa aceasta schimbare, ecranul arata peste 200 de imagini posibile iar eu am rasuflat usurat.
Cel mai mult mi-a lipsit vizorul, dar asta tine de obisnuinta mea de a fotografia cu un DSLR. Acest neajuns a fost compensat de touch focus. Indreptam camera spre subiect, atingeam ecranul acolo unde vroiam sa fie focusul si apasam declansatorul. Mi-am adus aminte ca simplitatea echipamentelor din categoria consumer are avantajele ei. Uitasem. Nu mi-a lipsit viteza de focus a unui obiectiv USM. Altfel, mi-era dor de priza buna a camerei pe care o folosesc in mod constant. Mi-a placut ca puteam modifica usor setarile atingand ecranul lui NX mini si faptul ca aparatul are putine butoane.
Carcasa e construita din plastic, dar acesta imita metalul in partea de sus si jos iar in rest, textura pielii. Mi-a placut senzatia de calitate pe care o ai atunci cand atingi aparatul.
Ma uitam pe ecranul camerei la fotografii si cautam sa-mi fac o parere despre calitatea senzorului. Vroiam detalii fine, dynamic range cat mai apropiat de senzorii mai mari si treceri fine de la zonele umbrite la cele luminoase. Am primit confirmarea dupa ce am descarcat imaginile in computer. Obiectivul de 9 mm nu curbeaza liniile din marginea cadrului.
Imi place sa fotografiez oameni. Acesta este motivul pentru care nu am un obiectiv superangular. NX mini + NX-M 9 mm m-a facut sa imi doresc un wide al meu.
Avand in vedere focala scurta si senzorul de 1 inch, nu asteptam bokeh-uri spectaculoase. Speram, totusi, la imagini corecte. Le-am avut.
Producatorul spune ca se pot realiza peste 600 de cadre fara sa reincarci bateria. Este adevarat.
Socialul
Samsung NX mini este o camera sociala. Pe langa privirile pe care le atrage culoarea sunt dotarile wi-fi si NFC. E posibil ca fotografiile, odata obtinute, sa fie incarcate imediat in telefon sau tableta. De asemnenea, via NFC, imaginile pot fi transmise catre 4 telefoane/tablete in acelasi timp. Mai mult, imaginilor transferate li se pot atribui coordonate GPS.
In aceeasi categorie, a socialului, intra posibilitatea de a-ti face selfie-uri. Ecranul se rabateaza la 180 de grade. Dupa apasarea declansatorului, ai 2-3 secunde pentru a compune cadrul. Nu sunt un fan al autoportretelor casual, insa aceasta camera m-a convins sa experimentez.
In plus, exista aplicatia pentru device-uri mobile cu ajutorul careia poti controla aparatul de la distanta. Daca incerci, ajungi la concluzia ca poate fi distractiv sa fotografiezi in timp ce te afli la distanta de camera si de subiect.
Meniul
Toate setarile sunt facile cand folosesti un Mighty Mini. Mai ales pentru cei familiarizati cu telefoanele Samsung. Meniul seamana masiv cu cel al mobilelor fabricate de producatorul corean. Fie ca atingi ecranul sau apesi butoanele, totul este simplu si limpede.
Concluzii
Stiam ca Samsung produce telefoanele Galaxy si televizoarele ravnite de toata lumea, insa nici nu banuiam ca aparatele foto facute de ei pot oferi o experienta atat de agreabila. NX mini este mic, discret, simplu si prietenos. Mi-ar placea sa fie camera sotiei mele, la care sa am acces permanent.
Apoi, NX mini este motivul pentru care am intarziat cu factura la clientul meu. Pot spune ca „Mighty” este cuvintul potrivit pentru a descrie noul aparat Samsung.
No Comment