Intro

Test Shot nu este un proiect fotografic, ci o modalitate artistica de a testa anumite aparate foto si obiective. Intamplarea face ca modelele din acest blog-post sa aibe un excelent make-up, deoarece langa studioul meu se afla Alex Radulescu Make-up Academy, si colaboram. Week-end-ul trecut, cand am realizat sesiunea foto, cursantele de la Make-up Academy tocmai aveau o tema interesanta – Barock, motiv tocmai bun pentru un shooting. Portretele din acest Post sunt facute nu repede, ci extrem de repede, pentru fiecare model am avut trei minute la dispozitie!

In acest Test Shot am verificat:

 • rapiditatea si acuratetea focalizarii aparatului cu setarea AF
 • manevrabilitatea aparatului si a obiectivului
 • exactitatea focalizarii pe setarea manuala DMF (Direct Manual Focus)
 • reprezentarea in fisierul RAW a culorilor din make-up si iris
 • reprezentarea contrastului, a albului si negrului din fundalul iluminat
 • utilitatea obiectivului de 55mm in realizarea portretului si distanta fata de subiect
 • experimentarea cu focala deschisa si lumina de blitz la 50 ISO

Concluzii:

 • focalizarea in modul AF single pe un singur ochi la diafragma f1.8 si o distanta de maxim 80 cm fata de subiect este dificila si imprecisa datorita unui camp de claritate extrem de mic, de cativa milimetri. Datorita faptului ca fotograful sau modelul se pot misca in timpul scurs de la focalizare la declansare – exista riscul de a fi „out of focus”
 • focalizarea manuala in modul AF single pe un singur ochi la diafragma f1.8 si o distanta de maxim 80 cm fata de subiect, numita la Sony DMF (Direct Manual Focus) – este excelenta, rapida si precisa, superioara focalizarii optice cu DSLR
 • aparatul este usor manevrabil, sta bine in mana, chiar si intr-o mana mai mare, cum e a mea
 • meniul trebuie inteles si invatat, dar setarile „se explica” de la sine
 • fisierul RAW retine foarte bine culorile, contrastul, claritatea, trebuie insa editat in Photoshop / Lightroom. Problema mare in asemenea cazuri de post-procesare este ca fotograful nu isi mai aduce aminte tonurile de make-up, si este important ca pentru redarea lor fidela sa fie la editare si make-up artistul, altfel imaginea finala va reprezenta culorile agreate de fotograf si nu cele originale. Va recomand sa „trageti” RAW&JPEG, ultimul sa aibe setari individuale de contrast, culoare si balans de alb cat mai aproape de „realitate”. Am pus in ghilimele deoarece realitatea culorilor nu exista cu adevarat, perceptia culorilor fiind diferita de la om la om
 • contrastul este excelent, pixelii din fundalul negru si alb au informatie suficienta pentru print
 • obiectivul de 55mm este doar partial recomandat pentru fotografia de portret intrucat nu respecta intocmai proportia fetei umane, iar pentru a „nu se pierde” subiectul pe fundal la close-up este necesar sa fotografiati la o distanta mica fata de subiect. Daca va castigati existenta inclusiv din realizarea de portrete pentru clienti si corporatii – va recomand noul obiectiv de portret: FE 90mm F2.8 Macro G OSS, lansat de curand. In Romania inca nu a ajuns, cand scriu aceste randuri.
 • 0biectivul de test – Sony Sonnar T* FE 55mm f/1.8 ZA – este excelent din mai multe puncte de vedere. Datorita claritatii excelente este cotat drept unul dintre cele mai bune obiective din lume! Obiectivul este compact, usor, arata bine pe A7, excelent pentru fotografia de strada, fotoreportaje, filmare in conditii de iluminare slaba, fotografie in bisericile Ortodoxe care sunt indeobste tenebroase. Datorita senzorului FF – obiectivul Sony Sonnar T* FE 55mm f/1.8 ZA are un DOF spectaculos, aberatia cromatica si distorsia e minimala, rezultatele finale sunt de nota 10. Este un obiectiv scump, actualmente in Germania costa 969 Euro, in Romania la F64 costa 4899 Lei
 • am testat obiectivul la focala cea mai deschisa – f1.8 – cu rezulatate estetice uimitoare! In studio am lucrat cu Elinchrom Quadra RX, la putere minima, pe portul B si cu Deep Octa, declansat cu Skyport, iar aparatul a fost setat de 50 ISO – iar la f1.8 portretul „iesea” supraexpus. Deci – e de bine! Doar sursa de iluminare trebuia repozitionata mai in spate…
 • bref: Sony A7 este un aparat utilizabil in conditii de studio si pe teren, nu intimideaza modelul datorita dimensiunilor mici si a formei agreabile, este relativ usor, meniul prietenos si clar, are un senzor Full Frame de 24 MP, si impreuna cu obiectivul 55 mm f1.8 Zeiss face o prereche buna. Daca ati avea doar acest aparat si obiectiv – 70% din situatiile fotografice uzuale pot fi perfect rezolvate: evenimente, reportaje, portret, nunti, botezuri, copii, strada

 

Sony A7 + Sony Sonnar T FE SEL 55mm F1.8 ZA

Sony A7 este primul aparat foto mirrorless cu senzor Full Frame care ofera o rezolutie generoasa la pachet cu tehnologii si functii de ultima generatie. Compatibil (fara adaptor) cu obiectivele pe montura Sony E-mount, aparatul foto mirrorless Sony A7 se adreseaza fotografilor si videografilor exigenti. Pe langa plaja variata de optiuni foto si video, Sony A7 este dotat cu modul pentru conectivitate Wi-Fi si NFC; astfel, continutul de calitate poate fi transferat cu usurinata pe calculator, retele de socializare, platforme de stocare on-line.

 

Copyright Simion-Buia, Tel- 0763654920-9487

 

Senzorul EXMOR® full frame si rezolutia de 24,3 MP ale aparatului A7 sunt la fel de puternice precum DSLR-urile de top. Cu cel mai nou procesor BIONZ X si cea mai avansata tehnologie de autofocalizare, Sony A7 ofera detalii incredibile, sensibilitate mare si culori deosebite.

 

Copyright Simion-Buia, Tel- 0763654920-9136

 

 

Senzor Full Frame de 24,3 MPx

Noul senzor are toate elementele necesare pentru a oferi fotografii de inalta calitate, la rezolutie foarte mare, sensibilitate precum cea a DSLR-urilor, interval dinamic extins, detalii incredibile si zgomot de imagine redus.

 

Copyright Simion-Buia, Tel- 0763654920-9323

 

Procesor de imagine BIONZ X

Asteptati-va la rezultate deosebite, cu ajutorul noului motor de procesare Sony: redare exacta a culorilor, a tonurilor si a nuantelor, zgomot de imagine redus si fotografiere in rafala mai rapida.

 

Copyright Simion-Buia, Tel- 0763654920-9308

 

Reproducerea detaliilor si difractia redusa genereaza contururi clare, iar tehnologia de reducere a zgomotului, procesarea pe 16 biti si imaginile RAW pe 14 biti ofera un control deplin la post-procesare.

 

Copyright Simion-Buia, Tel- 0763654920-9276

 

La proiectarea camerei A7, inginerii Sony s-au straduit sa echilibreze controlul precis de care au nevoie fotografii cu ergonomia pe care si-o doresc. Rezultatul este un corp bine proportionat, cu butoane facile, functii robuste, posibilitati de personalizare vaste, optiuni de inregistrare si conectivitate complexe – toate, intr-un corp usor cu 25% mai mic decat DSLR-urile de top.

 

Copyright Simion-Buia, Tel- 0763654920-9211

 

Suportul standard, prevazut cu sistem inteligent de transfer, ofera performante excelente cu accesoriile Sony, precum si compatibilitate cu produsele terte.

Butonul este special plasat pentru fotografii care prefera reglarea expunerii cu degetul aratator.

Selectati modul manual, automat sau video, cu doar cateva clicuri.

 

Copyright Simion-Buia, Tel- 0763654920-8952

 

 

Permite ajustarea rapida in functie de lumina ambientala, cu ajutorul butonului rotativ plasat convenabil, pentru accesare rapida.

In ciuda dimensiunilor compacte ale aparatului, priza este sigura, pentru confort sporit la fotografiere pe perioade lungi.

Vibratiile ultra-sonice indeparteaza particulele de praf care adera pe senzor, iar tratamentul anti-static impiedica depunerea prafului in momentul schimbarii obiectivului.

 

Copyright Simion-Buia, Tel- 0763654920-9165

 

Interfata inovatoare asigura trecerea rapida de la configurare la fotografiere si, impreuna cu optiunile facile ale butoanelor, va ofera experienta fotografica de top.

Puteti atasa un microfon extern, puteti utiliza un adaptor XLR sau jack-ul pentru monitorizarea sunetului cu ajutorul castilor.

Conectati monitorul prin intermediul portului micro-HDMI® sau alte accesorii prin intermediul terminalului multiplu.

 

Copyright Simion-Buia, Tel- 0763654920-8963

 

Cantarind doar 416 g cu tot cu acumulator, aparatul A7 este de doua ori mai usoar decat un DSLR de top. Desi dimensiunile sunt mult mai compacte, puteti fi siguri ca nu s-au facut compromisuri la calitate pentru portabilitate.

Sony A7 dispune de corp din magneziu, cel mai usor metal folosit la realizarea structurilor.

 

Copyright Simion-Buia, Tel- 0763654920-9244

 

Aparatul foto mirrorless Sony A7 beneficiaza de doua tipuri de protectie: garnituri in jurul tuturor butoanelor si constructie cu pereti dubli a corpului.

Cu o acoperire de 100% a cadrului, o rezolutie de 1024×768, contrast ridicat, actualizari in timp real ale setarilor si redare precisa a efectului bokeh (separarea subiectului de fundal), vizorul Tru-Finder™ OLED (XGA) nu este doar un accesoriu de compunere, ci si o imbunatatire. Cinci moduri de afisare, temperatura de culoare si reglarea luminozitatii se adauga caracteristicilor profesionale.

 

Copyright Simion-Buia, Tel- 0763654920-8978

 

Ecranul de 7,5 cm permite fotografierea din orice unghi, iar rezolutia de peste 1,2 milioane de puncte asigura un nivel de fascinant de detaliere.

Atribuiti pana la 46 de functii unui numar de 9 butoane personalizabile, optimizandu-va astfel fluxul de lucru.

 

Copyright Simion-Buia, Tel- 0763654920-9172

 

Sony A7 combina viteza detectarii fazei cu acuratetea detectarii contrastului. Exista si autofocalizare cu blocare si setarea zonei de focalizare.

Noul sistem de focalizare automata utilizeaza algoritmi predictivi puternici si o noua tehnologie de recunoastere a subiectului, pentru a urmari fiecare miscare a acestuia cu viteza si precizie crescute.

 

Copyright Simion-Buia, Tel- 0763654920-8944

 

Functia noua permite focalizarea precisa asupra fetelor, chiar si atunci cand sunt partial intoarse fata de aparat, cu o profunzime mica a campului, multumita functiei avansate de detectare a ochilor, care poate prioritiza o singura pupila.

Setarea Flexible Spot AF permite selectarea zonelor de focalizare de dimensiuni diferite, in functie de subiect, si va puteti asigura de faptul ca aparatul focalizeaza exact in zona vizata. Sunt disponibile setarile Wide si Zone.

 

Copyright Simion-Buia, Tel- 0763654920-9101

 

Spre deosebire de vizorul optic traditional (OVF), care afecteaza efectul bokeh (separarea subiectului de fundal) prin focalizare, vizorul electronic de la Sony (EVF) afiseaza imaginea exact asa cum este primita de la senzor, deci observa exact cum va arata fotografia finala. Ati modificat diafragma? Veti vedea imediat cum este afectata profunzimea campului in vizor.

 

Copyright Simion-Buia, Tel- 0763654920-8986

 

DSLR-urile de top permit zoomul om pe ecranul LCD pentru verificarea imaginilor dupa fotografiere dar, cu vizorul Tru-Finder™, puteti face aceste ajustari inainte si in timpul procesului. Deci, in loc sa va intrebati ce ati obtinut, puteti surprinde exact ceea ce doriti.

 

Copyright Simion-Buia, Tel- 0763654920-9084

 

Sony A7 permite vizualizarea conturata a zonelor focalizate, ce permite ajustarea sensibilitatii si evidentierea culorilor in functie de preferintele individuale.

Pana acum, aparatele cu vizor traditional obligau fotografii sa se uite la ecranul LCD dupa fiecare fotografie sau sa realizeze fotografii succesive pentru a obtine expunerea corecta. Cu vizorul Tru-Finder™, puteti observa parametrii expunerii inainte de a realiza fotografia, fara a fi necesara mutarea privirii de la subiect.

 

Copyright Simion-Buia, Tel- 0763654920-9027

 

 

Sony Sonnar T* FE SEL 55mm F1.8 ZA - montura E

Sony Sonnar T* FE 55mm f/1.8 ZA este un obiectiv normal pe montura Sony E, recomadat fotografilor exigenti. Poate fi folosit cu camere cu senzor APS-C si Full Frame deopotriva si ofera imagini remarcabile prin contrast si claritate. Sony Sonnar T* FE 55mm f/1.8 ZA a fost proiectat sa reziste la praf si umezeala.

 

Copyright Simion-Buia, Tel- 0763654920-9010

 

Sony Sonnar T* FE 55mm f/1.8 ZA este un obiectiv cu distanta focala normala ce furnizeaza imagini foarte detaliate. Diafragma maxima f/1.8 cu 9 lamele rotunjite il recomanda pentru imagini in lumina redusa si pentru separarea subiectului de fundal – fotografii cu camp de profunzime ingust.

 

Copyright Simion-Buia, Tel- 0763654920-9002

 

Constructia optica si tratamentul antireflex T* diminueaza considerabil reflexiile nedorite si imbunatateste contrastul, claritatea si culorile imaginilor finale.

Sony Sonnar T* FE 55mm f/1.8 ZA este rezistent la praf si umezeala – pentru lucru fara stres in conditii dificile.

 

Copyright Simion-Buia, Tel- 0763654920-8980

 

Test Shot realizat cu sprijinul Alex Radulescu Make-up Academy 

Locatia: Studio foto Academia de fotografie | Palatul Universul | Actori Ion Brezoianu 23-25

Au colaborat: Florin Vedeanu, fotograf | Corneliu Leu, fotograf

 

Copyright Simion-Buia, Tel- 0763654920-8972

 

Multumesc din tot sufletul modelelor si artistelor de la Academia de Make-up Alex Radulescu!

 

Doriti si voi o sesiune Test Shot?

Academia de Fotografie testeaza sporadic anumite aparate si obiective foto si suntem in cautare de modele & make-up care sa pozeze. Actiunea se doreste creativa si gratuita. Va oferim in contrapartida cea mai reusita fotografie (una, nu mai multe!) realizata in studio, editata si tocmai buna de “urcat” pe website / blog / FB. Aceeasi fotografie o vom posta si noi pe Blog / FB.

Contactati fotograful Simion Buia: 0763 654 920 // contact@academiadefotografie.ro

Eroare: Nu am găsit formularul de contact.

 

 

be-model-academiadefotografie.ro