Utilizatorii tipici ai acestui aparat i-as vedea din doua categorii, fie fotografi mai experimentati, care vor sa aiba un aparat mai usor de transportat, si care sa le ofere si optiunea filmarii, fie utilizatori de Point&Shoot care vor sa obtina imagini mai bune.
Aparatul are toate modurile clasice (M, A, S, P si inca doua Intelligent Auto si Intelligent Auto in care poti sa mai reglezi unele setari.
Eu l-am folosit cu precadere in modul Intelligent Auto, cu obiectivul de kit, 18-55mm.
Fotografie / Click pentru a le vedea mari!
Aparatul are in interior o baza de date destul de inteligenta, mi-a recunoscut de fiecare data subiectul fotografiat.
Astfel, imaginea de mai jos a catalogat-o drept landscape, si a folosit un f13 pentru o profunzime cat mai mare de camp,
pe cand pentru imaginea de mai jos a catalogat-o drept portret (chiar a identificat chipul statuii si a facut focusul pe ea) si a marit diafragma la f8.
Pentru imaginea de mai jos a identificat modul macro si desi subiectul era foarte luminos (fotografiat in soare la ora 12) a realizat foarte bine expunerea, toate detaliile din petalele florii fiind conservate.
Ecranul care se poate inclina este de mare ajutor in realizarea unor fotografii foarte de jos, cum ar fi imaginea de mai jos.
Pentru cei care nu se pricep prea bine la parametrii tehnici, Sony ofera un cursor, la care extremitatile sunt „crisp”, respectiv „background defocus”. In primul caz, diafragma a fost setata la f32
pe cand pentru „background defocus” diafragma a fost setata la f5,6
Focalizarea este de cele mai multe ori rapida, singurul moment in care a dat gres de cateva ori a fost in cazul unui subiect foarte mic. In acest caz, desi am selectat punctul de focus central, am focalizat de cateva ori pana focusul a fost facut corect, pe subiect, si nu pe background.
Aparatul ofera si alte doua moduri de fotografiere, foarte interesante, si anume:

2. Panorama. Am mai intalnit acest mod la alte aparate Sony si de fiecare data am fost uimit. Camera realizeaza singura ceea ce pentru alte aparate ar fi nevoie de trepied, timp si software. Pentru un turist, aceasta facilitate este foarte folositoare:
Atunci cand lumina este slaba, senzorul se comporta foarte bine, zgomotul la ISO 3200 fiind la un nivel mai mult decat acceptabil. Iata:
Video
Partea de video o consider un mare plus al unui astfel de aparat, partea de filmare fiind superioara DSLR-urilor actuale (in conditii similare, filmare din mana, focus automat).
Stabilizarea optica isi face bine treaba si atata timp cat folositi cu moderatie zoom-ul, focusul se pastreaza foarte bine.
Expunerea se recalculeaza fara trepte vizibile, tranzitia de la zone luminoase la zone cu umbra se face lin.
Subiecte in miscare: aici m-as fi asteptat la ceva mai bine, desi am filmat cu 50i avem cateva sacadari, urmariti numerele de pe tramvai.
Tot pentru a vedea cum se comporta in mainile unui turist obisnuit, care filmeaza in timp ce merge, am facut si filmul.
Concluzii
Pe partea de foto, concurentii ar fi SLR-urile din gama de intrare de la ceilalti producatori (Canon 1200 sau Nikon 3200). Si acestea au scazut in greutate/dimensiuni, reusind sa anihileze aproape total avantajul Sony. Pe partea de video insa, Sony castiga detasat.
O alta concurenta vine din partea aparatelor P&S avansate (senzor 1/1,7) care ofera aceeasi calitate a imaginii si filmarii pe lumina buna, intr-un corp mai mic si mai usor. Pierd insa din calitate atunci cand lumina scade.
Per total alegerea apartine utilizatorului, in functie de nevoile acestuia. Eu personal l-as lua dar cu alt obiectiv, care se poate achizitiona separat, tot de la Sony, un pancake de 16mm f2.8, pentru a castiga atat un stop de luminca, cat si portabilitate.
Acesta:
No Comment