De cand exista pana si concursuri foto profesionale in care se utilizeaza imaginile realizate cu un smartphone – industria „telefonica” a inceput sa puna accent implicit pe rezolutia foto si calitatea obiectivelor, anumite branduri sarind calul in cursa megapixelilor interpolati.

 

Daca Nokia venea saptamanile trecute cu un smartphone Lumina 1020 facut special sa rupa gura targului, lansand camera foto de 41 MP, iata ca nici firmele concurente nu se lasa mai prejos.

Allview, o firma romaneasca din Brasov, a lansat un smartphone Android (4.2 Jelly Bean) competitiv care, pe langa „fisa tehnica” exhaustiva – a integrat si utilitatea unei camere foto cu 13 MP. Designul simplu, unibody, bateria economica, ecranul IPS de 5″ Full HD (1920×1080), procesorul Quad Core de 1,5 GHz, cu 2 GB RAM impreuna cu o camera performanta fac din X1 Soul un model de telefon ultramodern recomandabil pentru fotografii de business sau bloggerii profesionisti, la pretul de 1599 Lei.

Am testat caracteristicile camerei foto la Muzeul Satului din Bucuresti, iesind la o plimbare cu actorul Mitica Popescu.

A fost o zi superba de octombrie, aerul ne-a priit. Am facut cateva zeci de imagini cu telefonul mobil, folosind cateva setari avansate, cum ar fi HDR, Balansul de alb sau modalitatea Scene, prin care se pot obtine rezultate interesante.

Am fost impresionat. Zoomul digital consta din culisarea degetelor pe display (touchfocus), destul de prompt, iar setarea sensibilitatii intre 100-1600 ISO mi-a oferit posibilitatea sa fotografiez si in interioarele vechilor case de lemn, unele dintre ele datand din Anul Domnului 1769.

Allview X1 Soul face imagini bune pentru un smartphone. Desigur, nu poate fi comparat cu aparatele foto propriuzise, fie ele compacte sau mai evoluate, insa nici nu si-a propus, inca.

Imaginile realizate la 13 MP au fost printate si inramate, astfel incat la lansarea care a avut loc la Bucuresti, nenumarati bloggeri din domeniu au putut observa concret cum se comporta Soul-ul. Bine, zic eu: tonalitatea culorilor era destul de exacta fata de cele din natura, claritatea in structura materialelor fotografiate nu prezentau efecte nedorite, cum ar fi vignetarea sau aberatia cromatica.

Softul din X1 Soul permite si editarea „on the spot” a pozelor realizate,  inanite de trimiterea lor via WiFi si 3G pe retelele de socializare sau bloguri. Se poate corecta contrastul, culoarea, dimensiunea, se pot cropa amanuntele nedorite, ma rog, se poate realiza o cosmetizare simpla dar suficienta, conferindu-i smartphone-ului un plus de functionalitate.

Am facut cateva imagini si cu biciclisti in mers, utilizand functia Action, am facut cateva inclusiv la un spectacol de teatru, cu functia Teatru, am testat si functia HDR, care m-a surprins placut.

Au existat si 3 chestii care m-au deranjat:

  • camera/obiectivul este pozitionat incorect, prea la marginea/coltul ramei, astfel incat nu poti fotografia confortabil deoarece tot timpul trebuie sa ai grija sa nu atingi cu degetele camera, murdarind-o astfel de grasimea mainii
  • a doua chestiune se refera la claritatea imaginilor care, uneori, nu se facea prompt
  • a treia se refera la displayul care in soare – cum a fost superba zi de octombrie in care am testat aparatul – nu e suficient de contrastant, oglindindu-se suprafata ecranului acoperit de Gorilla Glas 3.

Toate aceste puncte enumerate mai sus se regasesc in toate telefonele mobile cu aparate foto incorporate, de la iPhone la Samsung sau cine vreti voi. Ca atare, critica de imbunatatire si-o pot unsusi toate brandurile.

Bref: Allview X1 Soul are  o camera foto utilizabila in vacante si calatorii, un spatiu de stocare generos de 32 GB, o rezolutie mare care face posibila printarea albumului de familie care, cu siguranta, va va incanta… soul-ul!