Sony Vaio Duo este la prima vedere o tabletă cu display generos. La a doua vedere este un ultrabook cu tastatură ascunsă. Hai să-l privim mai de-aproape, o să descoperim un ecran full-HD multi-touch, Windows 8, cel mai puternic procesor pe gama, o colaborare cu Wacom, un instrument despre care mă întrebam cât de util este pentru fotografi în activitatea lor.

Mi-am pregătit degețelele așa cum mă îndeamnă spoturile pe care Sony le-a pus în circulație pe net, și am pătruns în universul Windows 8 și aici a intervenit un proces de acomodare. Iconițe simpatice (cam mari și lăbărțate), un magazin bogat de apps, fără meniu de start sau My Computer – o provocare prin care ecranul multi-touch screen și rezoluția Sony Vaio Duo m-a condus cu succes. Cu o rezoluție de 1,920×1,080 poți vizualiza filme în High Definition, însă poți împresiona și clienții cărora le arăți fotografiile pe un ecran full HD multi-touch IPS sensibil și glossy.

Cu așa rezoluție, degetele nu au mai fost suficiente pentru că nivelul de detalii, textele, butoanele sunt prea mici pentru amprenta degetelor. Deci, să scoatem tastatura și pen-ul.

Sony Vaio Duo oferă în spatele ecranului o mică tastatură pe care o poți scoate la nevoie printr-o inginerie de design (Sony Surf Slider design). Sistemul de culisare este simplu dar mi s-a părut cam fragil, susținerea este făcută de un plastic subțire iar ecranul nu culisează suficient pentru a putea tasta comod.

Sigur, nu este prima tabletă cu tastatură de pe piață, Asus EEE Pad Slider, Tableta Asus Transformer Prime TF201-1B061A, Lenovo Yoga pot fi achiziționate și din România. Și totuși, Sony Vaio Duo nu este doar o tabletă performantă! Este un hibrid care încearcă parcă să împace cele două lumi – cea a laptopurilor HD cu cea a tabletelor. Împăcarea asta nu s-a petrecut fără supărare căci, la Sony Vaio Duo dacă dorești să folosești doar tableta nu poți lăsa tastatura acasă.

Sony Vaio Duo nu vine cu orice stylus ci unul Wacom pressure sensitive digitizer cu botoane încorporate foarte util pe un ecran mic cu rezoluție mare. Și mai util când trebuie să iei notițe rapide sau să faci prelucrări foto.Procesorul Intel® CoreTM i5-3317U 1.70GHz, Ivy Bridge, Intel® HD Graphics îl recomandă ca un prieten al editării. Unde mai pui că are 4GB, 128GB SSD plus slot SD ceea ce sigur le va surâde fotografilor care caută un spațiu încăpător și portabil pentru a-și descărca rapid imaginile. La nivel de conectivitate, Sony Duo vizează să elimine frustrări create de MacBook Air sau Samsung Seria 9 și pune intrări RJ 45 – Ethernet, HDMI și VGA pe lângă cele două USB 3.0.

stânga

dreapta

 

Se poate achiziționa la un preț de 6000 lei, justificat pentru specificațiile tehnice pe care le are:

Sony VAIO Duo 11

Ecran 11.6″ (29.4 cm) VAIO Display Plus
Rezoluţie 1920 x 1200
Procesor Intel® Core™ i5-3317U
RAM 4GB RAM
Capacitate stocare 128GB SSD
Standard wireless Bluetooth 4.0 + HS; Wi-Fi (802.11a, b, g, n)
Camera frontală 2MP
Cameră spate Camera Web Full HD cu tehnologie „Exmor R for PC”
I/O Cititor card SD; Ieşire căşti mini Jack; Ieşire HDMI, Ieşire VGA, 2 X USB 3.0
Stylus Da
Dimensiuni 319,9 (W) x 17,85(H) x 199(D) mm
Greutate 1,3 kg

Sony Vaio DuoPRO > Portabil ca o tabletă, performant ca un ultrabook,  Sony Vaio Duo încape în geanta fotografului pasionat care își poate descărca rapid multe imagini, procesa sumar cu ajutorul stylus și prezenta clientului.

CONTRA > Un fotograf când va auzi cât costă, se va gândi probabil că ar merita să cumpere un simplu ultrabook sau o tabletă. Iar în condițiile financiare de astăzi, ești nevoit să compari mere cu pere și să cumperi mere sau pere.